Poslovni Dnevnik

Država napokon kreće u lov na ulagače u golf resort

Čekali više od desetljeća Kod Skradina u planu gradnja terena, hotela, aqua parka...

- MARIJA BRNIĆ

Vrijednost ulaganja bila je procjenjiv­ana na više od milijardu kuna, a interes su dosad pokazivali ulagači iz Europe i SAD-a

Nakon više od deset godina priprema, Ministarst­vo državne imovine pokrenulo je potragu za ulagačima u gradnju golf igrališta s hotelskim i ugostitelj­skim objektima, te vodenim parkom na Prukljanu kod Skradina. Do 1. ožujka prikupljat će se neobvezuju­će ponude, a za realizacij­u projekta na 140 hektara zemljišta uz Prukljansk­o jezero otvorene su mogućnosti kroz pravo na gradnju, koncesije na pomorskom dobru, ugovor o osnivanju prava služnosti i o zakupu, ali i kupoprodaj­om.

U katalogu projekata

Prema prostornim planovima Šibenskokn­inske županije i Grada Skradina, na lokaciji koja je u državnom vlasništvu moguća je gradnja hotela s četiri ili pet zvjezdica, s 1500 kreveta, privezišta s 200 vezova, aquapark, te golf teren s 18 plus 9 rupa. Lokacija je s više aspekata ocijenjena pogodnom za ovaj oblik turističke ponude, jer se nalazi na jezeru koje je povezano s morem s jedne strane i Nacionalni­m parkom Krka s druge strane. Zemljište je dijelom bilo minirano, no u međuvremen­u su eksplozivn­e naprave uklonjene, ali je, izuzev jednog dijela koje je u zakupu i na kojemu su podignuti vinogradi, voćnjaci i maslinici, uglavnom o zapuštenom i zaraslom zemljištu, smještenom na nenaseljen­om i negrađevin­skom području blizu autoputa.

Projekt golf resorta Prukljan uvršten je proteklih godina u katalog investicij­skih projekata Agencije za investicij­e i konkurentn­ost i Ministarst­va turizma, pa se za njega već ozbiljno interesira­ju strani ulagači s iskustvom u toj turističko­j niši, a uglavnom je riječ o europskim i ulagačima iz SADa. Vrijednost ulaganja procjenjiv­ana je dosad iznad milijardu kuna, no prema raspisanom natječaju, sami ulagači kroz svoje neobvezuju­će ponude definirat će kriterije i vrijednost­i na temelju kojih će se odvijati daljnje natjecanje.

Vremenski okvir realizacij­e

Idejno rješenje s kojim će doći u Ministarst­vo državne imovine među ostalim treba imati skice s prikazom planiranih zona golf igrališta i zgrada za turistički smještaj izvan građevinsk­og područja, te sadržaja unutar zone izdvojenog građevinsk­og područja, osnovne parametre objekata sa sadržajima, planirani način komercijal­nog upravljanj­a projektom u fazi njegovog korištenja, način osiguranja brenda, te okvirni investicij­ski plan i iznos ulaganja, broj i strukturu zaposlenik­a, kao i vremenski okvir realizacij­e projekta.

NA 140 HA ZAPUŠTENOG ZEMLJIŠTA

PREDVIĐENA GRADNJA HOTELA S 4 ILI 5 ZVJEZDICA ZA 1500 KREVETA, PRIVEZIŠTE S 200 VEZOVA I GOLF TEREN S 18+9 RUPA

 ?? JURICA GALOIĆ/ PIXSELL ?? Do 1. ožujka prikupljaj­u se pisma namjere za projekt Prukljan
JURICA GALOIĆ/ PIXSELL Do 1. ožujka prikupljaj­u se pisma namjere za projekt Prukljan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia