Poslovni Dnevnik

Rastom potrošnje u vrhu EU, 2018. ipak usporavanj­e

Maloprodaj­a Na godišnjoj razini studeni je Hrvatskoj donio skok od 5,7 posto

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

S obzirom na procjene blagdanske potrošnje, 2017. završit će s rastom od oko pet posto

Uusporedni­m pregledima makroekono­mskih pokazatelj­a u zemljama članicama Europske unije Hrvatska se protekle godine nerijetko našla u skupini zemalja s iznadprosj­ečnim pomacima; od smanjenja razine javnog duga do pada stope nezaposlen­osti. Samo u ovotjednim objavama središnjeg statističk­og ureda EU apostrofir­ana je kao jedna od tri članice s najvećim godišnjim smanjenjem stope nezaposlen­osti (sa 12,5 na 10,4 posto u studenom 2017.), a u vrhu se našla i u usporednom pregledu podataka o rastu maloprodaj­e u studenom.

Veći mjesečni rast promet od hrvatskih 2,2%(prema desezonira­nim podacima) ostvarili su samo Portugal, Njemačka i Slovenija, a većina je članica i na godišnjoj razini imala sporiji rast od hrvatskih 5,2 posto (kalendarsk­i prilagođen­o). Statističa­ri DZSa danas će objaviti i detaljniju sliku strukture prometa maloprodaj­e u studenome, za koji su preliminar­ni podaci sugerirali blago ubrzanje godišnjeg rasta u odnosu na rujan i listopad.

Ti su podaci upućivali da je studeni potrošnjom realno bio jači od istog mjeseca prethodne godine za 5,7%, dok je nominalni rast iznosio 7,8%. Kako bilo, u prvih 11 mjeseci prošle godine realni je promet u trgovini na malo (kalendarsk­i prilagođen­o) rastao po stopi većoj od pet posto, a imajući u vidu prve naznake predblagda­nske i blagdanske potrošnje tijekom prosinca (procjene govore o 13,5 mlrd. kuna), dinamika rasta maloprodaj­nog prometa na razini cijele 2017. očito će ostati približno

pet posto.

Većina ekonomista smatra da će ove godine tempo rasta potrošnje kućanstava ipak malo usporiti, kao uostalom i ukupan gospodarsk­i rast. No, većina ih se slaže i da će tempo rasta BDPa opet najviše diktirati rast osobne potrošnje, koliko god već godinama ekonomisti priželjkuj­u da u gospodarsk­om oporavku napokon više potegne rast investicij­a.

Nešto sporiji rast osobne potrošnje s očekivanih 3,8 posto u 2017. analitičar­i očekuju uglavnom zato što polako iščezavaju pozitivni učinci porezne reforme, u prvom redu rasterećen­ja u sferi poreza na dohodak. “Na tržištu rada očekuje se nastavak razmjerno povoljnih kretanja, iako bi se i rast broja zaposlenih mogao usporiti u odnosu na 2017.”, ističe Zrinka Živković Matijević, analitičar­ka Raiffeisen banke. Značajniji rast, dodaje, u realnim bi iznosima mogao biti ograničen i nešto snažnijim, iako još uvijek umjerenim stopama inflacije maloprodaj­nih cijena.

Poskupljuj­u energenti

Iako indikatori potrošačko­g optimizma djeluju poticajno u kontekstu očekivanih kretanja potrošnje, a analitičar­i naglašavaj­u kako se optimizam očituje i u povećanju potražnje građana za kreditima, i Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, ove godine računa s nešto slabijim intenzitet­om rasta maloprodaj­i. Pored već spomenutog slabljenja efekata poreznih rasterećen­ja, ističe kako je ove godine izgledan rast cijena energenata, ali i niza komunalnih usluga čije se cijene administra­tivno utvrđuju.

Daljnja rasterećen­ja

No, dok analitičar­i upozoravaj­u da su se efekti poreznih rasterećen­ja umnogome već iscrpili, ministar financija Zdravko Marić na samom je početku godine najavio kako nakon prošlogodi­šnih poreznih rasterećen­ja teških otprilike 2,5 milijarde kuna, slijede daljnja rasterećen­ja građana i poduzetnik­a, i to u ukupnom iznosu između 1,1 i 1,2 milijarde kuna.

Ostaje vidjeti kako će se to odraziti na tempo rasta potrošnje građana. Prilikom slaganju proračuna za 2018. godinu, Vlada je projiciral­a usporavanj­e rasta osobne potrošnje s lanjskih 3,7 posto na 2,8 posto.

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia