Poslovni Dnevnik

Deloitte ‘liječi’ Puteve Srbije

Potrošnja Konzultant­ska kuća ponudit će rješenja za spas gubitaške kompanije

-

Javno poduzeće Putevi Srbije, prema planu, trebalo bi se pretvoriti u Agenciju za javne ceste

Za reformu javnog poduzeća Putevi Srbije, koje bi se trebalo pretvoriti u Agenciju za javne ceste, bit će zadužena konzultant­ska kuća Deloitte, saznaju Večernje novosti. Ta kompanija izabrana je na natječaju koji su proveli Koridori Srbije. Transforma­cija Puteva Srbije dio je projekta reforme cestovnog sektora u Srbiji, za koji su sredstva osigurana iz kredita Svjetske banke. Deloitte bi do 30. lipnja trebao ponuditi rješenja za reformu cestovnog sektora, a za tu uslugu će dobit 1,6 milijuna eura.

U Koridorima Srbije za Večernje novosti kažu da će zadatak konzultant­a biti da na temelju analize zakona u Srbiji i horizontal­ne i vertikalne funkcional­ne analize Puteva Srbije predloži najbolje rješenje i plan preobrazbe.

Jačanje administra­cije i upravljanj­a u cestovnom sektoru, prema ugovoru, obuhvaća horizontal­nu i vertikalnu funkcional­nu analizu JP Pu- tevi Srbije i prijedloge za promjenu organizaci­jske strukture kako bi se dovelo do potpuno funkcional­ne i autonomne javne agencije za ceste, objašnjava­ju u Koridorima. Jedan od zadataka je i upravljanj­e ljudskim resursima, izrada tzv. GIS karte cestovne mreže, analiza prihoda i sustava naplate cestarine, kao i upravljanj­a imovinom.

Pod povećalom konzultana­ta bit će i troškovi, uključujuć­i ugovore o održavanju i ugovaranje održavanja na temelju izvedbi, a analizirat će se i sustavi elektronsk­e naplate cestarine. U Koridorima napominju da će se ovisno o dobivenim rezultatim­a za svaki od zadataka i njihovoj priŽELJKO hvatljivos­ti za sve sudionike u projektu, realizirat­i i transforma­cija Puteva Srbije.

O reformi Puteva Srbije priča se godinama, a sugestija MMFa je bila da se kompanija pripoji Koridorima Srbije. Putevi Srbije osnovani su 2005. godine, imaju 1553 zaposlenih. U financijsk­om izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Subvencije iz proračuna Srbije iznosile su osam milijardi dinara, dok su 18 milijardi dinara činili vlastiti prihodi kompanije.

O REFORMI KOMPANIJE PUTEVI SRBIJE PRIČA SE GODINAMA, A MEĐUNARODN­I MONETARNI FOND JE PREDLAGAO DA SE PRIPOJI KORIDORIMA SRBIJE

 ??  ?? Putevi Srbije dobivaju subvencije iz državnog proračuna, ali su i dalje u minusu
Putevi Srbije dobivaju subvencije iz državnog proračuna, ali su i dalje u minusu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia