Poslovni Dnevnik

Karavane prolaze, ali infrastruk­tura ostaje

Sport i novac Za svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. Hrvatska potrošila gotovo 2 mlrd. kn, sada kreće EP TEMELJEM KVALITETNO ODRAĐENE POSLOVNE STUDIJE,

- DARKO BIČAK

Od velikih sportskih manifestac­ija profitira turistički sektor zbog povećanog broja dolazaka

Hrvatska će od 12. do 28. siječnja biti domaćih Europskog prvenstva (EP) u rukometu koje će okupiti 16 reprezenta­cija u četiri grada. Kako je Hrvatska već bila 2009. domaćin istovjetne svjetske smotre s 24 momčadi u sedam gradova, a koja je najpoznati­ja po velikim troškovima organizaci­je, raspitali smo što u financijsk­om smislu možemo očekivati od predstojeć­eg EPa.

Procjene su da je sama organizaci­ja svjetskog prvenstva stajala oko 100 milijuna kuna, no na vezanu izgradnju infrastruk­ture velebnih sportskih dvorana, utrošeno je gotovo dvije milijarde kuna. Alen Balen, sportski konzultant i vla- snik specijaliz­irane tvrtke AB Sport, ističe da organizaci­ja velikih natjecanja, poput predstojeć­eg EPa, ima nekoliko faktora o kojima ovisi njihova financijsk­a uspješnost. “Kad gledamo isplativos­t ulaganja u objekte za jedan event, onda je svakome jasno da to nema smisla. Niz je primjera gdje su megalomans­ki objekti nakon velikih događaj propali jer se nije znalo što s njima dalje. No, to ne znači da ne treba ulagati, dapače, svako kapitalno ulaganje, gradnja i slično pokreće jedan cijeli kotač djelatnost­i iz kojih veliki broj ljudi živi i privređuje. Poa n t a je da taj prvi korak treb a biti napravljen na kvalitetno­j studiji, busi- ness model, a ne emotivni model, iz koje će poslovni sektor, sportski sektor i sama zajednica imati koristi”, kaže Balen. Dodaje da čisti trošak organizaci­je nekog prvenstva, smještaj, logistika, prehrana i sl., mora biti, i najčešće jest, pokriven sponzorski­m ugovorima. Naime, sponzori Hrvatskog rukometnog saveza su brojne tvrtke, od HEPa, INAe, HPBa, Janafa, Tele2, Lidla i mnogih drugih, do same države. U Turističko­j zajednici Zagreba ističu da su sportska događanja jedan su od najvažniji­h ambasadora svake države, a samim time i grada u kojem se održavaju. “Zagreb je često domaćin prvenstava čijom se realizacij­om, osim razvoja sporta, utječe i na povećanje broja dolazaka i noćenja posjetitel­ja. Naime, uz dolazak sportaša, kao i zamjetnog broja osoblja u pratnji, takve manifestac­ije doprinose i boljoj popunjenos­ti smještajni­h kapaciteta i povećanoj turističko­j potrošnji u vrijeme njihova održavanja. Isto tako, budući da su sportska događanja iznimno popraćena od strane inozemnih i domaćih medija, posebno doprinose dodatnoj promociji Zagreba”, kažu u TZ Zagreba.

Od rukometnog prvenstva zaradu očekuju i u turističko­j agenciji Atlas.

”Bilježimo upite iz regije, tu je i party vlak naše sestrinske kompanije – slovenskog Kompasa, koji u subotu stiže iz Ljubljane na utakmicu u Arenu. Riječ je o jednodnevn­om izletu za 500tinjak navijača. Tu su i autobusni dolasci iz Ljubljane u ponedjelja­k i srijedu. Ukupno iz Slovenije, našim posredstvo­m, stiže nekih 3500 ljudi”, kažu u Atlasu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia