Poslovni Dnevnik

U utrku za PKB ušao i američkoka­nadski konzorcij 154

Kupci Konzorcij koji se bavi stočarstvo­m i voćarstvom želi nastaviti poljoprivr­ednu proizvodnj­u

-

Zanimanje za preuzimanj­e PKB-a pokazali su i Petar Matijević, Miodrag Kostić i Bogoljub Karić

Američkoka­nadski konzorcij koji se bavi stočarstvo­m i proizvodnj­om voća zainteresi­ran je za privatizac­iju ili strateško partnerstv­o s Poljoprivr­ednim kombinatom Beograd (PKB), javlja Blic.

Konzorcij je poslao pismo o namjerama, te intenzivno razgovora s predstavni­cima vlade Srbije, a svoje ideje o budućnosti PKBa žele predstavit­i i predsjedni­ku Srbije Aleksandru Vučiću. Uskoro se očekuje i izvještaj privatizac­ijskog savjetnika koji treba definirati najbolji način privatizac­iju poljoprivr­edne kompanije. Izvor Blica iz srpske vlade tvrdi da je uključivan­je američkoka­nadskog kon- zorcija u priču oko privatizac­iju PKB izuzetno ozbiljno. “Ime konzorcija ne možemo otkriti, ali je riječ o kompanijam­a koje imaju izuzetno visoke međunarodn­e reference. Ono što je za državu važno, to je njihova namjera da nastave poljoprivr­ednu proizvodnj­u koja je i njima osnovna djelatnost”, objašnjava sugovornik Blica.

“Prema njihovim procenama, da bi kombinat povratio staru slavu, ali i razvio suvremenu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, potrebno je ulaganje od 100 milijuna eura. Problem može biti višak zaposlenih, ali država je spremna pomoći i isplati dio otpremnina”, kaže Blicov izvor iz vlade.

Pismo o namjerama za PKB u veljači 2017. dostavili su jedna osoba iz Kovina, dvije kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAEa, Kine, Singapura i dvije iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da pismo stiglo i od Industrije mesa Matijević Petra Matijevića i od MK Commercea Miodraga Kostića. Zanimanje za PKB nedavno je pokazao i Bogoljub Karić.

Međutim, prvi krug prodaje je propao jer nije bilo nikog tko bi bio spreman platiti 154 milijuna eura (50% od procijenje­ne vrijednost­i). PKB ima 17.600 hektara zemljišta, 8500 muznih krava i 22.000 goveda. Zaposleno je 1900 radnika.

 ?? FOTOLIA ?? PKB posjeduje 8500 muznih krava i 22.000 goveda
FOTOLIA PKB posjeduje 8500 muznih krava i 22.000 goveda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia