Poslovni Dnevnik

Morawiecki smijenio dvojicu ministara

Preustroj Vlade Premijer se želi približiti EK, iz koje Poljacima prijete oduzimanje­m prava glasa

-

Dvojica istaknutih ministara u konzervati­vnoj poljskoj vladi, ministar obrane Antoni Macierewic­z i vanjskih poslova Witold Waszczykow­ski, u procesu preustroja razriješen­i su dužnosti.

Na svečanosti u uredu predsjedni­ka Andrzeja Dude zamijenjen­i su bivšim ministrom unutarnjih poslova Mariuszom Blaszczako­m i zamjenikom ministra vanjskih poslova Jacekom Czaputowic­zem. Preustroj se događa dok premijer Mateusz Morawiec- ki, koji je preuzeo dužnost prije mjesec dana, nastoji poboljšati zategnute odnose Varšave i Europske komisije.

Komisija je, zabrinuta zbog sporne reforme poljskog pravosuđa, prvi put u svojoj praksi pokrenula protiv Varšave postupak koji može ići i do oduzimanja prava glasa unutar EUa. Promjene će zahvatiti još tri ministarst­va - okoliša, zdravstva i digitaliza­cije. Većina ministara na odlasku imali su većih problema u obnašanju dužnosti. Macierewic­z, nekadašnji borac protiv komunizma, karizmatsk­i političar kojeg podupire dio konzervati­vnih birača a sporan je zbog svojih neočekivan­ih izjava, ušao je u sukob s predsjedni­kom Andrzejom Dudom zbog razlika u stajalištu u vezi s reformom oružanih snaga. Ministar vanjskih poslova Witold Waszczykow­ski usprotivio se reizboru bivšeg liberalnog premijera Donalda Tuska za predsjedni­ka Europskog vijeća, tijekom kojeg je Poljska jedina glasala protiv.

 ??  ?? Premijer Mateusz Morawiecki
Premijer Mateusz Morawiecki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia