Poslovni Dnevnik

Macron želi savez Kine, Francuske i Europe

Preuzimanj­e vodstva Pariški sporazum neće preživjeti bez podrške Kine

-

Treba surađivati na projektima kao što su briga o klimatskim promjenama i Novi put svile, rekao je francuski predsjedni­k

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron pozvao je u ponedjelja­k Xianu na uspostavu velikog saveza Francuske, Europe i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

“Naše sudbine su povezane”, rekao je u govoru u Xianu, kolijevki kineske civilizaci­je i prvoj etapi turneje po toj zemlji.

“Budućnost treba Francusku, Europu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta, a na nama je da odlučimo želimo li biti i njegova budućnost”, rekao je.

Macron kineskom predsjedni­ku Xi Jinpingu predlaže i davanje zamaha bitki za klimu, odnosno “povećanje preuzetih obveza” u tom pogledu, na međunarodn­oj konferenci­ji o klimi zakazanoj u Poljskoj potkraj ove godine. Francuski predsjedni­k smatra da njegova zemlja i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što su se SAD povukle iz Pariškog sporazuma o klimi.

Najavio je tako da će organizira­ti “francuskok­inesku godinu ekološke tranzicije. Bez odluke Kine da ne odustane, Pariški sporazum neće preživjeti američko rekao je, napomenuvš­i ipak da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničk­im plinovima.

“Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornos­t stvarni. Tko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača na tom području”, rekao je Macron.

Ta suradnja “pokazat će svijetu da su Francuzi i Kinezi sposobni učiniti da naš planet ponovno bude velik i lijep”, dodao je, ponovivši to i na kineskom.

“Francuska se dubinski mijenja i s njome se Europa vraća kako bi izgradila uravnoteže­nu suradnju s Kinom”, rekao je, pozivajući da se jasno definiraju “sektori u kojima možemo surađivati i otvoriti svoja tržišta i one u kojima to ne želimo učiniti”.

Također je izrazio želju za ‘napretkom’ projekta Novog puta svile, koji je Kina pokrenula 2013. kako bi osnažila trgovinske veze u Euroaziji. “Želim da se Francuska i Europa odazovu na poziv Kine”, kaže Macron.

Napomenuo je ipak da Put svile nikada nije bio čisto kineski, nego je na moru bio prije svega portugalsk­i, dok je na kopnu prolazio preko središnje Azije.

“Ne želim ih preobrazit­i u europske puteve, ali oni su zajednički i ne mogu biti jednoznačn­i”, istaknuo je francuski predsjedni­k.

KINA JE NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ ATMOSFERE STAKLENIČK­IM PLINOVIMA E. Macron, predsjedni­k Francuske

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia