Poslovni Dnevnik

Mađari žele talijanske dionice u EPCG-u

Pregovori Mađarska državna elektroene­rgetska tvrtka MVM zainteresi­rana za ulaganje u Crnu Goru

-

Mađarska državna elektroene­rgetska kompanija MVM zainteresi­rana je za kupovinu 41,7 posto dionica talijanske kompanije A2A u Elektropri­vredi Crne Gore (EPCG), doznaju Dnevne novine iz izvora bliskih vladi.

Da su Mađari jedni od zainteresi­ranih investitor­a koji pregovaraj­u s vladom Crne Gore o mogućnosti otkupa dionica A2A potvrđuje i nedavni posjet mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjárta Crnoj Gori.

Na sastanku s ministrico­m ekonomije Dragicom Sekulić održanom prije dva tjedna mađarski dužnosnici poručili su da su zainteresi­rani za ulaganja u energetski sek- tor Crne Gore, posebno u proizvodne kapacitete.

“Crna Gora ima važnu poziciju na energetsko­j mapi Zapadnog Balkana, ali je Mađarska ne gleda samo kao tranzitnu zemlju za transport električne energije, već kao zemlju velikog energetsko­g potencijal­a i mogućnosti za ulaganja”, rekao je tada Péter Szijjártó.

MVM je regionalni energetski div sa značajnim ulogom na tržištu jugoistočn­e Euje rope. Kompanija trenutno realizira važan investicij­ski ciklus, a najznačajn­iji projekt je gradnja dva nova bloka nuklearne elektrane Paks.

Ministarst­vo ekonomije Crne Gore potvrdilo je da trenutno razgovara s nekoliko potencijal­nih kompanija i financijsk­ih institucij­a o mogućnosti­ma i načinima preuzimanj­a dionica talijanske kompanije A2A u Elektropri­vredi Crne Gore.

Cilj je da se, u okvirima koje nalaže dioničarsk­i ugovor, pronađe najbolji model otkupa dionica i ubrza izlazak Talijana iz državne energetske kompanije na način koji će najmanje opteretiti državni proračun i biti najbolje rješenje za EPCG.

 ?? PD ?? Talijanska kompanija A2A ima 41,7 posto dionica Elektropri­vrede Crne Gore
PD Talijanska kompanija A2A ima 41,7 posto dionica Elektropri­vrede Crne Gore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia