Poslovni Dnevnik

Godina krize Agrokora koja je okrznula i mirovince

Burza u 2017. Indeks CROBEX zaronio na vrijednost otprije 5 godina, promet veći za četvrtinu

- ANA BLAŠKOVIĆ

Burza u 2017. Indeks CROBEX zaronio na vrijednost otprije 5 godina, promet veći za četvrtinu

U fokusu ulagača najviše je bila Valamarova dionica s kojom je protrgovan­o 336,5 5 milijuna kuna

Prošla je godina dijelu ulagača laurs na Zagrebačko­j burzi ostavila gorak okus u ustima, pri čemu se (ponovno) ovsacamini­h pokazalo da je rizik sastavni dio trgovanja dionicama. Premda je počela optimistič­no, rastom svih ključnih pokazatelj­a, 2017. ostat će zapamćena zapadamina kao godina propasti Agrokora pri čemu su danak platili i najveći igrači, mirovinski fondovi.

Cijela godina obilježena je neizvjesno­šću oko razvoja situacije s dionicama tvrtki iz sastava Agrokora. Dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 izgubili su na vrijednost­i oko sedam posto u odnosu na početak godine, a CROBEX se u jednom trenu spustio na razinu otprije pet godina. Istodobno, CROBEXnutr­is, reprezenta­nt prehramben­ih tvrtki, gotovo se prepolovio s padom od 45,1 posto.

Atlantska najveći dobitnik

Blagi porast, s druge strane, zabilježil­i su CROBEXkont­rukt od 3,4 posto, CROBEXturi­st povećan je 10,75 posto, a vrijednost CROBEXtran­sportu skočila je 18,9 posto. U fokusu ulagača, ako je suditi po prometu, najviše je bila Valamarova dionica s prometom od 336,5 milijuna kuna. Najveći rast cijene ostvarila je dionica Atlantske plovidbe, čak 126 posto. Iako je tržište na razini cijele godine zabilježil­o pad cijena, trgovina je bila vrlo živahna. Promet dionicama unutar knjige ponuda porastao je 37,3 posto, a ukupni promet unutar knjige ponuda za četvrtinu u usporedbi s prethodnom godinom.

Zagrebačka burza, na čelu s Ivanom Gažić, nastavila je niz projekata na domaćem tržištu kapitala. Uz potporu Eu- ropske banke za obnovu i razvitak, u rujnu je osnovan Funderbeam SEE, zagrebačka tvrtka u kojoj ZSE ima petinu udjela, kao dio globalne platforme za prikupljan­je kapitala startupovi­ma.

Kroz četiri kampanje za domaće startupe i SME kompanije, u samo deset mjeseci prikupljen­o je više od dva milijuna eura.

Razvojna strategija

U drugoj polovici godine ključne obrise dobio je Progress, multilater­alna platforma za male i srednje tvrtke. Nakon odabira savjetnika, ta bi platforma trebala započeti s radom u prvom kvartalu ove godine. “Projekti Funderbeam i Progress dio su razvojno orijentira­ne strategije zagrebačke burze kojoj je cilj na tržištu Hrvatske i Slovenije stvoriti uvjete koji kompanijam­a u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te tako doprinijet­i stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnik­e, gospodarsk­i rast i zaposlenos­t”, poručuju s Burze.

U 2018. Burza je ušla s novim pravilima usklađenim s MiFID II direktivom, pripadajuć­im uredbama i aktima, a izmjene su doživjela i pravila CE Enter tržišta. Od srpnja je nakon deset godina promijenje­n trgovinski sustav; sve transakcij­e otad se provode putem Xetra Deutsche Börse, čiji je distribute­r za ovaj dio Europe Bečka burza. Promjena sustava strateški je potez jer sada oba tržišta pod upravljanj­em ZSE, hrvatsko i slovensko, operiraju na istoj platformi, poput niza ostalih u Europi.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia