Poslovni Dnevnik

Slovenci u akciji: U Šibenik će mamiti autoindust­riju

Impol-TLM Spašeni aluminijaš zbog velikih planova nastavlja rad u četiri smjene

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varošanec@poslovni.hr

Impolov plan proizvodnj­e za 2017. njihova tvornica u Šibeniku ostvaruje uz prebačaj posljednji­h osam mjeseci

Ugovor o zakupu u stečaju TLM Aluminiuma sa zakupcem ImpolTLMom prestao je 31. prosinca, zbog čega slovenska Impol grupa više nema veze s ovim stečajem, te kreće u provedbu strategije kojom se priprema u Šibenik dovesti i kupce iz automobils­ke industrije. To će omogućiti daljnja znatna ulaganja, a ova u stjecanje šibenske tvornice u stečaju bila su visoka, navode iz Impola. To uključuje otkupe tražbina od Jadranske banke, Hete, HBORa i HPBa, te akvizicije kojima je njihova hrvatska sastavnica ImpolTLM, preko sustava edražbe Fine kupila imovinu TLMa opterećenu razlučnim pravima. Trgovački sud u Zadru donio je rješenje o predaji u posjed novom vlasniku, i ImpolTLM službeno je vlasnik sve imovine.

Cilj je stabilizac­ija

“To nam omogućava ubrzanje provedbe strategije koju smo postavili”, na naš upit navode iz Impola čije poslovanje vodi predsjedni­k Uprave Jernej Čokl.

Pos l ov n i cilj ImpolTLMa uključuje i proizvodnj­u za tržište i proizvodnj­u pogodnih proizvoda za uporabu u daljnjim fazama obrade u Impol grupi. Doznajemo da je plan stabilizac­ija poslovanja, modernizac­ija opreme i povećanje kapaciteta te “osvajanje zahtjevnih kupaca automobils­ke industrije gdje se vidi najveći porast potražnje za valjane aluminijsk­e proizvode”. U pogledu ulaganja u povećanje kapaciteta za lijevanje ne demantiraj­u da se predviđa čak 200.0000 tona, a potrebna su kako bi iskoristil­i sve raspoloživ­e kapacitete postrojenj­a. Ovi projekti već su u investicij­skom planu Impol grupe.

“U travnju ćemo dovršiti ulaganje i u novu peć koja će omogućiti dodatnih 50.000 tona godišnje za povećanje kapaciteta vruće valjaonice”, poručuju. Spašeni šibenski alu- minijaš tako nastavlja rad u 4 smjene, pa iako povećanje broja zaposlenik­a neće biti tako intenzivno kao u 2017., trebat će više stručnog osoblja.

S tim u vezi potvrđuju da danas postoje znatni problemi, ali i da se nadaju da će u budućnosti “biti prepoznatl­jivi u regiji i zanimljivi­ji za mlade ljude zainteresi­rane za tehničke i prirodne znanosti”. Impol grupa s više od 190 godina tradicije koja se temelji na društveno odgovornom modelu, s posebnim naglaskom na ulaganja u novu opremu, proizvodnj­u najzahtjev­nijih legura, proizvoda i time tržišta, u budućnosti ima velike ciljeve.

Ambiciozni naumi

Do 2025. namjeravaj­u doseći volumen prodaje od 400 tisuća tona ili milijardu eura. Plan proizvodnj­e za 2017. njihova tvornica u Šibeniku ostvaruje uz prebačaj posljednji­h 8 mjeseci, što donosi bonus radnicima čiji je to uspjeh. Paralelno se priprema i kraj stečaja, završna dioba očekuje se u veljači.

 ?? IMPOL-TLM ?? Rješenjem trgovačkog suda u Zadru Impol-TLM i službeno je postao vlasnik sve imovine
IMPOL-TLM Rješenjem trgovačkog suda u Zadru Impol-TLM i službeno je postao vlasnik sve imovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia