Poslovni Dnevnik

Osnivanje državnog ICT vijeća ‘zagolicalo’ industriju

Inicijativ­a Telekomi bi predstavni­ke u Vijeću za državnu informacij­sku infrastruk­turu

- BERNARD IVEZIĆ

Telekomi bi predstavni­ke u Vijeću za državnu informacij­sku infrastruk­turu

Za državno vijeće, koje u posljednje tri godine nije donijelo značajnije odluke, odjednom se zainteresi­rala industrija, posebno telekomi

Vlada je krajem prošlog tjedna osnovala Vijeće za državnu informacij­sku infrastruk­turu i pobudila živ interes industrije. Vlada je, naime, nakon lanjske stanke, tek obnovila praksu da se jednom godišnje osnuje to vijeće čiji je inicijalni zadatak bio nadzirati koordinaci­ju IT projekata u državi, a s vremenom se proširio na razvoj digitalnog društva, zeleno svijetlo za cjenike po kojima cloud usluge nudi APIS IT pa sve do pitanja iz IT sigurnosti u državnoj upravi i digitalne transforma­cije javnog sektora.

Važan iskorak

Prvi je iz industrije osnivanje novog vijeća pozdravila Udruga Digitalna Hrvatska. Riječ je o novoj udruzi koju su osnovali Uber, Tele2, Doking i M+ groupe, a kojoj su se pridružili HUB385, Bellabeat, STEMI, Hangar 18 te odvjetničk­o društvo Tus Novokmet Smrček. Samo društvo pokrenuo je bivši političar, konzultant i telekomuni­kacijski stručnjak Đuro Lubura. Udruga u osnivanju vijeća vidi “važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijal­a koji donosi razvoj novih tehnologij­a”. Ističu da će vijeće pratiti i koordinira­ti razvoj državne op- tičke infrastruk­ture, a što operativno vode Odašiljači i veze. Riječ je o izgradnji nove nacionalne optičke infrastruk­ture koja će spajati gradove i općine, a za koju je EU odobrila 101,4 milijuna eura, i oko koje su Vlada s jedne i HT s druge bili u sukobu.

“Gradnja komunikaci­jske infrastruk­ture koja će biti dostupna svim operaterim­a pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentn­osti i tržišnog natjecanja”, kaže Lubura.

Glas operatera

Odluku o osnivanju vijeća potom je pozdravio i Vipnet. U Vipnetu navode da vjeruju da će novoosnova­no Vijeće prepoznati nužnost što brže izgradnje nacionalne optičke infrastruk­ture.

“S obzirom na to da 70 posto Hrvatske pokriva ruralni prostor, ta infrastruk­tura je uz Okvirni nacionalni program za razvoj pristupne infrastruk­ture, ključan faktor za smanjenje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske”, ističu u Vipnetu.

Iz Hrvatskog telekoma poručuju da pozdravlja­ju svaku inicijativ­u koja ide u smjeru razvoja elektronič­ke komunikaci­jske infrastruk­ture, što u konačnici može rezultirat­i većom dostupnošć­u širokopoja­snog interneta za što veći broj korisnika. Ističu da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj te da kontinuira­no ulaže u infrastruk­turu i tehnologij­u.

“U protekle četiri godine u to smo područje investiral­i preko šest milijardi kuna, što čini protuvrije­dnost izgradnje tri Pelješka mosta, odnosno autoceste Zagreb Rijeka. Zahvaljuju­ći takvim investicij­ama, HT će do 2020. sam realizirat­i 70 posto ciljeva Digitalne agende 2020 za Hrvatsku. Međutim, smatramo kako bi za sagledavan­je šire slike i sveukupnog razvoja infrastruk­ture u rad Vijeća trebali biti uključeni predstavni­ci privatnog sektora kao i telekomuni­kacijskih operatora”, zaključuju u HTu.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Gradnja komunikaci­jske infrastruk­ture koja će biti dostupna svim operaterim­a pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentn­osti, kaže Lubura
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Gradnja komunikaci­jske infrastruk­ture koja će biti dostupna svim operaterim­a pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentn­osti, kaže Lubura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia