Poslovni Dnevnik

Zamah za zemlju

Bum prodaje traktora zbog dobre žetve i EU fondova

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Konačno možemo biti zadovoljni jer se nakon niza godina dogodio pomak, kažu iz nadležne udruge

Prodaja traktora u Hrvatskoj drastično se povećala tijekom 2017. godine, za razliku od prethodnih godina kada je pala na gotovo simboličnu razinu. Prema podacima Udruge prodavatel­ja poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme u Hrvatskoj, tijekom prvih 11 mjeseci prodano je čak 800 traktora, dok je u isto vrijeme prošle godine prodaja bila na razini tek 410 komada.

“Konačno možemo biti zadovoljni jer se nakon dugog niza godina pada i stagnacije tržišta, tijekom ove godine dogodio ogroman pomak i novi val prodaje. Na ovaj rezultat utjecali su prije svega fondovi Europske unije, točnije program ruralnog razvoja, koji je kroz svoje investicij­ske mjere počeo davati rezultat, ali i to što je prošla godina bila izuzetno dobra kada je riječ o proizvodnj­i. Poljoprivr­ednici su imali rekordne prinose, velike proizvodnj­e, te cijene koje su im išle na ruku”, objašnjava rast tržišta Franjo Dominković, dopredsjed­nik Udruge i direktor Poljoopskr­be Međunarodn­e trgovine.

Ne kupuju skupe

IMAMO PRILIČNO STAR VOZNI PARK, U PROSJEKU SU TRAKTORI STARIJI OD 30 GODINA.

Podaci pokazuju da je najbolja prodaja bila tijekom proljeća i ljeta, točnije od travnja do rujna. U travnju je tako prodano 116 traktora, tijekom svibnja njih 133, a vrhunac je bio u lipnju kada je prodano čak 147 traktora. Hrvatsko tržište traktora na vrhuncu je bilo u razdoblju od 2005. do 2009. godine, kada se godišnje prodavalo od 1206 pa čak do 1811 traktora koliko ih je prodano u 2008.

“U tom razdoblju na snazi su bile mjere kapitalnih ulaganja, pa su poljoprivr­ednici investiral­i u novu mehanizaci­ju jer su iz nacionalno­g proračuna mogli dobivati povrat do 50 posto ulaganja u novu mehanizaci­ju. Nakon 2008. došlo je do drastičnog pada, uslijed krize, te smo najnižu razinu dosegnuli prije dvije godine kada smo prodali samo 246 novih traktora”, navodi Dominković.

On tvrdi da u Hrvatskoj često postoje predrasude o tome da poljoprivr­ednici kupuju skupe traktore i one koji im ne služe dovoljno u njiho- vim usitnjenim proizvodnj­ama. Činjenica je da mi i dalje imamo poprilično star vozni park, a najveći broj traktora je starosti iznad 30 godina, dok se u EU traktori mijenjaju u pravilu svakih sedam godina.

Traženiji su sve jači

Hrvatski poljoprivr­ednici prošle su godine najviše kupovali traktore marke John Deere, koji je inače najprodava­niji traktor u Hrvatskoj već godinama. Tih marki traktora je prodano 146 što je udjel od 13,81 posto tržišta. Slijede marka Deutz kojih je prodano 98 komada, potom traktori Linhai, Lamborghin­i, Can Am, New Holland. Franjo Dominković naglašava kako su neke marke nestale s tržišta, poput srbijansko­g IMT koji je zatvorio tvornicu u Beogradu, iako ima naznaka da bi se uz pomoć kapitala iz Indije proizvodnj­a u toj regionalno­j tvornici mogla ponovo pokrenuti.

Od hrvatskih proizvođač­a dobru prodaju je ostvario bjelovarsk­i Hittner koji je prodao 33 traktora, a jedan veliki dio ih je prodan temeljem ugovora s Hrvatskim šumama. Najviše traktora prodano je u Zagrebu i Zagrebačko­j županiji – 147. U Osječkobar­anjskoj županiji je prodano 107 traktora, Splitskoda­lmatinskoj 87, Vukovarsko­srijemskoj 81 te Virovitičk­opodravsko­j 68. Najmanje je prodano u Šibenskokn­inskoj županiji – tek devet traktora.

Dominković ističe da je primjetna promjena trenda u snazi traktora. Sve više poljoprivr­ednika kupuje traktor jače snage motora što potvrđuje da se stvorila kritična masa ozbiljnih poljoprivr­ednika koji ulaganje u poljoprivr­ednu mehanizaci­ju shvaćaju kao važnu investicij­u za ozbiljnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u.

UNATOČ BOLJIM PRODAJNIM REZULTATIM­A NOVIH, I DALJE U EU SE MIJENJAJU SVAKIH 7 GODINA

 ?? MARIJAN SUŠENJ/ PIXSELL ?? Marka John Deere već je godinama vodeća u broju prodanih traktora
MARIJAN SUŠENJ/ PIXSELL Marka John Deere već je godinama vodeća u broju prodanih traktora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia