Poslovni Dnevnik

Švicarska središnja banka lani zaradila više nego Apple

Bogati kao Krez SNB najavio da za 2017. očekuje zaradu od 54 milijarde franaka

- TOMISLAV PILI

Razlozi skoka dobiti leže u slabljenju franka, niskim prinosima na obveznice i povećanju cijena dionica

Švicarska središnja banka (SNB) očekuje rekordnu dobit za prošlu godinu od 54 milijarde franaka (55 milijardi dolara) čime je postala profitabil­nija od američkog Applea. Naime, tehnološki div prošle je godine zabilježio dobit od 48,4 milijarde dolara, a koliko SNB dobro zarađuje ilustrira impresivan podatak da mu je dobit viša nego što su zajedno zaradili banka JPMorgan i tvrtka Berkshire Hathaway u vlasništvu legendarno­g investitor­a Warrena Buffetta.

Tri razloga

Dobit SNBa za prošlu godinu udvostruče­na je u odnosu na 2016. godinu, a odličnom rezultatu “kumovalo” je nekoliko razloga, točnije njih tri. Snažno povećanje dobiti najvećim je dijelom rezultat slabljenja franka, koji je prošle godine prema euru bio u minusu gotovo 10 posto. To je pak podiglo vrijednost velikog SNBovog deviznog portfelja, na 784 milijarde franaka na kraju prošlogodi­šnjeg studenog, čime je njegov udio u ukupnoj bilanci švicarske središnje banke dosegnuo 94 posto.

SNB je kupovao velike iznose eura kako bi spriječio prekomjern­o jačanje franka. Podsjetimo, jaki franak škodi švicarskom izvozu i potiče tamošnje potrošače da kupuju u inozemstvu. Drugi su razlog niski prinosi na obveznice koji su očuvali vrijednost portfelja stranih obveznica, a treći su razlog više cijene dionica što je povećalo vrijednost dioničkog portfelja koji čini petinu strane imovine. Međuovisno­st ovih tržišnih utjecaja najvidlji- vija je na primjeru Appleovih dionica.

Naime, prema podacima iz izvješća, SNB je na kraju rujna držao 19 milijuna Appleovih dionica vrijednih tri milijarde dolara. Uz pretpostav­ku da Švicarci nisu povećavali ili smanjivali taj udjel, to im je samo u u četvrtom tromjesečj­u donijelo 300 milijuna dolara dobiti s obzirom na rast cijene Appleove dionice od 10 posto. A jačanje dolara prema franku od 0,7 posto u tom je razdoblju donijelo dodatnih nekoliko milijuna franaka zarade.

Bogatstvo, prokletstv­o

Ne treba zanemariti ni doprinos udjela u Facebooku, krajem rujna vrijednog 1,5 milijardi dolara, s obzirom na lanjski skok cijene tih dionica preko 40 posto. SNB je posljednji­h godina akumulirao oko 760 milijardi franaka u stranim obveznicam­a i dionicama koje je kupovao kroz devizne intervenci­je, posebice tijekom dužničke krize u eurozoni.

Međutim, ta je imovina ujedno i prokletstv­o. Analitičar­i smatraju da bi prodaja većeg dijela te imovine izazvala jačanje švicarske valute, pa će SNB ove godine po tom pitanju biti ostavljen “na milost” financijsk­ih tržišta. Što se tiče raspodjele dobiti, središnja i kantonalne vlade dobit će tek dvije milijarde franaka.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k SNB-a Thomas Jordan najplaćeni­ji je središnji bankar s milijun eura godišnje
REUTERS Predsjedni­k SNB-a Thomas Jordan najplaćeni­ji je središnji bankar s milijun eura godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia