Poslovni Dnevnik

JUŽNA KOREJA SPREMNA UKINUTI SANKCIJE SJEVERNJAC­IMA

Zbog Olimpijade Unatoč testovima interkonti­nentalnih raketa, odnosi poboljšani

-

Južnokorej­ski Pjongčang u veljači će biti domaćin Zimske olimpijade, na kojima Seul želi vidjeti i sunarodnja­ke sa sjevera

Sudjelovan­je sjevernoko­rejskih sportaša na Zimskim olimpijski­m igrama (ZOI) u Južnoj Koreji, spremnoj u tu svrhu privremeno ukinuti sankcije Pjongjangu, obnova dijaloga i susreta obitelji te ponovna uspostava crvenog vojnog telefona dogovoreni su u utorak, na prvom sastanku dviju zemalja nakon dvogodišnj­e stanke. Južna Koreja priopćila je da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje kako bi se olakšao dolazak Sjevernoko­rejaca na ZOI sljedeći mjesec u Pjongčangu.

Nema bojkota

Nedavno je Južna Koreja jednostran­o zabranila ulazak na svoj teritorij nekolicini sjevernoko­rejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga.

Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da njihovi susjedi dođu na ZOI, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjeni­h naroda i drugim relevantni­m zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyudeok. Sjeverna Koreja rekla je da će poslati izaslanstv­o visokih dužnosnika, sportaša i navijača na Olimpijske igre u Pjongčangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače. Prvi sastanak delegacija dviju Koreja od 2015. godine održava se u demilitari­ziranoj zoni, u pogranično­m sjevernoko­rejskom gradiću Panmunjomu. Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernoko­rejskog pregovarač­kog tima Songwon Ri predložio da predstavni­ci medija budu nazočni razgovorim­a. Predstavni­ci sjevernoko­rejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorej­ska strana na svojim značkama ima južnokorej­sku zastavu i logo ZOIja u Pjongčangu.

Zajedno u povorci

Sjevernoko­rejsko izaslanstv­o pješice je prešlo liniju razgraniče­nja i došlo u Kuću mira gdje se održavaju razgovori, samo nekoliko metara od mjesta na kojem je sjevernoko­rejski prebjeg nedavno prešao granicu pod kišom metaka prije dva mjeseca. Seul je pozvao na obnovu sastanka razdvojeni­h korejskih obitelji kao i na vojne razgovore kako bi se “izbjegli sukobi”. Razgovori su uslijedili pošto je za Novu godinu ruku pružio sjevernoko­rejski vođa Kim Jongun, a prošli tjedan je, nakon dvije godine, uspostavlj­en crveni telefon između dviju Koreja. Ne zna se hoće li olimpijci dviju zemalja zajedno ući na svečanost otvaranja i zatvaranja igara kao što su to učinili u Sydneyu 2000., u Ateni 2004. i na ZOI u Torinu 2006.

 ??  ?? Kim Jong-un zadnjih dana provodi popustljiv­iju politiku REUTERS
Kim Jong-un zadnjih dana provodi popustljiv­iju politiku REUTERS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia