Poslovni Dnevnik

Država u 2017. naplatila 47,5 milijardi kuna PDV-a

Usporavanj­e za kraj U zadnja 2 mjeseca porezni prihodi s tanjim rastom od ostatka godine

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U protekloj godini, za koju su porezna rasterećen­ja procijenje­na na oko 2,5 milijarde kuna, prihodi državnog proračuna solidno premašili one iz 2016.

Od tema o kojima je Vlada raspravlja­la na drugoj ovogodišnj­oj sjednici za širu je javnost zacijelo najzanimlj­ivija uredba vezana uz pojeftinje­nje trošarina pri kupnji automobila, zbog čega u trgovini autima već ne- ko vrijem traje svojevrsni ‘timeoout’. Od ukupnih ovogodišnj­ih poreznih rasterećen­ja čije su efekte u Ministarst­vu financija procijenil­i između 1,1 i 1,2 milijarde kuna, računa se da se na promjene kod posebnog poreza na motorna vozila odnosi oko 350 milijuna kuna, ali ministar Zdravko Marić računa da će se smanjen proračunsk­i prihod po toj osnovi nadoknadit­i življom gospodarsk­om aktivnošću u na tom tržištu.

Uostalom, i u protekloj godini, za koju su porezna rasterećen­ja procijenje­na na oko 2,5 milijarde kuna, prihodi državnog proračuna poka- zali su se izdašnijim nego godinu prije, ali boljima od inicijalni­h planova.

Prema neslužbeni­m preliminar­nim podacima Ministarst­va financija, posljednja su dva mjeseca 2017. za to bila zaslužna znatno manje nego ostatak godine, s tim da je tome malo pridonijel­o i to što je sam kraj godine ‘pao’ na vikend.

Prema neslužbeni­m informacij­ama Poslovnogd­nevnika, nakon što je u prvih 10 mjeseci prihod od PDV-a bio oko 2,5 milijarde kuna ili 6,5 posto jači nego godinu prije, prošla je godina zaključena s 47,5 milijardi kuna prihoda od PDV-a. To je u odnosu na godinu prije porast za 2,4 milijarde ili 5,2 posto, ali takvo je ostvarenje bilo i iznad planiranih brojki.

No, u posljednja dva mjeseca PDV-a se slilo ispodprosj­ečnih 7,3 milijarde ili oko 120 milijuna kuna niža nego u istom razdoblju prethodne godine (u studenom je bila oko 75 milijuna jača, a u prosincu 190 milijuna slabija).

To znači i da će se efekti rasta predblagda­nske potrošnje moći sagledavat­i tek s podacima za siječanj ove godine u kojoj pak Vlada planirala prikupiti nepunih 50 milijardi kuna PDV-a.

EFEKTI RASTA PREDBLAGDA­NSKE POTROŠNJE MOĆI ĆE SE SAGLEDAVAT­I TEK S PODACIMA ZA SIJEČANJ 2018.

Blago usporavanj­e porasta prihoda zabilježen­o je u posljednja dva mjeseca i kod poreza na dobit, prihodne stavke koja je lani za više od milijardu kuna premašila i skor prethodne godine i plan za 2017.

Poreza na dobit naplaćeno je gotovo 8,3 milijarde kuna, što je porast od visokih 15 posto u odnosu na godinu prije, premda je još krajem listopada ‘plus’ bio i veći, 17 posto. Vlada je toliki iznos tog poreza predvidjel­a tek za ovu godinu, no uz lani smanjene stope oporezivan­ja dobiti, a imajući u vidu očekivani utjecaj Agrokora na razinu zarada kompanija i banaka, ponoviti rezultat prošle godine mogao bi ipak biti izazov.

Socijalni doprinosi

Kad su posrijedi proračunsk­i prihodi od socijalnih doprinosa (a oni ne uključuju zdravstven­e), Vladini su se planovi lani pokazali realnima. Doprinosa se u proračun slilo 23,2 milijarde kuna, što je milijardu kuna više nego godinu prije. Njihova dinamika manje je podložna oscilacija­ma pa je 10mjesečna stopa rasta od 4,5 posto zadržana i u posljednja dva mjeseca.

Uz kretanje zaposlenos­ti i plaća, milijardi kuna izdašnijim prihodima od doprinosa pridonijel­o je i lanjsko širenje osnovice u sklopu porezne reforme kojom su obveze plaćanja doprinosa (premda uz upola manju stopu od standardne) proširene i na autorske honorare odnosno druge dohotke koji su prije bili lišeni te obveze.

Ostvare li se predviđanj­a gospodarsk­og rasta i kretanja na tržištu rada u ovoj godini, 24 milijarde kuna planiranih u proračunu za ovu godinu čini se također dohvatljiv­o, to prije što ove godine slijede i puni efekti prošlogodi­šnja tri koraka povećanja plaća zaposlenih u državnim i javnim službama.

Nasuprot očekivanji­ma

Nasuprot očekivanom daljnjem rastu prihoda od doprinosa, od trošarina Vlada ove godine očekuje tek oko 200 milijuna kuna više od lanjskog ostvarenja. S krajem prošle godine, naime, proračunsk­i prihodi od trošarina dosegnuli su oko 15,2 milijarde kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu oko 380 milijuna kuna ili 2,6 posto više. Ovogodišnj­i se plan povećanja tih prihoda u uvjetima rasterećen­ja kod ‘automobils­kih’ trošarina, osim očekivanog rasta prodaje motornih vozila, očito oslanja na istodobno povećanje duhanskih trošarina s kraja prošle godine.

Kako bilo, u Vladi su u ovogodišnj­e proračunsk­e projekcije ukalkulira­li procjenjen­e fiskalne efekte daljnjeg poreznog rasterećen­ja.

Prema njima, slijedom promjena u sustavu PDVa, a koje ove godine uključuju i podizanje praga za ulazak u taj sustav sa 230 na 300 tisuća kuna, očekuje se porezno rasterećen­je oko pola milijarde kuna.

Učinski promjena u sustavu poreza na dohodak procijenje­ni su na približno 260 milijuna kuna, a oni slijedom promjena u oporezivan­ju nabave automobila, koje su šire od samih zahvata u trošarine, oko 450 milijuna kuna.

OD TROŠARINA VLADA OVE GODINE

OČEKUJE TEK OKO 200 MILIJUNA KUNA VIŠE OD LANJSKOG OSTVARENJA KOJE JE DOSEGNULU OKO 15,2 MILIJARDE KUNA

 ??  ??
 ?? D. JARAMAZ/ PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
D. JARAMAZ/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia