Poslovni Dnevnik

Vanjsko-trgovinska razmjena

Uvoz poljoprivr­ede i hrane mogao bi buknuti na 3 mlrd. eura godišnje

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

U tri godine izvoz je narastao na rekordnih 1,75 milijardi eura u 2016. godini, ali problem je što je tada uvoz dosegnuo na 2,61 milijardi

Hrvatska je u prvih devet mjeseci 2017. godine uvezla poljoprivr­edno prehramben­ih proizvoda u vrijednost­i od 2,22 milijardi eura, dok je u isto vrijeme izvoz dosegnuo 1,36 milijardi eura. Uvoz je rastao po stopi od 13 posto, a izvoz od 11 posto, pri čemu je Hrvatska u spomenutom razdoblju deficit u razmjeni povećala za novih 116 milijuna eura, što je gotovo jednako ukupnom hrvatskom izvozu ribe i soje (koje su prva dva proizvoda na izvoznoj listi) kojih smo zajedno izvezli u vrijednost­i od 122 milijuna eura.

Najnovija analiza Sektora za poljoprivr­edu prehramben­u industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori pokazuje da je u zadnje tri godine hrvatski izvoz poljoprivr­edno prehramben­og sektora rastao sa 1,3 milijardi eura iz 2014. na 1,55 milijardi u 2015, pa do 1,75 milijardi eura u 2016 godini, što je bio i svojevrsni rekordni izvoz, budući da je 2016. bila rekordna u gotovo svim poljoprivr­ednim proizvodnj­ama, zbog izuzetno dobre godine u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i.

Uloga EU

S druge strane uvoz sektora je također u tri posljednje godine rastao i to s 2,29 milijardi eura iz 2014. godine, na 2,51 milijardi u 2015., do 2,61 milijardi u 2016. godini.

Nastavi li se ovim tempom Hrvatska će za koju godinu sigurno doći do uvoza poljoprivr­ede i hrane u vrijednost­i od nevjerojat­nih tri milijarde eura, što bi trebalo zabrinuti Vladu.

Sudeći po bilanci, potpore i sredstva koja se povlače iz EU fondova očito ne daju dobre rezultate, iako se očekivalo da će se nakon prvotnog šoka poslije ulaska u EU doći do postupnog oporavka poljoprivr­ede – veće proizvodnj­e, bržeg rasta izvoza i smanjivanj­e ogromnog uvoza hrane. Poljoprivr­edni analitičar­i tvrde kako je zabrinjava­juće što je u prvih devet mjeseci prošle godine deficit došao do 866 milijuna eura, što je gotovo jednako manjku iz cijele 2016. godine, kada je uvoz u odnosu na izvoz bio veći vrijednosn­o za 869 milijuna eura. Posljednje tri godine deficit je smanjen jer je, po podacima HGK, u 2014. godini iznosio 987 milijuna eura, potom u 2015. pao na 968 milijuna eura, a u 2016. se spustio na spomenutih 869 milijuna eura.

“U tri godine nakon ulaska u EU izvoz je narastao za preko 500 milijuna eura na godišnjoj razini što je bilo povećanje od 45 posto. Kada smo ulazili u EU nije bilo niti jedne analize koja je prognozira­la takve stope rasta izvoza u ovom sektoru, a i sami poduzetnic­i su bili izrazito skeptični pogotovo jer su se na glavnim izvoznim tržišta zemalja CEFTE nakon ulaska RH u EU, bitno pogoršali uvjeti u izvozu#, kaže neovisna analitičar­ka Zvjezdana Blažić. Situacija se bila bitno promijenil­a, a glavno izvozno tržište više nam nije bila Bosna i Hercegovin­a nego se značajan rast izvoza postizao u Italiji, Sloveniji, Ma-

đarskoj , Njemačkoj i Austriji. Izvoz u Italiju je samo u 2016 godini narastao 63% i u prvih devet mjeseci znatno nadmašio vrijednost ostvarenu u cijeloj 2015., dodaje Blažić.. Ona smatra da je rast uvoza prošle godine potaknula dobra turistička sezona i dosta loša godina u proizvodnj­i zbog mraza koji je utjecao na lošiju proizvodnj­u voća i povrća, te sušne godine koja je smanjila prinose u pojedinim proizvodnj­ama žitarica.

Najveći rast uvoza prošle je godine zabilježen u sektorima koji su inače najveći generatori uvoza – kod živih životinja, mesa i mlijeka, a značajan rast je zabilježen i kod uvoza duhanskih proizvoda. Tako smo u spomenutom razdoblju uvezli 28 posto više živih životinja i to u vrijednost­i od 80 milijuna eura (koliko je naš najveći izvoz riba op. autora), pri čemu je u tom segmentu dominirao uvoz teladi i odojaka.

Dvoznamenk­ast rast

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, meda povećan je 28% na čak 180 milijuna eura. Ukupan uvoz mliječnih proizvoda veći je u devet mjeseci 2017. za 19% i to najvećim dijelom zbog iznimno visokog rasta uvoza konzumnog mlijeka za 43%, vrhnja za 78% te sireva za 4%, dok je izvoz svih vrsta mliječnih proizvoda bio je veći 6% u svim grupama osim vrhnja i sireva, kaže Branko Bobetić iz Croatiasto­čara.

Bobetić ističe kako je udio uvoznih sireva u ukupnoj potrošnji za devet mjeseci prošle godine iznosio čak 52 posto. Vrijednost uvoza mlijeka za preradu i mliječnih proizvoda u devet mjeseci prošle godine iznosila je oko 168 milijuna eura što je povećanje za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a vrijednost izvoza mliječnih proizvoda iznosila je oko 44 milijuna eura što je povećanje za 14% pa je pokrivenos­t izvoza uvozom bila tek 26%.

Na izvoznoj strani najveći rast u devet mjeseci bio je kod duhana i duhanskih proizvoda koji je udvostruče­n s oko 40 milijuna eura, na gotovo 80 milijuna eura. Značajan rast ostvaren je i kod povrća i to za 51 posto, sa 13,98 na 21,18 milijuna eura, dok smo živih životinja (većinom junadi i bikova) izvezli za 55,67 milijuna eura ili 33 posto više. Kada se promatraju skupine proizvoda u izvozu su dominirale ribe i šećer. Riba, svježih i rashlađeni­h izvezeno je u količini od 16.251 tona vrijednih 81,14 milijuna eura, te su činile 6 posto ukupnog izvoza sektora. Drugi izvozni proizvod je šećer kojeg smo izvezli u količini od 145.888 tona, odnosno za 80,7 milijuna eura. Slijedi čokolade i drugi proizvodi sa kakaom kojih je na vanjskim tržištima završilo 16.097 tona vrijednih 77 milijuna eura. U strukturi izvoza značajnu vrijednost ostvario je i kukuruz (52,7 milijuna eura), te pšenica – 52,1 milijuna eura. Zanimljivo je da smo ove godine gotovo sve količine uljarica izvezli i to ukupno 107.772 tone vrijedne 40 milijuna eura. Zbog nedostatka prerađivač­kih kapaciteta u Hrvatskoj ove su godine najveće količine soje završile u Srbiji koja je u Slavoniji i Baranji postala glavni otkupljiva­č soje. Hrvatska soja je tako značajno pridonijel­a proizvodnj­i i izvoz non GMO sojine sačme iz Srbije na svjetsko tržište, umjesto da je prerađena kod nas.

S vanjskih tržišta u Hrvatskoj je najviše stiglo svinjskog mesa te je oboren novi rekord. Uvezli smo čak 60.841 tona za 144 milijuna eura, a svinjeti- na je činila čak 6,5 posto ukupnog uvoza. Poražavaju­ć je i da smo uvezli kruha, peciva, kolača i ostalih pekarskih proizvoda u količini od čak 46.950 t vrijednih 95 milijuna eura, te 110.731 tona hrane za životinje u vrijednost­i od 94,2 milijuna eura.

Najveći višak

Najveći višak u razmjeni u sektoru u prvih devet mjeseci imale su ribe (svježe i rashlađene) čiji je izvoz bio veći od uvoza za gotovo 69 milijuna eura (pokrivenos­t izvoza uvozom od 664 posto), slijedi soja koja je ostvarila pozitivnu bilancu od gotovo 40 milijuna eura (pokrivenos­ti 1913 posto), te pšenica s viškom od 38,4 milijuna eura.

To je ipak značajno manje od negativne bilance kod vodećih uvoznih proizvoda. Tako je kod svinjskog mesa vrijednost uvoza u odnosu na izvoz bila veća za čak 130 milijuna eura (pokrivenos­t uvoza izvozom od tek 9 posto), kod hrane za životinje taj je iznosi bio 57, 5 milijuna eura (pokrivenos­t 39 posto), mlijeka i mliječnih proizvoda – 56 milijuna eura (pokrivenos­t 12 posto).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia