Poslovni Dnevnik

Inkop obuća u stečaju postaje meta za ulagače

Traži se kupac Zagorska tvornica sklapa nove poslove i sprema dokumentac­iju za prodaju

- SUZANA VAROŠANEC

Za razliku od propalog vlasnika, nastavili proizvodnj­u i imaju potporu razlučnog vjerovnika, KBZ-a

Inkop obuća iz Poznanovca kroz uspješan nastavak poslovanja u stečaju u 2017. ponovo osvaja povjerenje kupaca te priprema izlaznu strategiju u kojoj se računa na velik interes potencijal­nih ulagača. Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin otkriva da je u tijeku pronalažen­je potencijal­nih investitor­a koji bi bili zainteresi­rani za suradnju sa stečajnim dužnikom kao i eventualno preuzimanj­e i nastavak proizvodnj­e.

Razlučni vjerovnik je Kreditna banka Zagreb, a daje punu podršku nastavku poslovanja, kako bi se ponovno vratila tržišna pozicija a time i privukao što veći broj zainteresi­ranih ulagača. “Inkop obuća ima zaposlenik­e s velikim iskustvom, kao i sve potrebne strojeve i opremu za izradu najkvalite­tnije vojne i zaštitne obuće, te je stoga vrlo zanimljiva potencijal­nim ulagačima. S obzi- rom na opremljeno­st i iskustvo radnika, potencijal­ni investitor ima mogućnost uložiti u društvo koje posjeduje specifična znanja, kao i opremu s kojima može ispuniti sve zahtjeve za proizvodnj­u najsloženi­je i najzahtjev­nije obuće”, kaže upravitelj zaokružuju­ći sliku s podacima da je u tijeku stečaja provedena racionaliz­acija troškova te operativno restruktur­iranje, a pokušava se ugovoriti što više poslova, kako bi se vratila tržišnaišn­a pozicija. Sukladno o nastavku odluci skupštine poslovanja, vjerovnika vjeu tvrtka je spašena od likvidacij­e te danas zapošljava­va 80 radnika.

Iako je to tekek deseti dio zaposlenik­a kolikoko je imala u najboljim prema radnika za kao tvornice podmiruju, kraj poslovanje i, radnicima primjerice, danima,ma, to u od Zagrebu.Obveima ima nekolikoti­sugrebu. ali predstavlj­aistoznače­erice, stalni za se opstanakop­stanekolik­o tajzaa redovito redoali izazov izae zagorski značenje

tisuća Obveze pronalažen­je radne snage iskusneusn­e koja ikvalifige kvalificir­ane je spremna raditi u društvu u stečaju, s obziromrom na činjenicu da se ugovori o radu produžuju u iz mjeseca u mjesec. - Utoliko je u fokusu, uz pitanje oko namire- nja vjerovnika, i stavljanje ove proizvodnj­e pod kontrolu novog vlasnika koji je zainteresi­ran za nova ulaganja i širenje poslovanja.

Pretpostav­ke za to su osigurane u stečaju u kojem je nastavljen­a proizvodnj­a vojne i zaštitne obuće iz koje ostvaruju gotovo 80% prihoda. Dio ih ipak upotpunjuj­u i nisko profitabil­ni poslovi kakvi su oni doradni za ino partnere, što je pratilo našu obućarsku industriju od početka tranzicije, a kasnije i zbog izloženost­i snažnoj konkurenci­ji s Dalekog istoka.

Iako Lohn poslove u Poznanovcu rade u najvećoj mjeri za Talijane, ima doradnih poslova i za domaće kupce, i čine oko 22% ukupnog prihoda, dok sve važniji ‘punjač’ prihoda postoje segment proizvodnj­e sve traženije na tržištu zaštitne obuće za domaće i strane naručioce.

Dugogodišn­ju tradiciju u proizvodnj­i vojne obuće te to što je tvrtka poznata po kvalitetni­m proizvodim­a, pokazuje se da kupci respektira­ju. Oni koji su prestali poslovati s Inkopom zbog poslovnih teškoća u prošlosti ponovno se vraćaju u stečaju, ali se prema upravitelj­u stalno radi i na pronalažen­ju novih partnera i ugovaranju novih poslova s postojećim partnerima.

“Velik izazov predstavlj­a financiran­je proizvodnj­e jer zbog stečaja Inkop nije u mogućnosti dobiti garancije, niti zajmove kojima bi financirao proizvodnj­u, pa to čini isključivo iz vlastitih sredstava. Kad bi se moglo dobiti dodatno financiran­je proizvodnj­e, ukupan prihod bi bio svakako viši”, kaže Đuričin. U stečajnom postupku su utvrđene tražbine od ukupno 35,1 milijuna kuna, od kojih se 7,34 mil. kn odnosi na prvi viši isplatni red, a 27,76 mil. kn iznose tražbine drugog višeg isplatnog reda. Od imovine stečajni dužnik je vlasnik strojeva i opreme, čiju tržišnu vrijednost tek treba utvrditi ovlašteni sudski vještak.

“U dosadašnje­m tijeku stečaja naglasak je bio na stabilizac­iji poslovanja i ugovaranju proizvodnj­e kako bi se popunili proizvodni kapaciteti. Stečajni dužnik i dalje nastoji vratiti tržišnu poziciju na kojoj je bio i tu ima jako puno prostora za napredak. O brojkama proizveden­ih čizama za MORH ne mogu govoriti, ali ti poslovi predstavlj­aju 30% od ukupnih prihoda. Inkop obuća je član Zajednice proizvođač­a u kojoj su još i Borovo te Jelen profession­al, koja ima sklopljen višegodišn­ji Ugovor s MORH-om za isporuku obuće”, navodi upravitelj.

Osim za MORH, isporučuju i zaštitnu obuću HTu, Ericssonu, te drugim velikim sustavima, no konkretna imena Đuričin nije bio spreman iznositi. U tijeku su, kaže, natječaji na kojima pokušavaju isposlovat­i produžetke ugovora, i sklapanje novih. Potencijal­ni ulagači, iz zemlje i inozemstva, se javljaju, te je u tijeku prikupljan­je dokumentac­ije potrebne za donošenje sudskog rješenja kako bi se moglo pristupiti prodaji.

Zanimljiv je to pokazatelj za obućarsku branšu u kojoj pozitivne pomake bilježe i po- znate hrvatske tvrtke, primjerice Ivančica je s potpunim pripajanje­m Bambija i mjerama podizanja konkurentn­osti u 2016. premašila 10 mil. eura izvoznog programa. Borovo, pak, s brzorastuć­im programom startasica očekuje rješenje za velike obveze iz predstečaj­ne nagodbe. Šire gledano u kožarskoj industriji, gdje posljednji­h godina rastu greenfield investicij­e na sjeveru Hrvatske, može biti zanimljiv i podatak vezan za stečaj Inkopa, vlasnika istoimene obućarske tvrtke. I taj postupak vodi Đuričin, a kako kaže tamo nema nastavka proizvodnj­e, nego strojeve za kožarsku industriju uskoro očekuje prodaja.

 ??  ??
 ?? MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL ?? Danas imaju 80-ak djelatnika
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL Danas imaju 80-ak djelatnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia