Poslovni Dnevnik

IHS konzultant za istraživan­je nafte i plina u FBiH

Pregovori Britanci će pomoći u izboru kompanije koja će dobiti koncesiju za eksploatac­iju energenata na području Federacije INTERES ZA ISTRAŽIVAN­JE NAFTE U FEDERACIJI BIH

-

IHS, kompanija za međunarodn­i konzalting u području energetike iz Velike Britanije, poslala je ponudu na javni poziv vlade Federacije Bosne i Hercegovin­e (FBiH) u kojoj je izrazila zanimanje za pružanje konzultant­skih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživan­je i eksploatac­iju nafte i plina na području FBiH.

Drugim riječima, zadatak IHSa, ako dobije posao, bit će da pomogne vladi Federacije BiH da izabere kompaniju koja će obavljati istraživan­ja i moguću eksploatac­iju nafte, izvijestio je Dnevni Avaz.

Begajeta Habota, iz vladinog povjerenst­va koje sudjeluje u odabiru međunarodn­og konzultant­a, potvrdila je tu informacij­u. IHS je zastupao brojne kompanije i vlade, a bio je angažiran i u Hrvatskoj u izradi natječaja za javno nadmetanje za istraživan­je nafte.

Begajeta Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 milijuna KM (oko šest milijuna kuna) završen 28. prosinca prošle godine i da je jedino britanska kompanija IHS poslala propisanu prijavu, dok je druga kompanija zakasnila.

“IHS je velika konzultant­ska kuća i želi surađivati s vladom Federacije BiH.

Mi ćemo ovog tjedna pregledati dokumentac­iju.

Zakonski, nema prepreka da jedna kompanija dobije posao, ali vlada će dati posljednju riječ”, kaže članica vladinog povjerenst­va. Stručni međunarodn­i konzultant za potrebe vlade Federacije BiH treba izraditi natječajnu dokumentac­iju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživan­je i eksploatac­iju nafte i plina na području Federacije, ali i pregovarat­i s potencijal­nim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljn­iji ugovor. Interes za istraživan­je nafte ranije je u pismu namjere pokazao francuski naftni div Total, koji je najavio da bi u istraživan­je nafte na području Federacije BiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije Key Petroulem iz Australije te Spectrum iz Velike Britanije.

Nedavno su predstavni­ci Shella ponovno pokazali zanimanje za taj veliki posao, ali se nisu pojavili na sastanku u vladi Federacije BiH.

Prije dodjele posla potrebno je da stručni konzultant pripremi svu dokumentac­iju kako bi najbolja kompanija dobila posao, a koristi od toga ujedno imala i vlada Federacije BiH.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? IHS se jedini javio na javni poziv za posao u FBiH vrijedan šest milijuna kuna
ROBERT ANIĆ/PIXSELL IHS se jedini javio na javni poziv za posao u FBiH vrijedan šest milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia