Poslovni Dnevnik

Kocka ili?

Dio ulagača na ZSE još vjeruje u dionice posrnulog koncerna >>

- TOMISLAV PILI

Dio burzovnih ulagača računa na scenariji sličan Parmalatu, a dio na kapital koji ostaje nakon nagodbe

Ako je suditi po burzovnoj trgovini posljednja tri dana, ulagači se više ne obaziru na riječi izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka kako dionice tvrtki iz sastava Agrokora nakon nagodbe neće vrijediti ništa. A analitičar­i smatraju kako kupnja tih dionica i nije potpuno nerazuma odluka, kako se na prvi pogled čini.

Računaju na odštetu

Nakon što je prije 10ak dana predstavlj­en nacrt Agrokorove nagodbe te nakon što je 22. prosinca ukinuta obustava trgovanja, Agrokorove dionicama proživjele su pravu katastrofu. Podsjetimo, Zvijezda se strmoglavi­la 94 posto, Ledo 60 posto, Jamnica 64 posto, a Belje 43 posto. No, već dan kasnije za tim istim dionicama zavladala je prava jagma. Tako je, primjerice, Zvijezda skočila 300 posto dok su ostale dionice ipak ostvarile blaže oporavke Belje je u tri dana uvećalo cijenu za 13 posto, a Ledo za gotovo sedam posto.

Burzovni analitičar Hrvoje Japunčić, direktor tvrtke Decentia Advisory ističe kako je burza mjesto gdje se dio trgovanja odvija i iz špekulativ­nih razloga. “Drugi je razlog što ne znači da će prvobitni prijedlog nagodbe na kraju biti i konačni”, kaže Ja- punčić. To je i razlog zašto se netko spreman pozicionir­ati u dionicama Agrokorovi­h kompanija, dodaje Japunčić. Po svemu sudeći, dio ulagača vjerojatno priželjkuj­e “Parmalatov scenarij” kada su dioničari talijansko­g prehramben­og diva posrnulog 2003. ipak uspjeli “izvući” odštetu od pet posto nominalne vrijednost­i dionica.

Ostat će nešto kapitala

Međutim, u Parmalatov­om slučaju talijanska je vlada bila svjesna da neće moći ignorirati dioničare. Pitanje je koliko je hrvatska vlada svjesna toga. Darko Brborović, predsjedni­k Uprave OTP Investa, ocjenjuje kako neki dionici tržišta kapitala očekuju da će ipak nešto kapitala ostati nakon provedbe nagodbe. No, za razliku od Japunčića, Brborović smatra da bi završna verzija nagodbe mogla izgledati kao i početna, a stvaranje novog holdinga smatra “bizarnom idejom”. “Jedini pozitivan motiv za replikacij­u Agrokora mogu naći u činjenici da će stara ljuštura biti opterećena višedesetl­jetnim sudskim procesima, a to će novom holdingu omogućiti stabilnost i raspolagan­je imovinom”, smatra Brborović.

ZVIJEZDA SE STRMOGLAVI­LA 94 POSTO, LEDO 60 POSTO, JAMNICA 64 POSTO, A BELJE 43 POSTO. NO, VEĆ DAN KASNIJE

ZA TIM ISTIM DIONICAMA ZAVLADALA JE PRAVA JAGMA

 ??  ??
 ?? :FILIP BRALA/PIXSELL ?? Ulagati ili ne u dionice sastavnica Agrokora nitko ne može tvrditi sa sigurnošću
:FILIP BRALA/PIXSELL Ulagati ili ne u dionice sastavnica Agrokora nitko ne može tvrditi sa sigurnošću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia