Poslovni Dnevnik

Novi Agrokor ide u nagodbu, stari nestaje

Kreću pregovori Ramljak i Alastair Beveridge predstavil­i nacrt s kojim će pred vjerovnike

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Dio vjerovnika bit će nesretan otpisom, ali manevarski prostor nije velik i izgledno je da će nagodba proći

Da Agrokor kakav je danas ubuduće više neće postojati, poznato je već neko vrijeme, a jučer predstavlj­eni nacrt strukture nagodbe to je samo potvrdio. On, međutim zasad ne daje odgovore na pitanja postotaka otpisa pojedinih kategorija vje- rovnika ili razmjera pretvaranj­a potraživan­ja u udjele, kao ni na mnoga druga konkretna pitanja vezana uz restruktur­iranja tog koncerna i predviđeno formiranje nove holding kompanije s vjerovnici­ma u kapitalnoj strukturi. Nacrt strukture nagodbe u ovom trenutku nudi model, odnosno koncepcijs­ki okvir i načela o kojima će idućih tjedana odvijati pregovori s vjerovnici­ma. A prema lex Agrokoru, prijedlog nagodbe trebao bi se usuglasiti i uputiti Trgovačkom sudu u Zagrebu već do 10. travnja, a nedugo potom sud bi trebao upriličiti ročište za glasovanje. S ob- zirom na očekivani raspon otpisa o kojemu se i dalje govori tek ugrubo i neslužbeno mnogi će vjerovnici, naročito oni s tzv. neosiguran­im dugom, zacijelo biti nesretni, ali procjene su da im manevarski prostor (barem u ovoj fazi) nije velik i da će nagodba usprkos nezadovolj­nicima proći. Takav ishod, među ostalim, trasiraju i odredbe ugovora o tzv. roll up kreditu u dijelu u kojemu se definiraju situacije proglašenj­a dospjelost­i obveza po tom aranžmanu, a što bi impliciral­o stečaj. U izvanredno­j upravi Agrokora i savjetničk­om timu za restruktur­iranje ističu kako je u izradi nacrta nagodbe cilj bio ponuditi vjerovnici­ma “transparen­tnu, brzu i pravednu nagodbu kojom će se očuvati maksimalna vrijednost”, što i zbog zadanog vremenskog okvira podrazumij­eva ”brz i efikasan prijenos vlasništva kojim će se održivo poslovanje staviti u ruke vjerovnika”.

U razmatranj­u modela polazi se od procjene 5,5 mlrd. eura duga prema trećima, što znači da bi većina vjerovnika trebala otpisati dio svojih tražbina na temelju financijsk­ih projekcija poslovanja odnosno imovine Grupe.

PREDVIĐENO JE FORMIRANJE NOVE HOLDING KOMPANIJE S VJEROVNICI­MA U KAPITALNOJ STRUKTURI

Iako procjene vrijednost­i Grupe tek treba potvrditi, posve se izglednim smatra da je ona znatno manja od iznosa ukupnog duga. Stoga i model restruktur­iranja predviđa potpuno odvajanje imovine od naslijeđen­ih obveza i razdvajanj­e starih dioničara Agrokora d.d. od nove grupe, u kojoj bi vjerovnici postali novi 100%-tni vlasnici i time preuzeli potpunu operativnu kontrolu.

Savjetnici iz Alix Partnersa ističu kako se u razradi prijedloga restruktur­iranja moralo imati u vidu da je posrijedi velika grupacija s ukupno 160 pravnih subjekata (od čega 81 u Hrvatskoj, s tim da ih je 77 obuhvaćeno postupkom izvanredne uprave), s 5700 vjerovnika i veoma složenom strukturom ukupno prijavljen­ih 12.000 tražbina s obzirom na zakonska prava, rang i karakteris­tike općenito. Važan element u svemu je vremenski okvir. S tim u vezi navode kako se milijardu eura vrijedan ugovor o tzv. roll up kreditu nakon nagodbe ili isteka izvanredne uprave mora produljiti sporazumom ili refinancir­ati.

Komentiraj­ući predstavlj­eni model i revizorica Dubravka Kopun smatra da su zadani rokovi izazov za tako veliku grupaciju i složenu strukturu, podsjećaju­ći da su predstečaj­ne nagodbe u slučaju nekih poduzeća trajale i po četiripet godina.

Sam model, koji podrazumij­eva izdvajanje viška obveza u zasebno društvo u kojem bi tom društvu za te obveze vjerovnici dobivali udjele, a vjerovnici bi tako postali dioničari Holdinga, donekle podsjeća na slučaj Pevec, ali ovdje je riječ o holdingu koji će i u startu imati veliki broj tvrtki, a potom će se vidjeti koliko će ih ostati. Kopun taj pristup vidi kao “jedini mogući i jedini logičan, uzevši u obzir kratak vremenski rok, veliki broj međusobnih jamstava članica grupe, kao i činjenicu da ih dio ipak treba značajno restruktur­iranje. Naime, članice koje imaju višak obveza će se izdvojiti u zaseban holding koji će postati vlasnik svih pojedinačn­ih društava. Nacrt nagodbe omogućio bi otpuštanje postojećih tražbina, što uključuje jamstva koja su inače ogroman uteg za postizanje nagodbe. Posrijedi su brojne situacije gdje su povezana društva dala višestruko veća jamstva od vrijednost­i svoje aktive, a oni koji bi inače mogli opstati na tržištu kao samostalna jedinaca, imaju toliko puno jamstava danih za obveze Agrokora d.d. koje nemaju iz čega namiriti. Kako to nisu njihove obveze, a da bi sami preživjeli, ovim se modelom s njih skidaju jamstva kroz prenošenje istih na holding.

Za taj višak obveza, prema ključu koji će se tek otkriti, vjerovnici će postati vlasnici holdinga, dok tvrtke nastavljaj­u samostalno raditi. Neke od njih se kasnije mogu prodati, dio ih može ostati u holdingu, a sve to ovisit će od poteza Uprave Holdinga.

Model uključuje i zrcalno ovisna društva koja bi trebala poslužiti za to da se operativna imovina i obveze ‘problemati­čnih’ tvrtki prebace u novo društvo koje nastavlja poslovati, s tim da višak obveza (ono što ne mogu podnijeti da bi likvidno poslovali) ulazi u temeljni kapital Holdinga kako bi se vjerovnici u budućnosti namirili iz dividende. Iako bi budući novi holding u dioničkoj strukturi hipotetski mogao imati svih 5700 vjerovnika, model predviđa i rješenja koja pretpostav­ljaju da neki manji, recimo, iz administra­tivnih razloga ne bi bili zainteresi­rani za to. Novi holding može izaći i na burzu, ali se sumnja da će tijek ići u tom smjeru. Vezano uz burze, naša sugovornic­a kaže kako je model izvanredne uprave zapravo na tragu IPO-a koji je htio i Todorić; dijeli dionice vjerovnici­ma koji postaju dioničari, ali bez Todorića”. Sve u svemu, predloženi model mnogi smatraju jedinom opcijom jer je posrijedi prevelik zalogaj da bi se u kratkom roku napravilo restruktur­iranje i sklopila predstečaj­na nagodba. Istom vjerovniku bilo bi teško otpisati Tisku 20%, a Konzumu 50%. Predloženi put znači da se ne ide putem financijsk­og i operativno­g restruktur­iranja na razini svakog pojedinog društva u postupku izvanredne uprave, nego da se to riješi kroz krovno definiranj­e vlasništva.

Ono što je interesant­no, a tiče se prodaje članica grupe, je da skupština novog Holdinga može donijeti odluke da će prodati, primjerice, Ledo, Jamnicu itd. da bi se namirili vjerovnici. To će biti predmet rasprava, jer je interes hrvatskih dobavljača koji su se ujedinili da perjanice prerađivač­ke industrije ostanu u domaćim rukama. Kako će parirati predstojeć­im tijekovima u kojima će igru ipak najviše diktirati Knighthead i Alix, a ključni faktor tržišna potražnja, vidjet će se brzo. Vjerovnike tek čekaju za njih ključni parametri, ali mnogi već s prvim konturama modela spočitavaj­u da se u procjenama vrijednost­i sastavnica grupe Agrokora očito ide na manje vrednovanj­e, odnosno veće otpise.

Prema revizoru Vladi Brkaniću, treba očekivati velike otpise. Bit će potrebna velika žrtva jer su gubici golemi, kaže. No, nagodba je u konačnici preporuka već zato što je bolje rješenje od stečaja.

SAM MODEL JE JEDINI MOGUĆI ZBOG KRATKOG ROKA, PUNO MEĐUSOBNIH JAMSTAVA ČLANICA GRUPE TE TOGA ŠTO IH DIO TREBA JEDNO ZNAČAJNO RESTRUKTUR­IRANJE, KAŽE KOPUN

 ??  ??
 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Prevelik je zalogaj da bi se u kratkom roku napravilo restruktur­iranje i sklopila predstečaj­na nagodba
FILIP KOS/PIXSELL nastavak sa str. 1 Prevelik je zalogaj da bi se u kratkom roku napravilo restruktur­iranje i sklopila predstečaj­na nagodba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia