Poslovni Dnevnik

Entrio širenjem u beskontakt­na plaćanja cilja rast od 50 posto

Prvijenac U godini koju bi trebale obilježiti fintech inovacije prvu domaću najavila ova tvrtka

- BERNARD IVEZIĆ

U prošloj godini preko Entrija organizira­no je oko 900 događanja i izdano više od 200 tisuća ulaznica

Prvi domaći fintech iskorak u 2018., godini od koje se očekuje da će označiti početak velike tehnološke revolucije u financijsk­oj industriji diljem Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, u utorak je napravio Entrio. Zagrebačka tvrtka, koja drži vodeću poziciju u prodaji ulaznica i kontroli pristupa za festivale i poslovna događanja u Hrvatskoj, širi se u novu vertikalu: beskontakt­na plaćanja.

Berislav Marszalek, osnivač i direktor Entrio tehnologij­a kaže da im novi posao u suradnji s britanskim RFID igračem Glownetom otvara prostor za rast prihoda veći od 50 posto u 2018. godini i daljnje povećanje broja zaposlenih. Entrio je lani, prema podacima Fine, povećao prihod za 18 posto na 860,6 tisuća kuna. Neto dobit bila mu je 31,9 tisuću kuna, a zapošljava­o je sedam radnika.

Trgovački i zabavni centri...

“Do sada smo bili usmjereni na distribuci­ju ulaznica za festivale i druga glazbena događanja te registraci­ju i kontrolu ulaza za radionice, konferenci­je i druga poslovna događanja, a sada, širenjem na cashless payment možemo tražiti prilike mnogo šire, kako izvan Hrvatske, tako i šire u

B. Marszalek

osnivač smislu korisnika”, kaže Marszalek. Nabraja da im posao s Glownetom otvara priliku da uđu u zabavne parkove, trgovačke centre, ali i događanja poput zagrebačko­g Adventa. Navodi da su to u tišini testirali tijekom prošle godine na šest festivala u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Među inima na Outlooku, Dimensions­u i Weekend Media Festivalu u Hrvatskoj te Southern Soul Festival u Crnoj Gori. “Rezultati su bili odlični, a naše rješenje iskusilo je više od 50 tisuća posjetitel­ja”, kaže Marszalek.

Britanski Glownet, pak, u suradnji s raznim partnerima, poput PayPala, već radi u 23 države i koristilo ga je više od milijun ljudi. Među inima, za svoje okupljanje iskoristio ga je najveći coworking igrač na svijetu WeWork, zatim The Next Web (TNW) te Moto GP u Barceloni. U Entriju navode da ga je koristio i Ultra Music Festival u Južnoj Africi.

Na naš upit znači li to da su dogovorili posao s Ultrom u Splitu za ovu godinu, a što je poslovna prilika na koju je 2015. ukazao Agrokorov mStart isporučivš­i Ultri vlastito rješenje Event Wallet, Marszalek kaže da nisu ništa takvo dogovorili.

Smanjili broj suvlasnika

“U Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te u Crnoj Gori ima mnogo festivala, koje posjećuju turisti iz regije ali i šire, znači koji su jako dobro posjećeni, i to je svakako naša poslovna prilika”, ističe Marszalek.

Navodi da je samo lani preko Entrija organizira­no više od 900 događanja te izdano više od 200 tisuća ulaznica. U pripremama za ovu godinu, navodi, otkupio je vlasničke udjele od većine suvlasnika. Entrio je dosad bio d.o.o. s najviše osnivača u Hrvatskoj, njih čak 28.

“Uspjeli smo pokazati da domaći pravni okvir ne podržava grupna ulaganja u startupe, ali za daljnji razvoj Entrija, uz veliku zahvalu svim dosadašnji­m ulagačima, odlučili smo smanjiti broj suvlasnika i tako lakše poslovati”, zaključuje Marszalek.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Na Outlook festivalu u Puli tvrtka je lani testirala pametne narukvice
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Na Outlook festivalu u Puli tvrtka je lani testirala pametne narukvice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia