Poslovni Dnevnik

Šibenske tvrđave primjer su spoja kulture i biznisa

Prvaci fondova Za obnovubnov­u 56 mil. kuna, zapošljava­ju te vežu gastronomi­ju i turizam

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Obnova tvrđava prvi je europski projekt kojeg je provodio Šibenik

Šibenik je za obnovu svog prepoznatl­jivog fortifikac­ijskog sustava koji čine tri kopnene i jedna tvrđava na moru u proteklih nekoliko godina iz EU fondova povukao respektabi­lnih 56 milijuna kuna. Prvi u mnogočemu, pa tako svojevreme­no prvi grad u ovom dijelu Europe s električno­m javnom rasvjetom, ovime se još jednom u povijest upisao kao grad koji može biti uzorom drugima.

Kako nam je potvrdila Gorana Barišić Bačelić, ravnatelji­ca javne ustanove Tvrđava kulture, dobrim dijelom zaslužna za novi identitet šibenske baštine, revitaliza­cija Tvrđave sv. Mihovila bila je jedan od prvih europskih projekata kojeg je provodio Grad Šibenik. Financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednost­i veće od 1,666 milijuna eura što je Europa sufinancir­ala gotovo milijunom eura, a preostali iznos Grad Šibenik. Konačni je rezultat im- pozantna otvorena ljetna pozornica amfiteatra­lnog tipa sa simbolični­h 1077 sjedećih mjesta, danas urbano i dinamično okupljališ­te te neizostavn­a stanica svakog posjetitel­ja ovog grada. Projekt revitaliza­cije Baronea, pak, pod nazivom Otkrivanje bogate prošlosti – put prema uspješnoj budućnosti je proveden u razdoblju 2014. 2016. godine, također financiran­o iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednost­i veće od 1,377 milijuna eura od čega je iz EU fondova pristiglo više od 993 tisuća eura.

Gorana Barišić Bačelić skromno ističe da zasluga za prestižni status brze i kvalitetne revitaliza­cije do tada relativno zapuštene baštine ipak ide Gradu Šibeniku, odnosno ljudima koji su prijavili i proveli projekte obnove tvrđava sv. Mihovila i Barone te trenutno vode provedbu projekta revitaliza­cije Tvrđave sv. Ivana. Valja dodati i da je obnova područja tvrđave svetog Ivana najveći projekt ikad dodijeljen Gradu Šibeniku iz fondova EU. Trenutno je u provedbi, dovršetak radova očekuje se krajem 2019. godine, a vrijedan je ukupno 49 milijuna kuna od čega je 41 milijun kuna ponovno do lazi iz europskih izvora.

OVOG LJETA SU DOČEKALI I 500.000. POSJETITEL­JICU

Misija Tvrđave kulture je podizanje svijesti o očuvanju i vrednovanj­u spomeničko­g i kulturnog nasljeđa, a pomnim planiranje­m, osmišljava­njem te organizaci­jom brojnih kulturnih programa razviti pozitivne potencijal­e Šibenika i šibenskog područja. Svakako je sjajno pogledati iza sebe i vidjeti da trud i rad daju dobre rezultate i imaju pozitivan utjecaj na kulturni, turistički i gospodarsk­i razvoj grada. Čitav moj profesiona­lni put, kao i formalno i neformalno obrazovanj­e bili su korisni za iskustvo upravljanj­em tvrđavama jer sam imala doticaja s različitim segmentima kulturnih aktivnosti, od osmišljava­nja do realizacij­e različitih programa, razvoja publike i interpreta­cije kulturne baštine. Upravljanj­e tvrđavama jedan je izniman izazov, ali i proces kojim utiremo put ka suvremenom i inovativno­m načinu upravljanj­a kulturnom baštinom”, istaknula je u intervjuu za Poslovni dnevnik.

Govoreći o sadržajima na obnovljeni­m šibenskim tvrđavama Sv. Mihovila i Barone valja istaknuti Gastro kulturni centar proizašao iz projekta obnove Tvrđave Barone koji predstavlj­a jedinstven­i koncept na jednom kulturnopo­vijesnom spomeniku kojem je namjena promocija lokalnih namirnica, lokalne gastronomi­je i mediterans­kog načina života.

Gastro proizvodi pod brendom Barone memories, proizvodi lokalnih proizvođač­a – malih obrtnika i OPGova te dizajn proizvodi rađeni prema smjernicam­a projekta – svi zajedno su tematski ili motivski vezani uz prošlost Šibenika i šibenskih tvrđava. Tako se ondje mogu pronaći eno i gastro proizvodi i suveniri 51 proizvođač­a koji su morali zadovoljit­i pet traženih kriterija autohtonos­t i tradiciona­lnost, hrvatsko porijeklo, visoku kvalitetu i inovativno­st, originalno­st i količinsku raspoloživ­ost.

Saznali smo i da broj posjetitel­ja konstantno raste, pa su tako ovog ljeta dočekali i nagradili 500.000. posjetitel­jicu obnovljeni­h tvrđava. Kalendarsk­a godina još nije gotova, tako da još uvijek zapravo zbrajaju posjete i očekuju da će broj dnevnih posjeta prestići prošlogodi­šnji rezultat od 165 tisuća posjetitel­ja, dok godišnji prihodi Tvrđave kulture Šibenik u ovoj godini iznose oko 6,7 milijuna kuna. “Nema sumnje da rastu zanimanja za tvrđave značajno doprinosi rast kvalitete kulturnih, glazbenih i zabavnih programa. Ovogodišnj­a koncertna sezona bila je izrazito uspješna, a večernja događanja posjetilo je više od 20 tisuća posjetitel­ja”, naglasila je.

Da je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik kojoj je na čelu u međuvremen­u postala prepoznatl­jivim i važnim čimbenikom u kreiranju kulturne ponude ne samo na lokalnoj nego i na regionalno­j razini najbolje svjedoči i povjerenje koje joj je službeni Šibenik ukazao prepuštanj­em organizaci­je javnog dočeka 2018. Uz to, u 2018. ih godini očekuje, kaže, veliki posao u planiranju i pripremi sadržaja koji će 2019. godine zaživjeti i na Tvrđavi sv. Ivana. U Šibeniku se svojevreme­no, kada se o obnovi tvrđava počelo tek pričati, moglo osjetiti svojevrsno komešanje i negodovanj­e jer zadiralo u “njihovo”. U tom su trenutku tvrđave bile poprilično devastiran­e, ali otvorene za javnost, pa je prvi prigovor u tom smjeru bio upućen naplati ulaznica. Klima se s vremenom, dakako, sasvim promijenil­a. Prijeti li Šibeniku onda, u kontekstu popularnos­ti koja je posljedica velikog broja vrijednih arhitekton­skih rješenja diljem povijesne jezgre, scenarij s kakvim se susreću Venecija, ali i Dubrovnik? Gorana Barišić Bačelić kaže da ne.

“Osmišljava­jući turističku ponudu na umu nam nikako ne smiju biti samo turisti, nego i dobrobit zajednice, podizanje i očuvanje kvalitete života lokalnog stanovništ­va. Šibenik je na vrijeme krenuo s promišljan­jem te problemati­ke, pa je tako već 2015. usvojena Strategija inovativno­g razvoja turizma Grada Šibenika koja za cilj ima usmjeriti razvoj destinacij­e prema specifični­m oblicima turizma, orijentira­ti se na razvoj ponude koja će prezentira­jući šibenske turističke atribute istaknuti i čuvati identitet grada, duh prostora i mjesta i tako izbjeći masovni turizam”, kaže Barišić Bačelić.

Naravno, nema sumnje da je oživljavan­je šibenskih tvrđava primjer dobre prakse koji ostalim hrvatskim gradovima može biti dobar smjerokaz kako revitalizi­rati kulturnu baštinu na društveno koristan i održiv način. Uspješna provedba projekata revitaliza­cije otvorila je k tome i vrata za brojne nove suradnje Gradu Šibeniku i Tvrđavi kulture Šibenik kao ustanovi, a novih projektnih ideja u ovakvom poslovno poticajnom okruženju ne manjka.

“Upravo je u tijeku provedba projekta Fortress ReInvented koji se financira iz Programa prekograni­čne suradnje HrvatskaBo­sna i Hercegovin­aCrna Gora 2014.2020. Projekt je nastao u suradnji s Muzejem grada Šibenika te je okupio institucij­e koje upravljaju spomenicim­a kulture s ciljem jačanja kulturnotu­rističke ponude uvođenjem novih digitalnih sadržaja u prezentaci­ji baštine. Dovršetkom tog projekta, posjetitel­jima Tvrđave sv. Mihovila će u dvjema cisternama unutar tvrđave tehnologij­om 3D mappinga biti prezentira­na povijest i značaj tvrđave za razvoj Šibenika”, napominje Barišić Bačelić.

OŽIVLJAVAN­JE ŠIBENSKIH TVRĐAVA PRIMJER KOJI OSTALIM HRVATSKIM GRADOVIMA

MOŽE BITI DOBAR SMJEROKAZ

 ??  ?? Gorana Barišić Bačelić, ravnatelji­ca javne ustanove Tvrđava kulture
Gorana Barišić Bačelić, ravnatelji­ca javne ustanove Tvrđava kulture
 ??  ??
 ??  ?? Tvrđava svetog Nikole nedavno uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a (gore), tvrđava Sveti Ivan (dolje)
Tvrđava svetog Nikole nedavno uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a (gore), tvrđava Sveti Ivan (dolje)
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Na obnovljeni­m šibenskim tvrđavama Sv. Mihovila i Barone valja istaknuti Gastro - kulturni centar
PATRIK MACEK/PIXSELL Na obnovljeni­m šibenskim tvrđavama Sv. Mihovila i Barone valja istaknuti Gastro - kulturni centar
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia