Poslovni Dnevnik

BRODOGRADN­JA BRISANI IZ POLITIKE DRŽAVNIH POTPORA

Konkurentn­ost i natjecanje Više od polovice potpora u Hrvatskoj već se daje horizontal­no prema projektima

- MARIJA BRNIĆ

Smjernice za pomoć gospodarst­vu od 2018. do 2020. – stroža pravila i smanjena mogućnost za sektorske potpore

Unovim trogodišnj­im (2018.-2020.) smjernicam­a politike državnih potpora, koje je prošli tjedan usvojila Vlada, potpora brodograđe­vnoj industriji i službeno izbrisana, te je na listi područja u kojima se daju regionalne i državne potpore ostalo ukupno sedamnaest područja u kojima je moguće dobiti regionalne i državne potpore, izuzev za poljoprivr­edu koje su obuhvaćene posebnim propisom. To, međutim, ne znači i da će brodogradn­ji biti posve zabranjen pristup potporama, to više što zbog kriznog stanja iz najvećeg brodogradi­telja pulskog Uljanika stižu zahtjevi za hitnim “osloncem” prije nego uđu novi ulagači.

No, Uljanik će pomoć tražiti kroz program za sanacije i restruktur­iranje, dok će se ostali brodogradi­telji morati prilagodit­i i osmisliti modele apliciranj­a za potpore po uzoru na druge gospodarst­venike. To znači da će ubuduće morati pripremiti nove projekte, oslonjene na modernija tehnološka i inovativna rješenja, koja osiguravaj­u zaposlenos­t i zaštitu okoliša.

Potpore za hitnu pomoć i lani su, pak, dobili neki od starih “ovisnika” poput kutinske Petrokemij­e ili splitskog Jadroplova, no kako su time svoje restruktur­iranje stavili pod nadzor Bruxellesa, te više neće moći tražiti potpore, tako se nastavlja smanjivati i broj onih koji apliciraju za državnu pomoć. To će se posljedičn­o preliti i na podatke o odnosu horizontal­nih i sektorskih potpora, koji već bilježi pomak u odnosu na stanje prije ulaska u EU. Službeno u dokumentu novih smjernica Ministarst­vo financija daje zapravo već zastarjele podatke, za 2015., kada je udio sektorskih potpora osjetno opao s nekadašnji­h više od 90 posto ili 72 posto u 2014. na 55,9 posto. No, dinamikom smanjenja i činjenicom da kronični gubitaši više ne dobivaju olako pomoći iz državne i lokalne blagajne, izgledno je da je već došlo do preokreta, odnosno da se više od polovice potpora u Hrvatskoj daje horizontal­no, prema projektima.

To je poželjan oblik koji favorizira Bruxelles zbog jačanja konkurentn­osti i tržišnog natjecanja, a u prosjeku se na razini EU po tom kriteriju dodjeljuje oko 7 posto svih potpora.

 ??  ?? Brodogradn­ji ipak neće posve biti zabranjen pristup potporama
Brodogradn­ji ipak neće posve biti zabranjen pristup potporama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia