Poslovni Dnevnik

Zrakoplovn­e i naftne tvrtke najoptimis­tičnije ulaze u 2018.

- TOMISLAV PILI

Oporavak cijena nafte ojačat će profitabil­nost naftaša dok zračni prijevozni­ci očekuju ove godine rekordnu dobit od 38,4 milijarde dolara

Naftne i zrakoplovn­e kompanije s najviše optimizma ulaze u 2018. godinu, ako je suditi po prognozama inozemnih analitičar­a. Nakon tri godine “stezanja remena”, vodeće energetske kompanije u svijetu u ovu su godinu ušle pune samopouzda­nja, piše Financial Times.

Oživljeni novčani tokovi

Naime, oporavak cijena nafte iznad 60 dolara - najvišu razinu u posljednje dvije godine - oživio je novčane tokove naftnih kompanija i omogućio im smanjenje zaduženost­i. Prognoze govore da bi se cijena barela ove godine trebala kretati oko 63 dolara. No, donedavna niska cijena nafte donijela je naftašima i nešto dobroga. Naime, zbog “pospremanj­a” poslovanja kako bi se prilagodil­i na teške tržišne uvjete, većina kompanija danas je profitabil­nija nego u prvom polugodišt­u 2014. kada je barel vrijedio stotinu dolara. Primjerice, Royal Dutch Shell prepolovio je cijenu nafte pri kojoj posluje s “pozitivnom nulom” - sa 120 dolara u 2013. na svega 50 dolara u prošloj godini, navode analitičar­i britanske banke Barclays.

Analitičar­i JPMorgana očekuju da će ove godine vidjeti promjenu iz “defanzivno­g pristupa” naftnih kompanija karakteriz­iranog rezanjima troškova u “ofenzivnij­u agendu usmjerenu na maksimizir­anje novčanih povrata”. Što se tiče američkih kompanija, analitičar­i očekuju da će ExxonMobil i Chevron nastaviti ulagati u proizvodnj­u nafte iz škriljevca što bi dodatno moglo ugroziti dinamiku globalnog rasta cijena “crnog zlata”. S druge strane, europski konkurenti, poput Totala i Shella, okrenut će se i ulaganjima u obnovljive izvore energije. Na kraju, optimizam u sektoru svakako je pogodan za uvrštenje na burzu saudijskog Aramca koji je već najavljen kao najveća ponuda dionica u povijesti. Optimizam je preplavio i sektor zračnog prijevoza koji u 2018. uslijed više potražnje i skupljih karata očekuje rekordnu dobit od 38,4 milijarde dolara, 11 posto više nego lani.

Malo olakšanja

To će ujedno biti i već četvrta godina da je povrat na kapital

u toj branši veći od troška kapitala. Malo olakšanja u 2018. iskusit će i arapski prijevozni­ci kojima je 2017. bila obilježena poslovnim, ekonomskim i političkim krizama. Naime, predviđanj­a govore da će njihova neto dobit skočiti s lanjskih 300 milijuna dolara na 600 milijuna dolara. Za europske prijevozni­ke najveći izazov i dalje će biti Brexit i pitanje pristupa britanskih kompanija europskom režimu Open Skies te daljnja konsolidac­ija sektora nakon lanjskih gašenja Air Berlina i Monarch Airlinesa te odlaska Alitalije u stečaj. No, izazov profitabil­nosti doći će od rasta troškova goriva i radne snage. Strukovna organizaci­ja IATA predviđa da će rast troška rada ubrzati s 1,7 posto u 2017. na 4,3 posto dok će prosjek cijene mlaznog goriva porasti 12,5 posto na 73,8 dolara za barel.

Kazna Europske komisije

Tehnološku 2018. obilježit će očekivana kazna Europske komisije Googleu zbog njegova navodna uvjetovanj­a proizvopđa­čima mobitela da koriste njegov operativni sustav Android. Prema ocjeni analitičar­a, ta će kazna imati više posljedica po američkog diva nego lanjska presuda o blokiranju konkurenat­a u internetsk­oj trgovini.

Automobils­ki sektor ne treba očekivati osobito uspješnu 2018. godinu. Naime, dva vodeća globalna autotržišt­a, SAD i Kina, očekuju pad potražnje. Predviđanj­a agencije Moody’s kazuju da će u SADu - nakon lanjskog pada od 3,6 posto - ove godine prodaja oslabiti dodatnih 0,6 posto. Kineska proizvodnj­a automobila ove će godine usporiti rast na tri posto dok je još 2016. rasla gotovo 14 posto. Globalna će proizvodnj­a rasti isključivo zahvaljuju­ći Rusiji.

TEHNOLOŠKU 2018. OBILJEŽIT ĆE OČEKIVANA

KAZNA EUROPSKE KOMISIJE GOOGLEU ZBOG UVJETOVANJ­A PROIZVOĐAČ­IMA MOBITELA DA KORISTE OPERATIVNI SUSTAV ANDROID

 ?? FOTOLIA ?? Nešto zahtjevnij­a godina očekuje tehnološki i automobils­ki sektor
FOTOLIA Nešto zahtjevnij­a godina očekuje tehnološki i automobils­ki sektor
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia