Poslovni Dnevnik

HZZO opet ruši tržište pomagala?

Prevareni U HUP-u podsjećaju na obećanje ministra Kujundžića da će mijenjati pravilnik

- MARIJA CRNJAK

Prevareni U HUP-u podsjećaju na obećanje ministra Kujundžića da će mijenjati pravilnik

Odluka o novom cjeniku će, tvrde proizvođač­i, ugroziti kvalitetu opskrbe osiguranik­a i ugroziti i one životno ovisne

Iako je ministar zdravstva Milan Kujundžić još krajem prošle godine obećao da neće dirati cijene medicinski­h pomagala prije izmjene starog Pravilnika koji ruši tržište vrijedno oko 600 milijuna kuna, dao je naputak da se i ovog prosinca u Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje provede utvrđivanj­e novih cijena pomagala po starom pravilniku.

Dok u Ministarst­vu u tome ne vide ništa sporno, proizvođač­i se protive daljnjoj racionaliz­aciji potrošnje za pomagala, te ih brine da će odluka ugroziti kvalitetu opskrbe hrvatskih osiguranik­a medicinski­m proizvodim­a, što će ugroziti osobe koje su životno ovisne o pomagalima vezanim uz dijabetes i ortopediju. Zbog toga su od ministra zatražili poništavan­je odluke HZZOa o usklađivan­ju cijena medicinski­h pomagala do stupanja na snagu novog pravilnika. Inače, hrvatsko tržište ortopedski­h i drugih pomagala, od invalidski­h kolica i kreveta do pelena, čini 60ak tvrtki.

Sukladno važećem Pravilniku o mjerilima za određivanj­e cijena ortopedski­h i drugih pomagala, Zavod jednom godišnje, najkasnije do kraja kalendarsk­e godine utvrđuje novu cijenu pomagala koja predstavlj­a najnižu vrijednost pomagala iz skupine istovrsnih pomagala. Cijene pomagala koje su veće od novoutvrđe­ne cijene moraju se najka- snije do 31. prosinca tekuće godine uskladiti i smanjiti na razinu novoutvrđe­ne cijene, a usklađene cijene pomagala u jednoj kalendarsk­oj godini primjenjuj­u se od 1. siječnja sljedeće kalendarsk­e godine.

Pravilnik propisuje i da cijena pomagala koje ne predstavlj­a novu generaciju ne smije prelaziti razinu 90 posto cijene istovrsnog pomagala iz Popisa pomagala.

Proizvođač­i okupljeni u Koordinaci­ji za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavac­a već prošle godine upozorili su da je važeća regulativa u zadnje četiri godine srozala cijene za više od 30 posto. Kako tvrde, njome se potiče ulazak neozbiljni­h isporučite­lja na tržište, koji dampingom ruše kvalitetu proizvoda te vrlo često nisu u stanju isporučiti proizvode. Tržište lijekova daleko je uređenije, kažu naši sugovornic­i, jer se cijene korigiraju tek kad novi jeftiniji igrači na tržištu dokažu da mogu opskrbiti tržište.

“Nivelacija cijena nije opravdana jer smo dopisom iz prosinca 2016. godine dobili odgovor Ministarst­va da se usklađivan­je i utvrđivanj­e novih cijena pomagala odgađa do donošenja i stupanja na snagu novog Pravilnika. Na žalost, novi pravilnik nije donesen, a umjesto obećanog održavanja status quo stanja do donošenja novog pravilnika, HZZO je donio spornu odluku”, ističu u HUPu.

VAŽEĆA REGULATIVA SRUŠILA JE CIJENE ZA VIŠE OD 30 POSTO. A NJOME SE

POTIČE ULAZAK NEOZBILJNI­H ISPORUČITE­LJA NA TRŽIŠTE, KOJI NE MOGU NI ISPORUČITI PROIZVODE

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Hrvatsko tržište ortopedski­h i drugih pomagala čini 60 tvrtki
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Hrvatsko tržište ortopedski­h i drugih pomagala čini 60 tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia