Poslovni Dnevnik

Zbog neisporuče­nog bakra Grcima dužni 40 mil. dolara

Pregovori Kompanija Mytilineos dobila spor sa Srbijom na Međunarodn­om arbitražno­m sudu, dogovor o plaćanju do kraja tjedna

-

Vlada Srbije osnovala je prije desetak dana povjerenst­vo za pregovore s grčkom kompanijom Mytilineos, kojeg čine ministar gospodarst­va Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavni­ci Ministarst­va financija, doznaje Politika. Budući da je odluka Međunarodn­og arbitražno­g suda iz Ženeve, prema kojoj Srbija grčkoj kompaniji mora platiti odštetu od oko 40 milijuna dolara izvršna, bez prava na žalbu, predstavni­ci srpskih vlasti počeli su službene pregovore o dinamici otplate duga. Riječ je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB Bor s ovom grčkom kompanijom potpisao još za vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, a koji nikada nije ispunjen. Krajem ovog tjedna očekuje se da se predstavni­ci Mytilineos­a s predstavni­cima srpskih vlasti dogovore o planu otplate duga. Vladi je 5. siječnja ove godine stigao dopis u kojem kompanija Mytilineos podsjeća Srbiju na neispunjen­e obveze. Srpskim vlastima se stavilo do znanja da svaki dan neizvršenj­a ove odluke stoji gotovo 3000 dolara. Od stupanja na snagu odluke arbitražno­g suda (19. listopada 2017. godine) do danas Srbija je, na ime kamata, dužna više od 200.000 dolara, piše BIRN.

Suradnja Mytilineos­a i RTBa Bor počela je još 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizir­ana dvije godine kasni- je. Tako je 19. veljače 1998. godine potpisan ugovor o višegodišn­joj poslovnoj suradnji dvije kompanije. Grci su se obvezali da će isporučiva­ti RTBu Bor 100.000 tona koncentrat­a rude za preradu i oko 3,5 tona cinka nužnog u procesu proizvodnj­e u Boru, a RTB je grčkom partneru trebao isporučiva­ti mjesečno od 1500 do 1600 tona bakra i proizvoda na temelju bakra. Upravo taj dio ugovora RTB nije poštovao i isporuka od 4000 tona prerađenog bakra nikada nije stigla u Mytilineos. Kasnije se čak spominjalo da je grčka kompanija zainteresi­rana za privatizac­iju RTBa.

Međutim, kada je 2004. godine uredbom vlade Srbije, koju je vodio Vojislav Koštunica, počelo restruktur­iranje RTBa Bor, grčki Mytilineos nije mogao naplatiti svoja potraživan­ja, jer je RTB Bor bio zaštićen od prisilne naplate, što je trajalo do svibnja 2016. godine. Mytilineos je u međuvremen­u pred Međunarodn­im arbitražni­m tribunalom u Ženevi tužio Srbiju.

Profesor Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević, koji je bio arbitar u ovom sporu, kaže da je osnov za odgovornos­t Srbije bilateraln­i sporazum između Srbije i Grčke o zaštiti stranih investicij­a.

On ističe da je Srbija u ovom procesu dobro prošla jer je odštetni zahtjev glasio na čak 99 milijuna dolara.

 ??  ?? Prerađeni bakar nikad nije stigao u grčku kompaniju
Prerađeni bakar nikad nije stigao u grčku kompaniju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia