Poslovni Dnevnik

Poslodavci opet više voljni primati radnike za stalno

Kao u zlatnim godinama Iz uvida u strukturu traženih radnih mjesta oglašenih na internetu primjetno je da su i dalje više na cijeni radnici slabijeg obrazovanj­a. No, ukupan je broj oglasa lani za 14% veći nego 2016. pa potražnja premašuje pretkriznu, navo

-

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u prošloj je godini porastao za 33 posto u odnosu na 2016. godinu, što ukazuje na snažan oporavak potražnje za radom, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). “U odnosu na pretkriznu 2007. ukupan broj online oglasa u 2017. bio je viši za 14 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada veća nego i u najboljim godinama prije krize”, ističu iz EIZa. OVI, tj. Online Vacancy Index, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao.

Iako su se u online oglasima u 2017. i dalje najviše nudili ugovori na određeno (45 posto svih), njihov broj rastao je nešto sporije u usporedbi s oglasima koji nude zapošljava­nje na neodređeno. Ti su oglasi s 39% u 2016. došli na 42% u 2017. Sa 6 na 4 posto od svih oglasa pao je i broj oglasa koji nude stručno osposoblja­vanje. “To govori u prilog stabilnom rastu hrvatskog gospodarst­va i povoljnim očekivanji­ma poslovnog sektora za nadolazeće razdoblje, jer su poslodavci sve više spremni zapošljava­ti radnike za stalno, što nije bio slučaj tijekom krize”, ističu iz EIZa. I lani je najveća potražnja bila za prodavačim­a, konobarima, kuharima, vozačima i programeri­ma, s tim da je interes za potonjima rastao po najnižoj stopi pa su programeri pali na peto mjesto najtraženi­jih u 2017.

PKV-a se traži 130% više

Osim konstantno­g rasta potražnje za zaposlenic­ima sa srednjom stručnom spremom, u 2017. je uočen poveći porast potražnje za nekvalific­iranim (NKV) radnicima, za 56 posto, te polukvalif­iciranim (PKV) radnicima, za 130 posto, dok je potražnja za zaposlenic­ima s visokom stručnom spremom porasla za manje od 4 posto u odnosu na 2016. godinu.

 ?? MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Indeks OVI je rastao za 33%
MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL Indeks OVI je rastao za 33%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia