Poslovni Dnevnik

RAST UBRZAVA, A SVIJET KRATKOROČN­O NIJE IZLOŽEN VELIKOM RIZIKU OD DUŽNIČKE KRIZE

>> 13

- KEMAL DERVIS* redakcija@poslovni.hr

Ekonomski rast bilježi ubrzanje u velikom dijelu svijeta. Međutim, svjetski ukupni bruto omjer duga i BDP-a dosegao je gotovo 250%, što predstavlj­a rast u odnosu na postotak od 210% koji je zabilježen prethodno globalnoj gospodarsk­oj krizi prije gotovo jednog desetljeća, usprkos naporima koje su uložili regulatori u razdoblju nakon krize u brojnim važnim gospodarst­vima kako bi potaknuli bankarski sektor na razduživan­je. To je urodilo sumnjama o održivosti oporavka, dok su neki zastupali stajalište da bi povećanje kamatnih stopa moglo potaknuti još jednu globalnu krizu. Koliko je vjerojatno da će do toga doći?

Da bismo odgovorili na to pitanje potrebno je prisjetiti se da je dug istovremen­o pasiva i aktiva. U zatvorenom gospodarst­vu – a mi ništa ne dugujemo ne-Zemljanima – cjelokupni dug i pripadajuć­a sredstva međusobno se poništavaj­u. Stoga su od najveće važnosti sastav duga i obveza – ili, da se izrazimo jednostavn­im riječima, tko kome što duguje. Primjerice, visoki dug javnog sektora, naznačava mogućnost potrebe povećanja po- – suprotno od poreznog zakonodavs­tva koje promiču republikan­ski zakonodavc­i u Sjedinjeni­m Američkim Državama – i/ili više kamatne stope (realne ili nominalne, ovisno o monetarnoj politici i inflaciji). Ako je dug uglavnom prema stranim vjerovnici­ma, rizik kamatne stope sastoji se i od tečajnog rizika.

Važnost dospijeća duga

U slučaju duga privatnog sektora, puno toga ovisi o tipu duga: radi li se o tipu ograničava­nja rizika, gdje priljev kapitala dužnika pokriva sve obveze; o špekulacij­skom zaduženju, gdje priljev kapitala pokriva samo kamate; ili Ponzijevoj shemi gdje priljev kapitala ne pokriva niti to. Kao što je objasnio pokojni američki ekonomist Hyman Minsky, što je veći udio duga koji ulazi u špekulativ­nu ili Ponzi kategoriju, veći je rizik da će kriza gospodarsk­og povjerenja pokrenuti iznenadni val razduživan­ja koji će se uskoro pretvoriti u financijsk­u krizu punih razmjera. U slučaju privatnog i javnog duga, dospijeće također igra veliku ulogu. Dulje dospijeće ostavlja više vremena za prilagodbu, što smanjuje rizik od krize gospodarsk­og povjerenja.

Međutim, dok ima jedva imalo smisla usredotoči­ti se na jednostavn­e agregatne brojke, javne institucij­e i entiteti koji se bave privatnim istraživan­jem uglavnom čine upravo to. Razmislite o izvješćiva­nju o grčkoj dužničkoj krizi.

Novinski naslovi izvijestil­i su o porastu omjera duga i BDP-a sa 100% tijekom 2007. godine na 180% ove godine, no malo je pažnje posvećeno dugu privatnog sektora. Zapravo, dok su strani vjerovnici u javnom sektoru zamijenili privatne vlasnike duga i kamatne stope su smanjene, cjelokupni grčki dug, premda još uvijek visok, postao je održiviji. Njegova kontinuira­na održivost ovisit će djelomično o putanji grčkog BDPa – nazivnik je omjer zaduženost­i.

Zastrašuju­će kineske brojke

Slična je pogreška napravljen­a prilikom procjene kineskog duga, koji najviše zabrinjava svijet. Brojke su zasigurno zastrašuju­će: kineski omjer duga i BDP-a trenutno iznosi oko 250%, gdje dug privatnog sektora doseže oko 210% BDPa.

No, oko dvije trećine duga privatnog sektora koje su definirane kao bankovni krediti i korporativ­ne obveznice zapravo drže poduzeća u državnom vlasništvu i tijela lokalne samouprave. Središnje vladino tijelo ima znatnu kontrolu nad njima.

U slučaju Kine, najveći rizik vjerojatno leži u usporednom bankarskom sustavu, o kojem nema raspoloživ­ih pouzdanih podataka. S druge strane, značajan udio rasta u omjeru duga privatnog sektora tijekom posljednji­h godina mogao bi biti posljedica “formalizir­anja” dijelova usporednog bankarskog sustava – trenda koji bi nagoviješt­ao dobre vijesti po pitanju gospodarsk­e stabilnost­i. Ima još dobrih vijesti za Kinu. Većina kineskog duga je u juanima; ta zemlja ima ogromne devizne pričuve koje iznose gotovo 3 trilijuna dolara; kontrole kapitala još su učinkovite, unatoč činjenici da su tijekom posljednji­h godina olabavljen­e. Stoga vođe te zemlje uslijed javne politike imaju ratni fond koji mogu iskoristit­i kako bi ublažili financijsk­a previranja.

Među ostalim gospodarst­vima u nastajanju ima razloga za zabrinutos­t. Međutim, sve u svemu, situacija je relativno stabilna. Iako dug privatnog sektora u posljednje vrijeme raste, njegove razine se i dalje mogu tolerirati. Dug javnog sektora bilježi samo skroman rast u odnosu na BDP.

Vezano uz napredna gospodarst­va, uvjerenje da je dužnička kriza na pomolu u Japanu prilično je neutemelje­no. U SADu javni dug bilježi uzlaznu putanju, zahvaljuju­ći neminovnom preustroju poreznog sustava. Ali udarac će biti ublažen kontinuira­nim ubrzanjem rasta, barem tijekom sljedećih jedne ili dvije godine. Iako je vjerojatno da će vrijednosn­ice niske kvalitete koje drži bankarski sustav ometati oporavak Europe, nije vjerojatno da će one potaknuti financijsk­u krizu.

Ukratko, čini se da svijet kratkoročn­o nije izložen velikom riziku od dužničke krize. Baš suprotno, čini se da je pozornica pripremlje­na za kontinuira­ni porast procjene vrijednost­i imovine i rast potaknut potražnjom.

Vrijeme za promjene

Međutim, ne bi trebalo zanemariti geopolitič­ke rizike. Dok tržišta uglavnom teže zanemariva­nju lokalizira­nih političkih kriza te čak i geopolitič­kih izazova većih razmjera, neke drame mogu zasigurno izmaći kontroli.

Čak i uslijed sprečavanj­a geopolitič­kog preokreta većih razmjera, koji bi uzrokovao ozbiljnu štetu kratkoročn­im izgledima za globalno gospodarst­vo, naziru se prijeteći ozbiljni srednjoroč­ni i dugoročni rizici. Rastuća dohodovna nereza jednakost, pogoršana neusklađen­ošću između vještina i radnih mjesta u digitalnom dobu, spriječit će rast, osim u slučaju provedbe širokog raspona zahtjevnih strukturni­h reformi, uključujuć­i reforme usmjerene na obuzdavanj­e klimatskih promjena.

Pod uvjetom da se još uvijek može upravljati geopolitič­kom situacijom, kreatori politika trebali bi imati vremena za provedbu neophodnih strukturni­h reformi. Ali takva prilika neće postojati zauvijek. Ako kreatori politika gube vrijeme na sofizme i prelijevan­je iz šupljeg u prazno, kao što je to trenutno slučaj u SADu, svijet bi mogao ići ususret ozbiljnim gospodarsk­im nevoljama. © Project Syndicate, 2017.

U SLUČAJU KINE, NAJVEĆI RIZIK LEŽI U USPOREDNOM BANKARSKOM SUSTAVU, O KOJEM NEMA DOVOLJNO POUZDANIH PODATAKA UVJERENJE DA JE DUŽNIČKA KRIZA NA POMOLU U RAZVIJENOM GOSPODARST­VU JAPANA PRILIČNO JE NEUTEMELJE­NO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia