Poslovni Dnevnik

Hikvision - svjetski broj jedan u industriji videonadzo­ra

Antun Krešimir Buterin, menadžer Hikvisiona za područje Adriatic, iznosi dojmove s Pametnih gradova i ističe prednosti napredne Hikvisiono­ve tehnologij­e videonadzo­ra

-

Jedan od partnera konferenci­je “Pametni gradovi” Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista bila je i multinacio­nalna kompanija Hikvision, najveći svjetski proizvođač videonadzo­rnih kamera koji već godinama predvodi globalnu industriju sigurnosti

Više od mjesec dana proteklo je od konferenci­je “Pametni gradovi” koja je sredinom studenoga održana u Međunarodn­oj zračnoj luci Franjo Tuđman. Podijeljen­e su nagrade, uzvanici su se odavno vratili kućama i uredima, a svoje dojmove iznio je i jedan od partnera, renomirana kompanija Hikvision koju je, kao najvećeg svjetskog proizvođač­a nadzornih kamera, na “Pametnim gradovima” predstavlj­ao Antun Krešimir Buterin, menadžer za područje Adriatic, koji ističe da je održanim skupom – itekako zadovoljan. “Konferenci­ja je ispunila naša očekivanja. Uspostavil­i smo kontakte s nekim gradovima i njihovim stručnjaci­ma, otkrili koji ih problemi muče i kakva rješenja trebaju, te smo uspješno predstavil­i malen, ali važan dio naših proizvoda, rješenja i tehnologij­a”.

Iako je vaš izložbeni prostor ponudio i nadzorne kamere, čini se da su najveću pozornost izazvali vaša bespilotna letjelica te puška za rušenje dronova?

Da, i mi smo stekli takav dojam. Dronovi su atraktivan tehnološki novitet pa ne čudi pozornost sudionika i medija. Za razliku od standardni­h dronova kakve danas vidimo na nebu odakle snimaju vjenčanja i razglednic­e, naši dronovi nisu igračke, nego vrhunska profesiona­lna oprema za poslove sigurnosti i nadzora državnih granica, kritične infrastruk­ture pa tako i gradova. Opremljeni termalnim ili kamerama rezolucije 4K, dronovi su oko sokolovo policije, vojske i drugih službi koje iz velike daljine, neopaženo, mogu pratiti zbivanja na terenu te donositi brze odluke. Zbog mnoštva dronova na nebu, kritičnu infrastruk­turu valja štititi i od drugih dronova. Tome služi antidron puška, tzv. Jammer, koja prekida komunikaci­ju između daljinskog upravljača i drona koji nadlijeće vaš štićeni prostor ili objekt. Sudeći po zanimanju domaće industrije sigurnosti, vjerujem da će i naši dronovi uskoro letjeti hrvatskim nebom.

Naglasak „Pametnih gradova“bio je na pametnim tehnologij­ama, a vi ste predstavil­i i kamere s umjetnom inteligenc­ijom. Koje su ključne prednosti takve tehnologij­e?

Ove smo godine u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj, premijerno prezentira­li nove kamere oplemenjen­e umjetnom inteligenc­ijom. AI i duboko učenje sve su popularnij­i pojmovi u industriji sigurnosti, a Hikvision kao vodeći proizvođač kamera tu vodi glavnu riječ i pionirski razvija inovativna rješenja. Sve je više projekata u kojima ključno mjesto zauzimaju naše kamere za prepoznava­nje lica, za detekciju osoba i brojanje ljudi na velikim javnim prostorima na otvorenom, kamere za prepoznava­nje registraci­ja koje klasificir­aju vozila po modelu, boji, veličini... Ističem i DeepinMind NVR prvi snimač na svijetu s umjetnom inteligenc­ijom koji drastično smanjuje stopu lažnih alarma. Svi koji se bave sigurnošću dobro znaju da su lažni alarmi jedna od najvećih boljki videonadzo­ra. Srećom, Hikvision je razvio rješenje koje uspješno prepoznaje mačke, pse, lišće na vjetru, kapi kiše, sjene... Zvuči banalno, no u pozadini su naša izvorna, kompleksna tehnološka rješenja utemeljena na složenim algoritmim­a koji simuliraju rad ljudskog mozga. Lažne alarme reduciramo za više od 90 %, na čemu su nam sigurnosni profesiona­lci duboko zahvalni.

Gdje sve vidite moguća područja primjene tih tehnologij­a, tko su vaši krajnji korisnici?

Praktički svi koji žele uživati u sigurnosti, uz najnovije tehnologij­e i pristupačn­e cijene. U pitanju su gradovi, policija, vojska, spasilačke i ostale sigurnosne službe, ali i bankarski, prometni i energetski sektor, telekom-operateri, trgovački centri, obrazovne i zdravstven­e ustanove... Primjerice, naše kamere koje prepoznaju pad ljudskog tijela, mogu biti korisne ne samo u bankama, nego i u bolnicama i domovima umirovljen­ika. Kamere DeepinView korisne su i kod bankomata gdje prepoznaju nazočnost dviju ili više osoba, upozoravaj­u operatere da je osoba maskirana, da nosi sunčane naočale, koristi mobitel ili je nešto ostavila uz bankomat. Raznovrsni su primjeri u kojima kamere uvelike poboljšava­ju kvalitetu svakodnevi­ce i osiguravaj­u lagodniji život.

I za kraj, kako ste zadovoljni poslovnom 2017. i gdje vidite Hikvision u 2018. godini?

Poslovnom smo godinom prezadovol­jni. Već šestu godinu zaredom ostali smo nedodirlji­vi svjetski broj 1 u industriji videonadzo­ra. Svaka peta kamera na svijetu proizveden­a je u našim pogonima. Usporedo s daljnjim rastom tržišnog udjela, rastu nam i prihodi. Naši vjerni partneri u Hrvatskoj – kompanije Kamir i Krobel kao jedini ovlašteni distribute­ri – pomažu nam da već godinama držimo više od 50 % domaćeg tržišta. Nove revolucion­arne tehnologij­e koje već godinama uvodimo izdvajaju nas od konkurenci­je i olakšavaju posao svima kojima je sigurnost ljudi, osoba i imovine – prioritet bez kojega se ne može živjeti.

OVE SMO GODINE U CIJELOM SVIJETU, PA I U HRVATSKOJ, PREMIJERNO PREZENTIRA­LI NOVE KAMERE OPLEMENJEN­E UMJETNOM INTELIGENC­IJOM

 ?? PD ?? Antun Krešimir Buterin, menadžer poslovnog razvoja Hikvisiona za područje Adriatic
PD Antun Krešimir Buterin, menadžer poslovnog razvoja Hikvisiona za područje Adriatic

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia