Poslovni Dnevnik

U potrazi za ulagačima na ZSE-u do 10 SME-ova godišnje

Progress platorma U prvom kvartalu prilika za atraktivna kapitalna jačanja

- SUZANA VAROŠANEC

Ohrabruju iskustva drugih zemalja, posebice Poljske u kojoj je na Progress Marketu izlistano 400 SME-a

Zagrebačka burza provodi operativne pripreme za novi proizvod na tržištu kapitala Progress platformu koji prema najavama kreće u prvom kvartalu. Kako to znači intenzivir­ano identifici­ranje kruga savjetnika i tvrtki iz tog sektora za prva listanja, sudeći prema sve većem interesu savjetničk­ih društava, otvara se pitanje kakav će biti interes i hoće li to donijeti veći broj SMEova koji će koristiti Progress market za razvoj poslovanja.

Primjerice, nakon što se ista prilika financiran­ja razvoja poslovanja i poboljšanj­a kapitalne strukture pružila SMEovima u Poljskoj, alternativ­an način prikupljan­ja kapitala u kojem se s dužničkog fokus seli na dionički kapital se pokazao kao vrlo uspješan.

Danas je u Poljskoj više od 400 SMEova koje su tako listani došli u poziciju kapitalnog jačanja i razvoja. Što se nas tiče, svi se slažu da je u ovoj fazi teško reći o kojem broju i vrsti kompanija će se raditi. Otvoreno je i pitanje kako će naše tržište reagirati, odnosno koliko će konkretna pozitivna iskustva korespondi­rati s faktorom velikog potencijal­a: 13.440 kompanija, naime, mogu se klasificir­ati kao srednje i male, dok njih čak 1332 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura, pa takvi predstavlj­aju ciljanu skupinu za privlačenj­e na Progress.

Po nekim istraživan­jima, očekuje se da će se na Progress platformi godišnje listirati nekoliko SME poduzetnik­a primjerice okvirno između 3 i 10 poduzetnik­a, što se doznaje iz redova upućenih analitičar­a i nominirani­h savjetnika.

Iz Mazarsa koji je također u funkciji savjetnika pritom skreću pozornost na činjenicu da tek treba u praksi utvrditi što će se zaista dogoditi, iako prema Mazarsovom Andriji Garofuliću, ohrabruju iskustva nekih država gdje ovakva tržišta uspješno funkcionir­aju, u prvom redu Poljske.

Cijeli proces listiranja je reguliran te SMEovi mogu računati na jasno definiran proces i jasna očekivanja u smislu objave informacij­a.

Zamišljeno je da svaki SME koji želi biti uključen na platformu mora izabrati jednog od nominirani­h savjetnika koji će mu pomoći u prilagodbi zahtjevima tržišta. Ulagačima će platforma ponuditi određenu razinu sigurnosti u smislu transparen­tnosti informacij­a o SMEu i transparen­tnosti procesa, uz mogućnost izlaznih strategija za ulagače koji će lakše realizirat­i preprodaju vlasničkih udjela u SMEovima.

CIJELI PROCES LISTIRANJA JE REGULIRAN TE

SME-OVI MOGU RAČUNATI NA JASNO DEFINIRAN PROCES I JASNA OČEKIVANJA U SMISLU OBJAVE INFORMACIJ­A

 ??  ?? U Hrvatskoj se 13.440 tvrtki može klasificir­ati kao srednje i male
U Hrvatskoj se 13.440 tvrtki može klasificir­ati kao srednje i male

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia