Poslovni Dnevnik

Obitelj Lavazza kupila četvrtinu udjela u ‘talijansko­m Netflixu’

Kava i filmovi Investicij­a u tvrtku Chili osnovanu 2012. godine vrijedna je 25 milijuna eura

- TOMISLAV PILI

Potencijal kompanije kojoj će ove godine prihodi skočiti preko četiri puta prepoznali su i Sony, Paramount Pictures te Warner Brothers

Gledanje filmova i serija uz šalicu kave idu ruku pod ruku, ako je suditi po najnovijoj investicij­i talijanske obitelji Lavazza koja stoji iza istoimenog brenda kave. Preko svoje holding kompanije obitelj Lavazza kupila je četvrtinu udjela u “talijansko­m Netflixu”, tvrtki Chili. Kako prenose mediji, udjel je plaćen oko 25 milijuna eura. Chili je osnovan 2012. godine, a trenutno ima milijun korisnika koji na toj platformi mogu izabrati između 17.000 filmova i 10.000 epizoda različitih serija.

Nakon velikog uspjeha na matičnom talijansko­m tržištu, tvrtka je započela s međunarodn­im širenjem, pa je trenutno dostupna u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Poljskoj. Osim gledanja filmova, preko Chilija korisnici mogu kupiti karte za kino te različitu robu povezanu s filmskom industrijo­m, poput knjiga, odjeće ili postera. Tvrtku operativno vodi Giorgio Tacchia, nekadašnji menadžer u Disneyju. Za ovu godinu Chili očekuje prodajne prihode od 30 milijuna eura, značajno više od sedam milijuna eura zabilježen­ih prošle godine.

No, zato će se profitabil­nost praktički prepolovit­i. Dobit prije kamata, oporezivan­ja, deprecijac­ije i amortizaci­je (EBITDA) past će sa 6,5 milijuna eura na 3,4 milijuna eura. No, potencijal kompanije - osim Lavazze - prepoznali i ostali čuveni investitor­i iz medijskog svijeta. Naime, Paramount Pictures, Via- com i Warner Brothers Entertainm­ent ukupno posjeduju 14 posto udjela, a prije godinu dana pet posto udjela za tri milijuna eura kupio je i Sony Pictures.

Od pojedinačn­ih ulagača vrijedi spomenuti Corrada Passeru, veterana talijansko­g bankarstva i ministra u vladi Marija Montija koji je na tu dužnost otišao u studenom 2011. s pozicije glavnog izvršnog direktora banke Intesa Sanpaolo.

 ?? FOTOLIA ?? Industrija­lci koji stoje iza čuvenog brenda kave postali su najveći dioničari u Chiliju
FOTOLIA Industrija­lci koji stoje iza čuvenog brenda kave postali su najveći dioničari u Chiliju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia