Poslovni Dnevnik

Od 19 sastavnica indeksa CROBEX, rast ostvarilo 10

Prema dolje Od 9 gubitnika u sastavu CROBEX-a, 6 ostvarilo veći pad od indeksa

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Prva prema rastu je dionica Atlantske plovidbe s uzletom od gotovo 120 posto, a iduća je ona Dalekovoda koja je rasla 32 posto

Iako je kriza u Agrokoru u negativnom pogledu obilježila gospodarsk­u godinu na izmaku, cijene dionica najtrgovan­ijih dionica na Zagrebačko­j burzi ipak nisu proživjele potop, kako bi se na prvi pogled očekivalo. Izračun vrijednost­i 19 sastavnica CROBEXa pokazuje da je njih 10 ostvarilo rast vrijednost­i u odnosu na posljednji trgovinski dan prošle godine.

Na ljestvici dobitnika uvjerljivo prednjači dionica Atlantske plovidbe, ujedno i ovogodišnj­i laureat Zagrebačke burze u kategoriji dionice s najvećim porastom cijene. Dionica dubrovačko­g brodara ove je godine uzletjela gotovo 120 posto, sa 282,55 kuna koliko je vrijedila posljednje­g dana 2016. na sadašnjih 619,96 kuna. Kada se govori o toj dionici, nezaobilaz­an je najveći pojedinačn­i dioničar te kompanije, privatni investitor Igor Bilbija. Podsjetimo, Bilbija je započeo kupovati dionice Atlantske plovidbe krajem prošle godine, a tijekom ove godine prešao je dva praga 10 posto u ožujku te prije 10ak dana prag od 15 posto.

Na pitanje kako komentira ovogodišnj­u burzovnu izvedbu dubrovačko­g brodara, Bilbija ističe kako cijena dionice Atlantske plovidbe “očito odražava izuzetno visoku dozu optimizma u sektoru prijevoza rasutih tereta u kojem Atlantska posluje”. “Samo za ilustracij­u, indeks vozarina Dry Baltic Index s vrijednost­i od 290 bodova krajem prošle godine dosegnuo je tijekom ove godine vrhunac od preko 1700 bodova, što je pokazatelj optimizma i rasta potražnje za takvom vrstom pomorskog prijevoza”, kazao je Bilbija. Na pitanje koliko su njegove kupnje utjecale na povećanje cijene kroz privlačenj­e interesa ostalih (manjih) ulagača, Bilbija smatra kako, gledajući subjektivn­o, njegova računica da je isplativo ulagati u sektor koji je na početku konjukture mogla je utjecati na odluke ostalih ulagača. “Međutim, iako stjecanja velikog investitor­a imaju utjecaja, to je samo jedan od segmenata objašnjenj­a rasta cijene Atlantske plovidbe”, smatra Bilbija.

Od investitor­a s tako značajnim udjelom za očekivati je da namjerava utjecati na upravljanj­e kompanijom, a u tom kontekstu Igor Bilbija kaže tek kako duboko vjeruje da će uprava Atlantske plovidbe prepoznati želju da bude u tijelima kompanije. Bilbijin udjel u Atlantskoj trenutno vrijedi 135,6 milijuna kuna.

Nakon Atlantske plovidbe rastom cijene slijedi jedan predstavni­k građevinsk­og sektora Dalekovod. Cijena te dionice porasla je preko 32 posto na sadašnjih više od 18 kuna. Uzrok rastu cijene može se pronaći u nekoliko značajnih poslova koje je ta kompanija dobila na skandinavs­kom tržištu. Krajem studenog Dalekovod je potpisao ugovor vrijedan 50 milijuna eura s norveškim Statnettom, a u srpnju je potpisan ugovor s norveškom tvrtkom BKK NETT vrijedan 35 milijuna eura. K tome, najavljen je i povratak na švedsko tržište s ugovorom vrijednim sedam milijuna eura. Ne treba zanemariti ni ugo- vor iz travnja u Bo- sni i Hercegovin­i vrijedan 20 milijuna eura. Odlična turistička sezona odrazila se i na turistički ponos Zagrebačke burze, dionicu Valamar Riviere. Cijena te vrijednosn­ice ove je godine uvećana preko 23 posto te se našla nadomak 43 kune. Rast iznad 20 posto ostvario je i solinski proizvođač autodijelo­va AD Plastik kojem je ova godina također bila vrlo uspješna po broju ugovorenih novih poslova.

Dionice iz sastava CROBEX-a s najvećim rastom i padom vrijednost­i u 2017. godini

NAJVEĆIM MINUSOM MOŽE SE “POHVALITI” ĐURO ĐAKOVIĆ.

Tako je AD Plastik ove godine izvijestio o dobivanju novih poslova za Renault, Peugeot/Citroën, Ford, Volkswagen, Nissan i Volvo. Dvoznamenk­asti rast cijene ostvarila je i Ingra ojačavši, dok su ostale dionice značajno ispod. Dionica Končara Elektroind­ustrije vrijedi 3,5 post oviše nego krajem prošle godine dok je Ericsson Nikola Tesla povećala vrijednost za 3,1 posto. U skupini dionica s rastom manjim od jedan posto su Optima telekom (+0,74 posto), Institut IGH (+0,6 posto) te Zagrebačka banka (+0,3%).

Kretanje cijene dionice najveće domaće banke na neki način otvara priču o utjecaju krize u Agrokoru na domaće tržište kapitala i gospodarst­vo u cjelini. Naime, zbog “rasta troška vrijednosn­ih usklađenja plasmana trgovačkim društvima”, kako je stajalo u nekonsolid­iranom financijsk­om izvješću za prvih devet mjeseci ove godine, dobit banke nakon oporezivan­ja istopila se s lanjskih 1,1 milijardu kuna na 509 milijuna kuna. Od devet gubitnika u sastavu CROBEXa, njih šest je ostvarilo veći pad cijene od minusa indeksa koji do 22. prosinca iznosi malo više od osam posto.

Najvećim minusom može se “pohvaliti” Đuro Đaković. Slavonskob­rodski metalac na burzi je potonuo gotovo 60 posto nakon vrlo turbulentn­e godine čija je kruna bila saga o Crnom čeliku, tvrtki s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna koju su osnovali kuvajtski i kanadski ulagač i koji su obećavali dokapitali­zaciju kompanije s 250 milijuna kuna. Od dokapitali­zacije na kraju nije bilo ništa, što je kompanija i priopćila 27. listopada, a od tada kreće silazni trend te dionice. Hoće li Đuri Đakoviću zasjati “burzovno sunce” u 2018. godini, ostaje za vidjeti. Značajan pad cijene, za više od četvrtine, pogodio je i Podravku. Loša izvedba došla je u godini kada je kompanija zabilježil­a tri milijarde kuna prihoda od prodaje. Uljanik plovidba oslabila je 18,7 posto dok je Kraš pao 14,8 posto. Dionica Luke Ploče vrijedi 14,5 posto manje nego početkom godine.

Na pitanje može li se pad vrijednost­i Podravke i Kraša pripisati utjecaju Agrokorove krize na dobavljače, analitičar Erste banke Anto Augustinov­ić kaže kako je više čimbenika koji su utjecali na pad vrijednost­i pojedinih dionica ove godine. “Razvoj krize u Agrokoru svakako je jedan od najvažniji­h, posebno za kompanije koje su izravno i značajno izložene toj situaciji preko raznih trgovačkih i financijsk­ih aranžmana s Agrokorom i njegovim članicama. Naravno, na kretanje cijena dionica su utje- cali i poslovni rezultati, koji su za neke kompanije bili slabiji u međugodišn­joj usporedbi”, tvrdi Augustinov­ić. Minus veći od CROBEXa ostvarila je i povlaštena dionica Adrisa oslabivši 8,7 posto. Pad manji od indeksa zabilježil­e su tri dionice: Arena Hospitalit­y Group (-3,9 posto), Atlantic (-3,05 posto) te Hrvatski telekom (2,04 posto).

SLAVONSKOB­RODSKI METALAC NA BURZI JE POTONUO GOTOVO 60 POSTO NAKON VRLO TURBULENTN­E GODINE

 ??  ?? CROBEX -8,04%
CROBEX -8,04%
 ??  ??
 ?? TATJANA TADIĆ/POSLOVNI DNEVNIK/PIXSELL ?? Agrokor je zatresao domaće tržište kapitala
TATJANA TADIĆ/POSLOVNI DNEVNIK/PIXSELL Agrokor je zatresao domaće tržište kapitala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia