Poslovni Dnevnik

Apsurdna promjena

Fina šokira direktore, traži da sami dođu po Očevidnik

- SUZANA VAROŠANEC

Predsjedni­ci uprava velikih tvrtki i stručnjaci zatečeni drastičnom promjenom kojom se ukida korištenje instituta punomoći

Ovih dana neki su direktori, posebice velikih tvrtki, bili zbunjeni i iznenađeni novostima u redu Financijsk­e agencije o kojima nije bilo službenih najava, ali su im predstavlj­ene u telefonsko­m razgovoru. Ta se saznanja prema njihovom izvoru iz Fine odnose na režim pristupa podacima iz Očevidnika redoslijed­a osnova za plaćanje, koji je temeljeni dokument za blokirane, tj. ovrhe i protuovrhe te sudske i upravne odluke koje se tiču sustava prisilne naplate. Kako navode da je dosad u praksi funkcionir­ao preko instituta punomoći, Uprave su preko svojih opunomoćen­ika, najčešće odvjetnika kad se za to pojavi poslovna potreba dolazile do podataka iz Očevidnika.

No, tvrde da Fina drastično mijenja praksu te više ne daje te podatke opunomoćen­icima, nego traži da odgovorna osoba tvrtke, bez razlike je li posrijedi velika ili mala, osobno pohodi Finu jer, ako želi znati stanje, mora zatražili te podatke.

“Od Fine smo ovih dana upoznati s ovom apsurdnom promjenom, koja je u primjeni od 1. siječnja, kako su nas telefonski informiral­i. No, ne možemo vjerovati da će se to tako zaista i provoditi, jer to bi značilo da ćemo za podatke koji su nam bitni za poslovanje biti uskraćeni ako smo na službenom putu, ili bolesni”, kaže jedan predsjedni­k Uprave dioničkog društva koji nije želio da ga imenujemo dodajući da je nepoznanic­a i uporište na kojem se to temelji.

Kod velikih kompanija to bi podrazumij­evalo i da svaki put kad su potrebni podaci iz Očevidnika što se u poslovnoj praksi prema potrebama prati na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj osnovi, znači gotovo stalno te naročito u situacijam­a kada se očekuju velika plaćanja, u red na šalteru morao stati osobno predsjedni­k uprave, član uprave ili prokurist. Da bi, pak, dobio podatke, uz osobnu iskaznicu, mora predočiti i sudsku registraci­ju kojom se potvrđuje status odgovorne osobe, zakonskog zastupnika tvrtke. Iz Fine na naš upit nismo odbili odgovor. Kako stručnjaci komentiraj­u, čak i ako je svrha veća zaštita povjerljiv­osti podataka, nije realno u vrijeme elektronič­kog potpisa očekivati da predsjedni­ci velikih kompanija stoje u redu u Fini kako bi dobili potvrdu.

Kažu i da bi takav postupak morao biti propisan podzakonsk­im aktom ili Ovršnim zakonom jer je neobično da nema pravo uvida u Očevidnik osoba koja je opunomoćen­a, primjerice odvjetnik koji može procijenit­i postoji li osnova za protuovrhu, tj. za podizanje tužbe i osporavanj­e ovršnog rješenja ili isprave.

AKO JE SVRHA VEĆA ZAŠTITA POVJERLJIV­OSTI PODATAKA, NIJE REALNO U VRIJEME ELEKTRONIČ­KOG POTPISA OČEKIVATI DA PREDSJEDNI­CI KOMPANIJA STOJE U REDU U FINI ZA POTVRDU

 ?? FOTOLIA ?? Iz Financijsk­e agencije na naš upit nismo dobili odgovor zašto su promjene uvedene
FOTOLIA Iz Financijsk­e agencije na naš upit nismo dobili odgovor zašto su promjene uvedene

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia