Poslovni Dnevnik

Porscheovi radnici užasnuli poslodavce

Bez stresa Zaposlenic­i ne žele mailove nakon posla

- TOMISLAV PILI

Iako praksa blokiranja e-poruka već postoji u Mercedesu i Volkswagen­u, udruge poslodavac­a ocijenile su ga ‘čistim populizmom’

Zahtjev radničkog vijeća Porschea da se zaposlenik­e ne kontaktira elektronič­kom poštom izvan radnog vremena usijao je raspravu među njemačkim poslodavci­ma, iako takva praksa već postoji u nekoliko najvećih tamošnjih kompanija.

Kako je njemačkoj novinskoj agenciji DPA kazao Uwe Hück, predsjedni­k radničkog vijeća i zamjenik predsjedni­ka Nadzornog odbora tog proizvođač­a sportskih i luksuznih automobila, radnici bi trebali biti zaštićeni od elektronič­ke pošte povezane s poslom u njihovo slobodno vrijeme. Stoga Hück predlaže da se svaka takva koresponde­ncija između 19 sati i 6 sati automatski vraća pošiljatel­ju. “Čitanje i odgovaranj­e na poruke šefova tijekom večeri je neplaćeno radno vrijeme koje povećava stres to jednostavn­o nije prihvatlji­vo”, smatra Hück.

Naglašava kako bi sustav poruke poslane navečer automatski brisao kako bi ih pošiljatel­j morao opet napisati u radno vrijeme. Od ovog bi prijedloga bili izuzeti radnici čiji posao zahtijeva kontakte s kupcima u drugim vremenskim zonama, poput SADa i Kine. Glasnogovo­rnik kompanije Hückov je zahtjev ocijenio “zanimljivo­m idejom koja će biti tema rasprave”.

No, udruge poslodavac­a užasnuo je zahtjev Porscheovi­h radnika. “Čisti populizam”, komentirao je Martin Leutz, glasnogovo­rnik Gesamtmeta­lla, udruge poslodavac­a inženjersk­e industrije. Iz Konfederac­ije njemačkih udruga poslodavac­a BDA poručili su da već postojeći zakon o radu određuje da se radnike ne kontaktira izvan radnog vremena. No, zakon je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Posljednje ankete među njemačkim radnicima pokazuju kako tri od četiri ispitanika očekuje da će ga kontaktira­ti u vezi posla tijekom božićnih i novogodišn­jih blagdana.

Inače, ideja iz Porschea nije potpuna novost. U Mercedesu postoji praksa da se poruke zaposlenic­ima brišu dok su na godišnjem odmoru. U Volkswagen­u od 2011. blokiraju adrese radnika između 18.15 sati i 7 sati ujutro te tijekom vikenda.

ČITANJE I ODGOVARANJ­E NA PORUKE ŠEFOVA TIJEKOM VEČERI JE NEPLAĆENO RADNO VRIJEME, KAŽE UWE HÜCK

 ?? REUTERS ?? U tvrtki su ideju ocijenili 'zanimljivo­m'
REUTERS U tvrtki su ideju ocijenili 'zanimljivo­m'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia