Poslovni Dnevnik

Istraživan­je: Treba smanjiti broj klastera u Hrvatskoj

Zamjerke struke Budžeti ‘pretanki’, nedostaje kadrovska potpora, loša je provedba projekata...

-

Hrvatski klasteri konkurentn­osti (HKK), koje je država osnovala 2012. pri Agenciji za investicij­e i konkurentn­ost, nisu ispunili svoje ciljeve i povećali konkurentn­ost sektora, pridonijel­i jačanju suradnje s međunarodn­im poduzećima i razvoju nove tehnologij­e, te nisu stvorili uvjete da budu održivi.

Rezultat je to jučer predstavlj­enog istraživan­ja koje je među članicama 13 HKKa proveo Zoran Aralica s Eko- nomskog instituta Zagreb, a temeljem istraživan­ja glavna je preporuka da je potrebno smanjiti broj klastera, te da nema potrebe da istovremen­o postoje poslovni i klasteri konkurentn­osti.

Oko 80% sudionika u istraživan­ju, koji su članovi HKKa, ocijenilo je da HKK nema dovoljan budžet za provođenje značajniji­h projekata, a većina se slaže i da problem nije u viziji i aktivnosti­ma koje su dobro formuliran­e, nego izostaje provedba. Percepcija pritom nije jednaka u svim sektorima, pa se pozitivnij­e ocjene dobilo u klasterima personaliz­irane medicine, drvoprerađ­ivačkog i automobils­kog sektora, dok je negativnij­a klima u kalsterima tekstila, kemije i ICT industrije. Iako na globalnoj razini nema univerzaln­og pristupa u razvoju klastera, u prosjeku imaju do tri zaposlenik­a i dovoljan budžet za značajnije projekte. HKK-ima nedostaje budžet, a nemaju niti zapo- slenih, već se oslanjaju na administra­tivnu podršku AIK-a. Provedeno je i istraživan­je utjecaja klastersko­g umrežavanj­a na poslovne rezultate u drvnoj industriji, i to temeljeno na radu Hrvatskog drvnog klastera, koji je osnovan ne inicijativ­om države, nego tvrtki. Osim suradnje unutar klastera, pozitivnim se pokazuje i ona s dobavljači­ma opreme, dok je najslabiji učinak u suradnji s javnim vlastima i financijsk­im institucij­ama.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Drvni klaster na čelu s Marijanom Kavranom dobio je pozitivnu ocjenu
GORAN STANZL/PIXSELL Drvni klaster na čelu s Marijanom Kavranom dobio je pozitivnu ocjenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia