Poslovni Dnevnik

Bankari tek ‘važu’ oštrije uvjete zbog rasta euribora

Kreditna sposobnost U Sloveniji kamatni skok već uračunavaj­u u procjenu rizika klijenta

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Banke su već postrožile uvjete kreditiran­je zbog zakonskih izmjena kojima je povećan neovršivi dio plaće

Rreferentn­ih kamata, zapravo tek povratak euribora na povijesne prosjeke, a kojim se kalkulira već 2019., mogao bi tektonski protresti Europu uljuljkanu u godine lažne sigurnosti jeftinog novca. Ne bi li izbjegle grubo buđenje i spriječile skok loših kredita, banke u Sloveniji pronajave prosvijet mijenile su način izračuna kreditne sposobnost­i pa zeleno svjetlo za stambeni kredit klijentu daju samo ako može izdržati rast euribora od 1,75 postotnih bodova. Za razliku od slovenskih, dužnici u Hrvatskoj još uvijek jašu na valu smanjenja kamata, a većina domaćih banaka ignorirana­jave rasta euribora, no doznajemo da bi se to uskoro moglo promijenit­i. Je li kli- kliću jent sposoban vraćati kredit ili ne, u najvećoj mjeri određuju same banke po internoj metodologi­ji i poslovnoj politici, a regulator im daje šire okvire što sve moraju uzeti u obzir. Od najvećih igrača, samo Erste sukladno internim smjernicam­a grupe iz Beča, u izračunu u obzir uzima mogućumogu­ću promjenu kamatne stope u budućnosti.

Ostali u pravilu kamatno inducirani kreditni rizik zasad ne važu. Zaba i PBZ do zaključenj­a broja nisu nam odgovorili na upit. Inače, od 1. siječnja sve su bankeposi

t rožrožiast le izračune kreditne sposobnost­i zbog zakonskih izmjena kojima je povećan neovršivi dio plaće što bi, po procjenama, boniteta moglo stajati oko 50.000 dužnika.

“Kod izračuna kreditne sposobnost­i dužnika OTP banka još ne primjenjuj­e dodatni teret za očekivani rast kamatnih stopa iako se to ozbiljno razmatra”, kaže Helena Banjad iz Uprave OTPa koji će, kad pripoji Splitsku, narasti na četvrtu banku po aktivi. Dodaje da je razlog “možda i u činjenici što kod izračuna kreditne sposobnost­i banka primjenjuj­e značajni teret za rizik promjene tečaja a koji je manje vjerojatan od očekivanja promjene visine kamatnih stopa kod kredita s promjenjiv­om kamatnom stopom”. Čak dvije trećine svih kredita kućanstva ima promjenjiv­u kamatu, dok kod stambenih to premašuje 75 posto. Više kamate automatizm­om bi se prelile u više rate što bi dijelu klijenata poremetilo otplatu, a bankama materijali­ziralo kamatni rizik i to je ono što brine supervizor­a zbog potencijal­a da poprimi obrise sistemskog rizika.

UHNBu su izračunali, podsjetimo, da bi rast euribora (ugrađenog u više od polovice stambenih kredita uz promjenjiv­u kamatu) za jedan postotni bod povećao mjesečne otplate za deset posto, a njegov povratak na povijesne razine prije krize 2008., ponovio bi scenarij aprecijaci­je švicarskog franka.

“Naši su izvori domaći, većina kredita je u kunama i vezani su uz Nacionalnu referentnu stopu. Ove godine ne očekujemo porast NRSa. Osim toga, klijentima nudimo mogućnost uzimanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu na 5, 10 i 15 godina”, kaže Ana Belamarić, izvršna direktoric­a Sektora upravljanj­a rizicima u HPBu. Iako je državna banka ‘prvak’ u kunizaciji, na vlak su uskočile i ostale, pogotovo kod novodobren­ih kredita. No, NRS je samo privremena tampon zona; dok bi euribor gotovo odmah zrcalio opći porast kamatnih stopa, kod NRSa kao referentne stope predah bi trajao samo par kvartala.

Iz Hrvatske narodne banke još su 2015. upozorili na neminovni rast kamata, no tada su aktualni bili švicarci pa su upozorenja pala na gluhe uši. Danas je taj scenarij praktično pred vratima pa je HNB bankama dao preporuke da stave naglasak na fiksne kamatne stope. Od ljeta su banke dužne klijentima za nove kredite ponuditi opciju fiksne kamaje. te, a ako ih nemaju, pružiti listu konkurenci­je koja ih nudi i pod kojim uvjetima. Riječ je zapravo o proširenju ranije odluke kojom su banke uz kredit uz valutnu klauzulu morale ponuditi opciju kunskog pandana. Tipovanje na konkurenci­ju tada je širom otvorilo vrata kunskom kreditiran­ju, a isti se efekt želi postići i po pitanju kamate.

Banke su i sada dužne upozoriti klijenta na mogućnost rasta kamata. Prije ugovaranja kredita, simulira mu se što će se dogoditi s ratom ako redovna kamatna stopa poraste za dva postotna boda u odnosu na onu koji potpisu- Isto vrijedi za deprecijac­iju kune za 10 posto prema euru ili 35 posto ako je glavnica vezana za kretanje neke druge valute. U HNBu smatraju da je bitno upoznati građane s rizikom nakon čega će moći do- informiran­u odluku mogu li podnijeti veće terete otplate u slučaju crnog scenarija. Guverner Boris Vujčić u svibnju je upozorio da iako postoji oportunite­tni trošak pada rata kredita u slučaju daljnjeg pada kamatnih stopa, on je u uvjetima povijesno niskih kamata razmjerno mali, dok je potencijal­ni trošak za neke klijente u slučaju rasta kamata znatan.

Budući da nitko ne može egzaktno odrediti kuda će točno kamate, regulator je već ranije dao do znanja da odluka o fiksnim kamatama (isto vrijedi i za kunske kredite) mora biti odluka pojedinca, a ne posljedica nagovaranj­a.

DOK BI EURIBOR GOTOVO ODMAH ZRCALIO OPĆI PORAST KAMATNIH STOPA, KOD NRS-A PREDAH BI TRAJAO SAMO PAR KVARTALA

 ?? FOTOLIA ?? Čak dvije trećine svih kredita kućanstva ima promjenjiv­u kamatu
FOTOLIA Čak dvije trećine svih kredita kućanstva ima promjenjiv­u kamatu
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia