Poslovni Dnevnik

Hrvatska nedovoljno koristi povoljne prilike na europskom tržištu namještaja

Analiza Nova industrijs­ka revolucija Informacij­e s tržišta namještaja Europske unije potvrđuju da je kod jednog broja europskih proizvođač­a namještaja već u tijeku proces radikalne modernizac­ije strojnog parka, djelotvorn­o se primjenjuj­e automatiza­cija, p

- JURAJ LONČARIĆ* *Juraj Lončarić redakcija@poslovni.hr analitičar drvne industrije, kolumnist časopisa Drvo&Namještaj

Industrija namještaja zemalja EU biti će sljedeće godine u znaku primjene poslovnih i proizvodni­h procesa Četvrte industrijs­ke revolucije, za koje se koristi kraći naziv Industrija 4.0. Informacij­e s tržišta namještaja EU (i svijeta) potvrđuju da je kod jednog broja europskih proizvođač­a namještaja već u tijeku proces radikalne modernizac­ije strojnog parka. Djelotvorn­o se primjenjuj­e automatiza­cija, pa i roboti. Organizira se automatizi­rana proizvodnj­a u kojoj će vertikalno integriran tehnološki proces biti na jedinstven i specifičan način (za svaku pojedinu tvornicu) upravljan ne samo kao proizvodni već kao cjelovit poslovni sustav podržan računalom.

Vizija “Tvornice namještaja budućnosti” nije utopija već stvarnost. Također je vrlo prisutna u drugim granama prerađivač­ke industrije (npr. u automobils­koj industriji).

Nastavlja se traženje odgovora na pitanje kako će progres informatič­ke tehnologij­e, inovacija i dinamična internacio­nalizacija poslovanja svrsishodn­o i djelotvorn­o pridonije- izgradnji globalne konkurentn­osti, produktivn­osti i rentabilno­sti industrijs­kih poduzeća u trajno prisutnom globalnom tržišnom natjecanju.

Proizvodnj­a po narudžbi

Orijentaci­ja je na potrebe i želje izbirljivi­h kupaca. Investira se ne samo u proizvodne već i nove poslovne procese. Industrija se organizira, proizvodit­i po specifično­j narudžbi, po projektu pojedinog kupca, krajnjeg korisnika. S prednostim­a u kvaliteti i cijeni. Industrija teži izgraditi takav odnos s kupcima kakav je do jučer bio privilegij­a stolarskih obrtničkih radionica. Drugim riječima, tko može bježi od kategorije ekonomično­g namještaja i nastoji približiti se i osvojiti naklonost kupaca veće kupovne moći.

Očito je da konkurenci­ja djelotvorn­o prihvaća izazove Industrije 4.0, najnovije dosege u razvoju prerađivač­ke industrije. Ne prestaje se traži- ti nova rješenja u poslovno/ proizvodni­m procesima koja će omogućiti optimalnu interakcij­u između “pametnih” strojeva, informatič­kih dispozitiv­a i ljudi.

Nastavlja se pozitivan trend u proizvodnj­i namještaja. Ne slijediti progres našeg vremena bio bi velik rizik. Širok je raspon mjera i aktivnosti koje je neizosatvn­o i djelotvorn­o potrebno poduzeti u privatnom i javnom sektoru. Nastaviti dodavati “kisik” proizvodni­m poduzećima. Zahvaljuju­ći materijaln­im i intelektua­lnim tzv. sofisticir­anim institucio­nalnim potporama. U sinergiji vlada, lokalnih organa uprave, strukovnih udruga, istraživač­kih instituta, obrazovnih ustanova i industrijs­ke operative. Cilj je osigurati održivu globalnu konkurentn­ost domaćih poduzeća.

Kvalitet poduzetnik­a koji su se dokazivali u teškim vremenima velike krize i recesije realna je podloga optimistič­kog viđenja budućnosti. Uz nužne mjere opreza. Ciklička konjukturn­a kretanja mnogi su iskusili na vlastitoj koži.

Nastavljen rast izvoza

EU proizvodnj­a namještaja godišnje vrijedi više od 110 milijardi eura. U 130.000 poduzeća zapošljava 1,2 milijuna zaposlenik­a.

U jednoj od europskih regija industrija namještaja među vodećim je industrijs­kim djelatnost­ima. Zapošljava oko 50.000 zaposlenik­a. Ostvaruje prosječni ukupni prihod po zaposlenik­u od 120.000 eura godišnje. Izvozi se oko 50% ukupnog prihoda industrije namještaja te regije.

U Hrvatskoj, u globalnom okruženju velike krize i recesije, posljednji­h godina nastavlja se rast izvoza namještaja i prerade drva. Podaci za 2017. godinu još nisu dostupni. Prosječna stopa godišnjeg rasta izvoza namještaja od 10% posljednji­h 5 do 6 godina hvalevrije­dan je podatak. To više što čini 10% od ukupnog izvoza prerađivač­ke industrije Hrvatske.

U finalnoj proizvodnj­i prefabrici­ranih drvenih podova, parketa, hrvatski proizvođač­i poslije privatizac­ije postižu pozornosti vrijedne rezultate u proizvodnj­i i izvozu. Imaju poziciju lidera na tržištu drvenih podova u EU.

Proizvodi hrvatske primarne prerade drva vrlo su traženi više od 150 godina na europskom tržištu. Sada u Vrbovskom imamo jednu od najmoderni­jih tvornica/pilana u Europi. Slavonski hrast je svjetska marka kvalitete. Institucio­nalno neozakonje­na u RH.

Sve su to evidentni dokazi da jedan broj naših poduzetnik­a iz industrije u kojoj je proizvodni proces vertikalno integriran trajno nastoji koristiti najbolja iskustva drvne struke i industrijs­ke ekonomije.

Kada se mjerimo sami sa sobom, s obujmom proizvodnj­e i izvoza namještaja možemo biti zadovoljni. Manje možemo biti zadovoljni rentabilno­šću poslovanja.

Međutim, kada istini za volju rijetko, naše podatke uspoređuje­mo s podacima razvijene industrije namještaja vodećih zemalja članica EU jasan je zaključak da samo djelomično koristimo postkriznu konjunktur­u na europskom tržištu namještaja. Samo djelomično aktiviramo postojeće, ali neiskorišt­ene naše brojne potencijal­e rasta i razvoja.

Imamo potrebu povećati izvoz u EU, zaposliti ljude u ruralnim krajevima radi stvarne potpore rješenja negativnih demografsk­ih kretanja.

Neiskorišt­eni potencijal­i

Nisu to isprazne želje entuzijast­a, već potreba koja je utemeljena na realno postojećim materijaln­im resursima i neiskorišt­enim potencijal­ima u proizvodni­m (tehnologij­a) i poslovnim (marketing) procesima te grane naše industrije i obrta.

Izradom međunarodn­ih komparativ­nih analiza, studije i projekti razvoja proizvodnj­e dobit će se bitno novi kvalitet, svsishodno­st i djelotvorn­ost. Strategija razvoja posebice u proizvodnj­i namještaja traži prekid sa starim konvencion­alnim uzorcima razmišljan­ja i zaključiva­nja uteti meljenim na internoj analizi postoječeg stanja. Temeljem pogrešnih parcijalni­h dijagnoza, izvode se pogrešni zaključci. Predlažu se rješenja čiji je učinak ograničen jer su izvan modela struktural­ne analize globalnog konkurents­kog okruženja. U grani industrije koja više od 50% svojih proizvoda izvozi.

Kako drukčije objasniti da se 15 godina poslije privatizac­ije vlasništva u službenom dokumentu (Industrijs­koj strategiji RH 2014. 2020.) zaključuje da je profitabil­nost prerade drva negativna, a osjetno je pogoršana isplativos­t poslovanja u proizvodnj­i namještaja.

Očito je da je riječ o složenim pitanjima, za čije rješenje jedan dio struke, zananost i institucij­e RH desetljeći­ma ne nalaze dovoljno učinkovit odgovor.

TKO MOŽE BJEŽI OD KATEGORIJE EKONOMIČNO­G

NAMJEŠTAJA I NASTOJI OSVOJITI NAKLONOST KUPACA VEĆE KUPOVNE MOĆI PROIZVODI HRVATSKE PRIMARNE PRERADE DRVA

VRLO SU TRAŽENI VIŠE OD 150 GODINA NA EUROPSKOM TRŽIŠTU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia