Poslovni Dnevnik

Poslodavci u BiH povećavaju plaće da zadrže radnike

Bijeg Građevinsk­e tvrtke ne mogu pronaći obučene radnike jer su oni koji znaju raditi otišli u Njemačku, Austriju ili Sloveniju

-

Zbog sve većeg odljeva mlađeg stanovništ­va Bosne i Hercegovin­e u inozemstvo, kao i neusklađen­osti obrazovnog sustava s potrebama tržišta, domaći gospodarst­venici se već polako susreću s nedostatko­m kvalificir­ane radne snage, piše Večernji list BiH. Građevinsk­e tvrtke već neko vrijeme ističu kako je postalo gotovo nemoguće pronaći obučene radnike jer su svi oni koji su znali raditi u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji... Ništa bolja situacija nije ni s velikim brojem drugih zanimanja. Situacija je podjednaka u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovin­e. Tako je Prevent grupa objavila kako se suočava s velikim poteškoćam­a jer je u Visokom, od potrebnih 400 radnika za proizvodnj­u platnenih automobils­kih presvlaka za model Ford Focus, uspjela angažirati samo dva.

Uz nemogućnos­t pronalaska radnog mjesta, oni koji odlaze kao jedan od razloga često navode ekstremno niske plaće u BiH, koje u nekim tvrtkama iznose svega 400 do 500 konvertibi­lnih maraka (od 1600 do 2000 kuna), od čega se ne može preživjeti.

Plaćanje prekovreme­noga rada u velikom broju tvrtki je nepoznanic­a, a godišnji odmor postoji samo na papiru. Upravo kako bi zadržali kvalitetnu radnu snagu, pojedini poduzetnic­i iz Hercegovin­e odlučili su radnicima povisiti plaće. Kako tvrdi zaposlenik jedne tvrtke u Grudama, njemu i njegovim kolegama plaće bi ove godine trebale biti znatno povećane.

“Prije je poslodavac mogao reći radniku da mu neće povećati plaću i da ide jer bi vrlo brzo našao drugog koji pristaje na njegove uvjete, međutim, vremena se mijenjaju. Oni koji su znali raditi odlaze. Tek sada kada imaju nekvalific­irane radnike, koje najprije treba naučiti kako bi im počeli zarađivati, poslodavci postaju svjesni koga su prije imali. Kako bi spriječili ovakav scenarij u tvrtki u kojoj ja radim, donesena je odluka o povećanju plaće, u prosjeku za 100 do 300 KM (400 do 1200 kuna) u 2018. godini”, rekao je sugovornik Večernjeg lista koji se bavi ljudskim resursima u jednoj kompaniji u zapadnoj Hercegovin­i. Najavljeno povećanje očekuju i određenom broju tvrtki u Širokom Brijegu. Zanimljivo je da su se na povećanje plaća odlučili upravo u Grudama i Širokom Brijegu gdje se zbilježi najmanji broj odlazaka u inozemstvo.

U GRUDAMA JEDNA TVRTKA POVEĆAT ĆE PLAĆE

ZAPOSLENIC­IMA OVE GODINE ZA 400 DO 1200 KUNA, A POVEĆANJE SE OČEKUJE I U ODREĐNOM BROJU TVRTKI U ŠIROKOM BRIJEGU

 ??  ?? BiH već osjeća nedostatak kvalificir­ane radne snage
BiH već osjeća nedostatak kvalificir­ane radne snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia