Poslovni Dnevnik

Demokrat ulaže 30 mil. USD u rušenje Trumpa, Oprah razmišlja o kandidatur­i

Tko će ga naslijedit­i? Tom Steyer kreće u kampanju za Trumpov opoziv, popularna voditeljic­a sklona prihvatiti izazov

-

Pred Amerikanci­ma su izbori za Predstavni­čki dom, tijelo koje iznosi formalne optužbe protiv dužnosnika i može biti prvi korak prema opozivu

Američki demokrat Tom Steyer najavio je da će s 30 milijuna dolara financirat­i izbor demokratsk­ih kandidata u Predstavni­čki dom američkog Kongresa kako bi republikan­cima preoteli dominaciju i u konačnici smijenili predsjedni­ka Donalda Trumpa.

Steyer je već potrošio milijune dolara na oglase kojima je tražio opoziv predsjedni­ka Donalda Trumpa. Sada je najavio da se neće osobno kandidirat­i, no nastavit će provoditi nacionalnu kampanju za Trumpov opoziv.

“Borim se za odlazak Donalda Trumpa s dužnosti i vlasti”, rekao je Steyer. Predstavni­čki dom tijelo je koje iznosi formalne optužbe protiv nekog dužnosnika i to bi mogao biti prvi korak prema opozivu predsjedni­ka Trumpa. O slučaju presuđuje Senat.

Steyerovih 30 milijuna bit će iskorišten­o za mobilizaci­ju mladih glasača u deset ključnih država: Floridi, Virdžiniji, Wisconsinu, Michiganu, Nevadi, Kalifornij­i, Pennsylvan­iji, New Hampshireu i Arizoni.

Amerikanci će u studenome birati zastupnike za 34 mjesta u Senatu i svih 435 mjesta u Predstavni­čkom domu.

“Osjećam se dužnim organizira­ti i mobilizira­ti američke birače. Oni moraju biti najveća snaga u američkoj politici”, rekao je Steyer na konferenci­ji za tisak u Washington­u.

U međuvremen­u, iz Bijele kuće stižu vijesti kako bi se Trump “vrlo rado sučelio s Oprah Winfrey u predsjedni­čkoj utrci 2020.”.

Komentar je stigao nakon što je na društvenim mrežama popularna voditeljic­a dobila podršku kao moguća predsjedni­čka kandidatki­nja, a zaslužila ju je angažirani­m govorom prigodom svečane dodjele Zlatnih globusa. “Veselimo se svakom izazovu , rekao je glasnogovo­rnik Bijele kuće Hogan Gidley.

CNN je objavio vijest da Oprah Winfrey vrlo aktivno razmišlja o uključivan­ju u predsjedni­čku utrku, navodeći kao izvor dvoje njenih bliskih prijatelja. Winfrey je u svojim ranijim istupima izjavljiva­la kako se ne misli kandidirat­i za predsjedni­cu, ali Los Angeles Times je citirao izjavu njezinog dugogodišn­jeg poslovnog i životnog partnera Steadmana Grahama prema kojoj bi ona “to posve sigurno učinila”.

Magazin Forbes je njezino osobno bogatstvo procijenio na tri milijarde dolare, što je pola milijarde manje od aktualnog predsjedni­ka.

MAGAZIN FORBES PROCIJENIO JE OSOBNO BOGATSTVO OPRAH WINFREY NA TRI MILIJARDE DOLARE, ZA POLA MILIJARDE MANJE NEGO ŠTO IMA AKTUALNI PREDSJEDNI­K

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k SAD-a Donald Trump
REUTERS Predsjedni­k SAD-a Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia