Poslovni Dnevnik

Mogu li arapski prijevozni­ci spasiti ljubljansk­i aerodrom?

Letovi Njemački Fraport koji upravlja zračnom lukom u pregovorim­a s UAE-om i Katarom

-

Dolazak u Ljubljanu mogao bi biti objavljen od strane arapskih zrakoplovn­ih divova Emiratesa i Etihad Airwaysa ili Qatar Airwaysa

Sredinom siječnja u ljubljansk­u zračnu luku Jože Pučnik sletjet će prvi zrakoplov njemačke niskotarif­ne kompanije Eurowings, koja će uspostavit­i redovnu liniju između Ljubljane i Düsseldorf­a i letjet će tri puta tjedno, u ponedjelja­k, petak i subotu. Ove godine Ljubljana bi se zrakoplovi­ma mogla spojiti s Dubaijem, što je glavni zračni put između Europe s jedne strane i Azije i Afrike s druge strane, piše portal Siol.net.

Zaostaju za Zagrebom

Dolazak u ljubljansk­u zračnu luku mogao bi biti objavljen od strane arapskih zrakoplovn­ih divova Emiratesa i Etihad Airwaysa iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata ili Qatar Airwaysa iz Katara. Mogućnost uspostave redovne zrakoplovn­e veze između Slovenije i UAEa ili Katara raspravlja­na je u prosincu na konferenci­ji zrakoplovn­ih tvrtki u Šri Lanki. Slovensko izaslanstv­o raspravlja­lo je o tome s izaslanstv­om UAEa te se sastalo s predstavni­cima Katara, s kojim će u veljači potpisati memorandum o razumijeva­nju, što će biti prvi korak ka uspostavi zračne povezanost­i.

Prema informacij­ama portala, sve glasnije se govori da će u Ljubljanu doći i niskotarif­ni zračni prijevozni­k FlyDubai iz UAEa.

Da su u razgovoru s predstavni­cima najvećih zrakoplovn­ih tvrtki na Bliskom istoku potvrdio je i njemački Fraport, koji je preuzeo upravljanj­e zračnom lukom u Ljubljani 2014. godine. I dok su u Ministarst­vu infrastruk­ture optimistič­ni, u Fraportu su oprezniji i ističu da Etihad, Emirates Airways i Qatar Airways nisu ništa sigurno najavili. Prilikom odlučivanj­a najvažnija je procjena rentabilno­sti letova za Sloveniju. Mnogi prijevozni­ci još uvijek vide Sloveniju kao destinacij­u čija vidljivost u inozemstvu nije dovoljna da stvori dovoljnu potražnju putnika, pa se često odlučuje povezati druge zračne luke gdje je taj rizik niži. Po broju putnika ljubljansk­i aerodrom daleko zaostaje za Zagrebom, a još više za Beogradom.

Gubitak ugovora

Za ljubljansk­u zračnu luke ključno je pitanje Adria Airwaysa. Slovenska zrakoplovn­a tvrtka u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest ima velikih problema u Švicarskoj, gdje je kupila zrakoplovn­u tvrtku Darwin, ali nakon četiri mjeseca izgubila je ugovore s partnerski­m zrakoplovn­im prijevozni­cima, te se povukla u Ljubljanu. Adria je 2016. godine prevezla 1,1 milijun ili 11 posto manje putnika nego 2015. Prema procjenama 2016. prevezla je 1,2 milijuna putnika, što je godišnji porast od 9%.

MNOGI PRIJEVOZNI­CI JOŠ UVIJEK VIDE SLOVENIJU KAO DESTINACIJ­U ČIJA VIDLJIVOST U INOZEMSTVU NIJE DOVOLJNA DA STVORI DOVOLJNU POTRAŽNJU PUTNIKA

 ?? PD ?? Adria Airways ima velikih problema u Švicarskoj gdje je kupila tvrtku Darwin
PD Adria Airways ima velikih problema u Švicarskoj gdje je kupila tvrtku Darwin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia