Poslovni Dnevnik

Slovenija diže potpore voćarima

Nezaštićen­i Slovenske nasade jabuka lani je potpuno uništio jaki mraz, ostao je samo uvoz

-

Očekuje se povećanje potpore za navodnjava­nje od 30 do 50%, a s dodatnom opremom čak 70% vrijednost­i ulaganja, kao i povoljni krediti

Slovenski uzgajivači voća proizveli su prošle godine manje od deset posto od uobičajene količine jabuka zbog jakok proljetnog mraza.

Nekoliko tisuća tona domaćih jabuka ubrzo je nestalo iz trgovina, dostupni su samo slovenski samo zlatni delišes i granny smith, dok su crvene sorte jabuka uglavnom iz drugih zemalja.

Jabuke i iz Hrvatske

Većina uvezenih jabuka dolaze iz Italije, Poljske, Njemačke i Austrije, kao i Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovačke. “Nepravedno bi bilo tvrditi da su slabije od slovenskih”, kaže Boštjana Kozole, predsjedni­k sekcije voća u Poljoprivr­ednoj komori i direktor najvećeg slovenskog proizvođač­a jabuka Evrosad.

Slovenski potrošači već drugu godinu zaredom lišeni su jabuka na koje su naviknuti, piše Delo.

Slovenska jabuke i jabuke proizveden­e u okolici, poznate su kao jedne od najkvalite­tnijih zbog ekstremnih vremenskih uvjeta - hladnih zima, toplih ljeta, obilja sunca - ali upravo promjenjiv­o vripočeti jeme najčešće pridonosi učestalost­i oštećenja nasada. “Očigledno, trgovci su svjesni da stanovnici Slovenije vrlo cijene jabuke, jer su police ispunjene širokim rasponom i kvalitetni­m jabukama iz inozemstva”, procjenjuj­e Kozole.

Većina trgovaca pokušava pronaći što više jabuka u susjednim zemaljama, ali je i tamo također berba bila slabija zbog mraza.

Mršava berba, druga po redu, donijela je između 30 i 50 posto više cijenu jabuka na policama trgovina, a i veleprodaj­ne cijene bile su više, objašnjava Kozole.

Njegova kompanija Evrosad borila se sa sličnom sudbinom kao i drugi slovenski voćari, i brzo su rasprodali sve što su ubrali, tako da drugu godinu zaredom ništa nije ostalo za izvoz.

“U dvije godine smo nekako uspjeli reorganizi­rati i osigurati normalnu proizvodnj­u, na drugi način. Ključ je što je prije moguće postavljat­i sustave za navodnjava­nje, naša opremljeno­st takvim uređajima je porazna”, tvrdi Kozole.

Prednost domaćem voću

U ožujku se u Sloveniji biti objavljen natječaj za voćare, u kojem se u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena predviđa povećanje potpore za navodnjava­nje od 30 do 50 posto, a s dodatnom opremom čak 70 posto vrijednost­i ulaganja i povoljne kredite s minimalnom kamatnom stopom preko regionalno­g razvojnog fonda. VoćarVoćar­i koji su zaštitili nasade sadenasade od smrzavanja,s u prvoj polovici ove godine očekuju pomopomoć od države, a subvencije vencsubven­cije za osiguranje država žavdržava je već povećala na 50 posto. Svi prodavači, čiprodavač­i, osim trgovačkog lalanca Lidl, ističu da ppri kupovini jabuka kajabuka prednost daju slovenskim venslovens­kim proizvođač­ima, maproizvođ­ačima, ali i oni u posljednje njeposljed­nje dvije godine zbog mraza i olujaol na jugu Europe moraju nnaknadno kupovati jabukejabu­ke. U Mercatoru, koji jikoji gogodišnje kupuje više od sedam tisuća tona sslovenski­h jabuka, vveći dio ponude čine nčine jabuke iz Poljske, SlSlovačke, Hrvatske i ItaliItali­je.

SUBVENCIJE ZA OSIGURANJE VOĆNJAKA DRŽAVA JE VEĆ POVEĆALA NA 50 POSTO

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia