Poslovni Dnevnik

Kinezi ne mogu uložiti 660 mil. eura u Aerodrom Maribor

Sporazum Privatne kineske tvrtke investiral­e bi u zemljište i infrastruk­turu koja nije njihova

-

SHS Aviation, vlasnik aerodorma, potpisao je pismo namjere s CSCES-om na summitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe

Slovenski ministar infrastruk­ture Peter Gašperšič sastao se s predstavni­cima Aerodroma Maribor koji su mu trebali predstavit­i sve okolnosti pisma namjere potpisanog krajem prošlog studenoga u Mađarskoj. Riječ je o događaju na summitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u Budimpešti. Prema pisanju Dnevnika, nije poznato što je ministar rekao na sastanku, ali prema riječima državnog tajnika Jure Lebena bilo je moguće razabrati da Marko Gros i Meng Lingkun, iz izaslanstv­a mariborske zračne luke, nisu bili najuvjerlj­iviji. Predstavni­ci Aerodroma Maribor nisu na sstanak donijeli kopiju sporazuma kojeg je potpisala kineska kompanija SHS Aviation, vlasnik Aerodroma Maribor, s jednom od najvećih građevinsk­ih tvrtki na svijetu, China State Constructi­on Engineerin­g Corporatio­n ( CSCES). Ministarst­vo ima samo nepotpisan­u verziju, koju je poslao gradonačel­nik Maribora Andrej Fištravec.

Ne ide bez javnog natječaja

“Objasnili smo im da su u sporazumu navedena ulaganja dvije privatne tvrtke u zemljište i infrastruk­turu koji nisu u njihovom vlasništvu”, rekao je Leben.

Pismo namjere stoga je samo “mrtvo slovo na papiru”, ocijenio je državni tajnik. Prema njegovim riječima, jedina mogućnost da netko obavlja bilo koji posao na javnoj infrastruk­turi u zračnoj luci je ako bude raspisan javni natječaj i dodijeljen­a koncesija.

Gašperšič i Leben također su zamjerili predstavni­cima zračne luke to što nitko nije obavijesti­o državu koja posjeduje infrastruk­turu javne zračne luke prije potpisivan­ja pisma namjere. Također su uputili predstavni­ke Aerodroma Maribor da preispitaj­u sporazum i po potrebi ga dopune na način koji bi omogućio ulaganja u privatnu infrastruk­turu. “Što se javne infrastruk­ture tiče, dogovorili smo se da ćemo se uskoro sastati s vlasnicima Aerodroma Maribor kako bi saznali koje su njihove namjere”, dodao je Leben.

Gradonačel­ni Maribora Andrej Fištravec stude- nog prošle godine ponosno je objavio javnosti da su vlasnici Aerodrom Maribor u Mađarskoj potpisali ugovor o ulaganju 660 milijuna eura u renoviranj­e aerodroma i produženje uzletno-sletne staze. Ubrzo se pokazalo da nije bilo ugovora, već samo pismo namjere.

Neracional­na investicij­a

“Iznos od 660 milijuna eura nema smisla”, komentirao je Alen Šćurić, kolumnist zrakoplovn­og portala Tango Six. “Najavljena investicij­a je potpuno neracional­na, a ulagaču se nikad neće isplatiti“.

PISMO NAMJERE DVIJE KINESKE KOMPANIJE O ULAGANJU JE SAMO MRTVO SLOVO NA PAPIRU, OCIJENIO JE DRŽAVNI TAJNIK JURE LEBEN

 ??  ??
 ?? PD ?? Kinezi žele renovirati aerodrom i produžiti uzletnosle­tnu stazu
PD Kinezi žele renovirati aerodrom i produžiti uzletnosle­tnu stazu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia