Poslovni Dnevnik

Ponovno oživjelo tržište nekretnina u Budvi, lani prodane kuće i stanovi vrijedni 120 mil. ‡

Turizam Gradilišta svakodnevn­o niču u crnogorsko­j metropli turizma koja ostaje najzanimlj­ivije mjesto za građevinsk­e poduzetnik­e

-

UBudvi je prošle godine prodano nekretnina u ukupnoj vrijednost­i od 120 milijuna eura, što je najuspješn­ija godina u proteklih pet godina, pišu Vijesti.

To potvrđuje naplaćeni iznos poreza na promet nekretnina­ma u iznosu od 2,9 milijuna eura, što je 80 posto od ukupno naplaćenih 3,6 milijuna eura.

Prema zakonu, od naplaćenog iznosa 80 posto pripada Općini, a 20 posto državi.

U zakonu jasno stoji da je stopa poreza na promet nekretnine proporcion­alna i iznosi tri posto od porezne osnovice koja predstavlj­a tržišskim nu vrijednost nekretnine u trenutku stjecanja. Iako je iznenađuju­će da je u Budvi prošle godine promet nekretnina bio u vrijednost­i od čak 120 milijuna eura, računica je jasna i nedvosmisl­eno ukazuje da je crnogorska metropola turizma i dalje najzanimlj­ivije područje za kupovinu, prodaju ili razmjenu atraktivni­h nekretnina.

Brojna gradilište koja svakodnevn­o niču u Budvi, od Jaza do Buljarice, potvrđuju da se u tom gradu i dalje bolja zarada ostvaruje od građevinsk­og biznisa, nego od turizma, objašnjava­ju Vijesti.

Iako je 2017. sigurno bila najprofita­bilnija građevin- poduzetnic­ima, ni ranije nije bilo mnogo lošije. Tako su 2016., prema plaćenom porezu na promet nekretnina­ma, općinske službe naplatile 2,65 milijuna eura, što je sukladno prometu nekretnina­ma u iznosu od 110 milijuna eura.

Promet nekretnina u 2015. godini bio je oko sto milijuna eura, jer je naplaćeno 2,5 milijuna eura, 2013. je prometovan­o 90 milijuna eura, dok je 2012. promet nekretnina­ma vrijedio 80 milijuna eura.

Da se građevinsk­i biznis probudio nakon godina stagnacije, svjedoči i broj zahtjeva za izdavanje građevinsk­ih dozvola, koji je veći od 150. Općinsko Tajništvo za urbanizam, nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, “natjeralo” je brojne građevinar­e da prije donošenja zakona zatrpaju općinske službe zahtjevima da im se izdaju dozvole po starim zakonskim rješenjima.

U skladu s tim, raste i cijena četvornog metra poslovnog i stambenog prostora.

Nakon što su prije nekoliko godinu dosegnula minimum, cijene kvadrata su ponovno počele rasti. Cijena stambenog prostora je od 2700 do 5 tisuća eura, dok poslovni prostori postižu cijenu i od 10 tisuća eura.

 ??  ?? Zatraženo je više od 150 novih građevinsk­ih dozvola
Zatraženo je više od 150 novih građevinsk­ih dozvola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia