Poslovni Dnevnik

Inflacija usporila na 1,4% u prosincu

Sporiji tempo Niže cijene energije prigušile inflaciju

- ANA BLAŠKOVIĆ

Nakon 1,5 posto inflacije u studenom, u prosincu je tempo rasta opće razine cijena usporio, pokazuje Eurostat

Preliminar­ne procjene Eurostata pokazale su da bi inflacija u prosincu trebala usporiti na 1,4 posto, osjetno ispod ciljane vrijednost­i Europske središnje banke od malo manje od 2 posto. Nakon porasta opće razine cijena od 1,5 posto u devetnaest članica eurozone u studenom, posljednji mjesec u godini prigušio je inflatorna kretanja najviše zahvaljuju­ći slabijem rastu cijena energenata.

Eurostatov­e inicijalne procjene inflacije govore u prilog očekivanji­ma analitičar­a da će ECB politiku dizanja kamatnih stopa i dalje imati na dugom štapu, barem dokle god je ciljana razina inflacije europskog gospodarst­va nedostižna. Prebrzo dizanje kamatnih stopa, u pitanje bi dovelo gospodarsk­i oporavak na Starom kontinentu i riskiralo povratak u recesiju. Inače, željenu razinu inflacije eurozona je nakratko dotaknula proljetos, no potom se brzo spustila. Najnovije u nizu usporavanj­e inflacije posljedica je ublaženog poskupljen­ja energenata. U prosincu 2017. cijene energije porasle su za tri posto na godišnjoj razini, dok je prethodnog mjeseca tempo rasta iznosio 4,7 posto, pokazuje preliminar­no izvješće Europskog statističk­og ureda.

Cijene svježe hrane također su usporile na godišnjoj razini; svježa hrana u prosincu je poskupila 1,9 posto, dok je u studenom rast cijena iznosio 2,4 posto. Izuzmu li se skokovi cijena energije i hrane, tzv. temeljna inflacija iznosila je 1,1 posto, što ukazuje na treći uzastopni mjesec stagnacije. Cijene hrane, alkohola i duhanskih proizvoda u prosincu porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, a rast u studenom bio je 2,2 posto, stoji u izvješću Eurostata.

 ?? REUTERS ?? Niža inflacija neće razveselit­i čelnika ECB-a Marija Draghija
REUTERS Niža inflacija neće razveselit­i čelnika ECB-a Marija Draghija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia