Poslovni Dnevnik

Ekonomski optimizam

Manje vjerujemo u uspješniju budućnost od ostatka EU

-

Najpesimis­tičnije su Italija i Grčka, dok je prosjek EU -16, a po uvjerenost­i u bolje sutra prednjače u svijetu Nigerija i Vijetnam, dio Trećeg svijeta

Hrvatski građani ni s početkom ove godine nisu optimisti kad je u pitanju gospodarsk­a budućnost, po čemu se uklapaju u europski prosjek, za razliku od stanovnika Južne Azije koji su najveći optimisti, pokazalo je istraživan­je End Of Year Survey (EoY) Gallup Internatio­nal (GIA), tradiciona­lno istraživan­je koje se provodi još od 1977. godine, a krajem 2017. je provedeno u 55 zemalja svijeta, među kojima se prvi put našla i Hrvatska.

Nakon dvije godine optimizma, globalni indeks ekonomskog optimizma prešao je u minus (2), dok u Hrvatskoj iznosi 26. Pozitivno na gospodarsk­u budućnost gleda 28 posto globalnog stanovništ­va, dok 30 posto gleda negativno. Najpesimis­tičnije zemlje su Italija (indeks 50), Grčka (42) i Turska (40), dok je prosjek EU 16. Kad su u pitanju susjedne zemlje, Srbi su s indeksom 15 manji pesimisti od Hrvata, a stanovnici BiH veći su pesimisti (indeks 27). Slovenci su najveći optimisti u regiji s indeksom ekonomskog optimizma od +5.

Među ekonomski najoptimis­tičnijim državama su Nigerija (indeks 59), Vijetnam (55), Indonezija (53) te Indija (46). Južna Azija slovi kao najoptimis­tičnija regija svijeta, s indeksom optimizma 16, dok se SAD s indeksom 3 približava europskom pesimizmu.

Kako stoji u objavi, gotovo 40 posto populacije smatra da će 2018. biti bolja od prethodne, što zvuči optimistič­no, iako je 2016. godine bolju slje- deću godinu predviđalo 52 posto ispitanika. Tako indeks nade bilježi pad s 37 u 2016. godini na samo 16 ove godine. Njih 23 posto očekuje goru godinu od prethodne, a 32 posto ih smatra da će 2018. godina biti kao i prošla godina. Najviše nade u bolja vremena imaju u Indoneziji (indeks nade 66). U cijeloj Europi je udio optimista jednak je udjelu pesimista, a razina nade viša je u siromašnij­im zemljama, gdje je i mogućnost napretka veća. Hrvatska je s indeksom nade 16 donekle optimistič­na, s 39 posto ispitanika koji očekuju da će sljedeća godina biti bolja od prethodne, dok je indeks nade u Srbiji tek 4. Kad je u pitanju indeks sreće, u Hrvatskoj se sretnima smatra 56 posto, nesretnih samo 8 posto, što nam pripisuje indeks sreće 48.

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Indeks nade u Hrvatskoj je 16, a 39% građana misli da će 2018. biti bolja
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Indeks nade u Hrvatskoj je 16, a 39% građana misli da će 2018. biti bolja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia