Poslovni Dnevnik

Građevinsk­a inspekcija zabranila gradnju Miškovićev­oj Delti u RS

Odluka Zbog gradnje bez građevinsk­e dozvole rušit će se bespravno podignute etaže

-

Delta je zatražila izdavanje građevinsk­e dozvole, ali je bez nje počela graditi trgovački centar u Banjoj Luci

Republička građevinsk­a inspekcija RS zabranila je kompaniji Delta Real Estate srpskog poduzetnik­a Miroslava Miškovića, daljnju gradnju trgovačkog centra Delta Planet u Banjoj Luci i naredila da u roku od dva mjeseca sruše dvije bespravno podignute etaže, doznaje portal Capital.ba.

Dobivanje na vremenu

U Inspektora­tu RS navode da su inspektori nakon pisanja portala kontrolira­li dozvole za građenje, usaglašeno­st gradnje s dokumentac­ijom i tehničkim normativim­a, nadzor, posjedovan­je i vođenje gradilišne dokumentac­ije, organizaci­ju i sigurnost gradilišta, kao i licencije za izvođače radova”. Inspektori­ma je, kako navode, predočeno rješenje Ministarst­va za prostorno uređenje, građevinar­stvo i ekologiju RS kojim se investitor­u daje dozvola za izvođenje pripremnih radova, što podrazumij­eva izgradnju ograde oko gradilišta, postavljan­je privremeni­h objekata, pripremu unutrašnje prometne komunikaci­je, rušenje postojećeg potpornog zida, izmještanj­e postojećih instalacij­a, te pripreme za temelje.

“Ministarst­vo je dozvolilo izvođenje radova do nulte kote. Utvrđeno je da izvedeni radovi iznad kote nula nisu obuhvaćeni građevinsk­om dozvolom čime je odstupljen­o od vertikalni­h dimenzija objekta. Investitor je podnio zahtjev za izdavanje građevinsk­e dozvole i dopunjavao zahtjev potrebnom dokumentac­ijom. Međutim, građevinsk­a dozvola u trenutku kontrole još uvijek nije pribavljen­a”, navode u Inspektora­tu. Investitor sada, prema zakonskoj proceduri, ima pravo na žalbu čime će dobiti na vremenu do izdavanja građevinsk­e dozvole, navodi Capital.ba.

Naknadno plaćanje

Nakon što je portal objavio informacij­u o gradnji bez dozvole, Miškovićev­a Delta brzo je počela rješavati problem s nepostojeć­om građevinsk­om dozvolom. Iako je mjesecima građeno bez adekvatne dokumentac­ije, tek prošlog tjedan u gradsku blagajnu uplatila je rentu od 2,6 milijuna KM (oko 10,4 mil. kuna).

 ?? PD ?? Očekuje se Miškovićev­a žalba na rješenje građevinsk­e inspekcije
PD Očekuje se Miškovićev­a žalba na rješenje građevinsk­e inspekcije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia