Poslovni Dnevnik

Potrošeno oko 13,5 milijardi kuna

HGK: Prosinac bolji od procjene

-

Prvi

rezultati potrošnje u prosincu pokazuju da je, prema fiskalizir­anim računima, blagdanska potrošnja iznosila oko 13,5 milijardi kuna, a analiza Hrvatske gospodarsk­e komore pokazala je da je najviše ljudi na blagdanske darove potrošilo između 100 i 500 kuna (39%). Slijede ih oni koji su ove godine izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%), a gornju granicu od 1000 kuna na darove premašilo je tek 9%, dok je manje od 100 kuna ili ništa potrošilo 21% ispitanika ankete HGK. Istraživan­je je provedeno na 1300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca ove godine, a cilj je bio steći uvid u sadržaj ovogodišnj­e blagdanske košarice, s obzirom na iznose i kategorije proizvoda kupljenih kao blagdanski dar.

“Povećana blagdanska potrošnja posljedica je porasta životnog standarda, što je vidljivo i po porastu plaća i zaposlenos­ti, porastu prometa u trgovini na malo te po rastu BDPa”, rekao je direktor Sektora za financijsk­e institucij­e, poslovne informacij­e i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Gotovo 40% ispitanika ispod bora ostavilo je igračke, kozmetiku 37 posto anketirani­h, obuću i odjeću 36 posto, osoba, dok je četvrtina darovala delikatesn­e prehramben­i proizvodi 25%. Preko 16% ispitanika odabralo je neki ukrasni predmet, dok je elektronik­u i uređaje poklonilo 13% ispitanika, od čega se 40 posto odnosilo na mobitele i popratnu opremu.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Većina za darove izdvojila od 100 do 500 kn, a najviše je kupljeno igračaka
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Većina za darove izdvojila od 100 do 500 kn, a najviše je kupljeno igračaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia