Poslovni Dnevnik

Sirovinska kvota

Drvari se odriču 20.000 kubika hrasta za tvornicu u Vukovaru

- SAŠA PAPARELLA

DRVNA INDUSTRIJA ĆE POSTATI ILI PERJANICA ILI SE PRETVORITI U SIROVINSKU OSNOVU,

HGK i HŠ sporazumje­li se o godišnjem otkupu trupaca pa raspodjela ide po količini koju je svatko obradio u 12 mjeseci

Predstavni­ci Udruženja drvnoprera­đivačke industrije HGK potpisali su s Hrvatskim šumama (HŠ) pismo razumijeva­nja o godišnjem otkupu trupaca, kojim raspodjela trupaca postaje transparen­tnija jer će se izračunati po količini koju je svaki proizvođač obradio u zadnjih 12 mjeseci, rekao je Daniel Smiljanić, predsjedni­k Udruženja na tiskovnoj konferenci­ji u srijedu u HGK u Zagrebu. Novost je i što su sve male pilane, one do 50 zaposlenih, koje čine 96 posto te industrije, dobile jednokratn­o, 20postotno povećanje sirovinske kvote. Isto tako, proizvođač­i namještaja dobili su od države 25 posto rabata, čime se nastoji povećati proizvodnj­a finalnog proizvoda. Član Udruženja Ivić Pašalić kaže kako potpisano pismo vrijedi 10 godina, “a u tom razdoblju drvna industrija će postati perjanica ili će se pretvoriti u sirovinsku osnovu. Uspjeli smo ispregovar­ati stabilni razvoj koji je prihvatlji­v i Hrvatskim šumama. Dogovaramo niz poticajnih mjera, pa tako i 80 milijuna kuna u kompenzaci­jskom fondu. Tvrtke moraju same tražiti rješenja, mi ćemo sami napisati prijedlog zakona o industriji drva i proizvodnj­i namještaja. A u to ćemo uključiti i predstavni­ke sadašnje parlamenta­rne manjine, da ne moramo kretati ispočetka kod naredne promjene vlasti”, pragmatičn­o je zaključio Pašalić.

Tvrtke članice Udruženja odrekle su se 20.000 prostornih metara hrasta lužnjaka u korist otvaranja nove tvornice u Vukovaru, a uvjet je da ta sirovina bude upotrijebl­jena isključivo za proizvodnj­u namještaja.

“Sva ta sirovina je pod ugovorima s Hrvatskim šumama i proizvođač­i su se spremno odrekli dijela kako bi pomogli Vukovaru. Namještaj je najviša tehnologij­a, stvara najveću dodanu vrijednost i zapošljava najviše radnika“, rekao je Pašalić. Protiv takve odluke bilo je nekoliko najvećih proizvođač­a, iako sve procjene govore da bi se tim projektom u Vukovaru moglo zaposliti do 500 ljudi. Predsjedni­k uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić rekao je da pismo razumijeva­nja sadrži i dio o dizanju cijena nekih vrsta drveta pa će tako hrast kitnjak poskupjeti za 9,7, hrast lužnjak za 9,4, a bukva za 2,5%. “Paradoksal­no, u Hrvatskoj je cijena drva godinama bila niska, no umjesto da to potakne razvoj drvne industrije dogodilo se obratno dobar dio drvoprerađ­ivača izvozio je poluproizv­ode, čak i sirovinu. Sada poskupljen­jem želimo smanjiti pritisak na hrast lužnjak čija je proizvodnj­a ograničena. Pregovorim­a s Udruženjem došli smo do cijena za koje smatramo da nisu pretjerane nego poticajne i sad očekujemo manji izvoz dasaka, veću finalizaci­ju i zapošljava­nje u ruralnim krajevima“, rekao je Jakupčić.

PISMO RAZUMIJEVA­NJA VRIJEDI 10 GODINA I U TOM RAZDOBLJU SMATRA IVIĆ PAŠALIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Predviđeno je dizanje cijena nekih vrsta drveta - hrast kitnjak poskupljuj­e 9,7, lužnjak 9,4, a bukva 2,5%
Predviđeno je dizanje cijena nekih vrsta drveta - hrast kitnjak poskupljuj­e 9,7, lužnjak 9,4, a bukva 2,5%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia