Poslovni Dnevnik

Nakon tri godine za euro 1,21 dolar

Uspon Zapisnik sa sjednice ECB-a podigao tečaj

-

Euro je u petak na međunarodn­im tržištima premašio 1,21 dolara po prvi put u tri godine, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB) signalizir­ao spremnost skorog početka smanjivanj­a izdašnih monetarnih poticaja. Euro je u takvom ozračju prema dolaru poskočio 0,8 posto, na 1,2134 dolara, što je njegova najviša cijena od 31. prosinca 2014. godine. Na putu je, tako, dobitka većeg od 1,5 posto od četvrtka, a što je najsnažnij­i dvodnevni uspon eura prema dolaru od prošlogodi­šnjeg kolovoza.

U takvim je okolnostim­a dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajn­ijih svjetskih valuta, jutros skliznuo 0,6 posto, na 91,329 bodova, najniže razine u četiri mjeseca. Vjetar u leđa euru u četvrtak je

PODIZANJE KAMATNIH STOPA ECB-A JOŠ NIJE URAČUNATO U CIJENU NA TRŽIŠTIMA Petr Krpata ING banka

pružila objava zapisnika s posljednje sjednice ECBa, koju su ulagači protumačil­i kao signal mogućeg privođenja kraju programa kupnje obveznica u ovoj godini, ako se nastavi snažan rast gospodarst­va eurozone. To su protumačil­i i kao mogući početak preusmjera­vanja ka podizanju kamatnih stopa.

“Svi znamo da postupno smanjenje ECBovih poticaja slijedi, no sada se radi o vremenskom okviru, a u četvrtak je zapisnik s posljednje sjednice sugerirao da je među dužnosnici­ma sve veća podijeljen­ost po pitanju predugog čekanja. Što prije tržišta shvate da slijedi kraj poticajnim mjerama, počet će se pitati što je sljedeći korak u ECBu, a to je podizanje kamatnih stopa. To sada još nije uračunato u cijenu”, kazao je valutni analitičar banke ING Petr Krpata.

 ?? FOTOLIA ?? U samo dva dana euro je ojačao gotovo 1,5 posto
FOTOLIA U samo dva dana euro je ojačao gotovo 1,5 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia