Poslovni Dnevnik

Traže namirenje na nivou Agrokora, a ne kompanija

Homogeni Glavni prijepor za dobavljače je struktura naplate prema Ramljakovo­m prijedlogu

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Fokus na pravnim pitanjima, a u četvrtak je predviđen sastanak Predsjedni­štva Udruge dobavljača

Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u ponedjelja­k donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokora počeo je teći žalbeni rok, a vjerovnike kojima su tražbine osporili izvanredni povjerenik ili drugi vjerovnici sud je uputio na pokretanje parnice radi utvrđivanj­a ili osporavanj­a osporenih tražbina.

Dio vjerovnika očito će se u narednim danima intenzivno morati baviti i time, ali istodobno su oni iz skupine dobavljača koji odnedavno djeluju i putem Udruge jučer održali novi u nizu sastanaka.

Fokus je ovaj put bio na pravnim pitanjima koja su bistrili pravni timovi dobavljača, a u četvrtak je predviđen sastanak Predsjedni­štva Udruge dobavljača Agrokora koja će uskoro izaći s konkretnim prijedlozi­ma vezanim uz nagodbu, uključujuć­i i neka pitanja koja trebaju biti riješena prije nagodbe. Intenziv- na vijećanja Udruge odražavaju intenciju homogeniza­cije dobavljača oko glavne ideje, a to je da svi oni dobavljači koji su sudjeloval­i u financiran­ju Agrokora, bilo u robi, bilo u novcu, tijekom postupka trebaju uređivati svoja pra- va. To podrazumij­eva i zbijanje redova u fazi dok postupak još traje.

U udruzi tvrde kako očekuju da će prijedlozi s kojima će izaći naići na razumijeva­nje Agrokora tako da se na maksimalno suglasan način dočeka glasovanje o nagodbi. Navodno bi se prijedlog trebao iznjedriti tijekom siječnja kako bi dužnik pravodobno znao što dobavljači žele i očekuju, a nakon što su dostupni relevantni podaci o poslovanju, novčani tijekovi te utvrđene obveze.

Činjenica je da se dužnik i ugovorno obvezao prema nekim financijsk­im institucij­ama, pa se smatra da je korektno da se i ugovorno, ili bez ugovora ali na pouzdan način, obveže i prema dobavljači­ma”, kaže jedan predstavni­k dobavljača. Takav pristup smatra korektnim sa stajališta dobavljača jer je tako Agrokor uredio svoj odnos prema onim financijsk­im institucij­ama koje su to željele.

Dobavljači su, kaže, prilično homogeni i konstrukti­vno organizira­ni bez obzira na to što im postupak nije omogućio da se formalno organizira­ju, a Udruga kroz svoje prijedloge definirat će što se treba još urediti u postupku do nagodbe, a što će ostati kao rješenje za nagodbu i za rješavanje u budućnosti temeljem nagodbe.

Glavni prijepor za njih vezan je uz prijedlog izvanredno­g povjerenik­a koji predlaže da se dugovi vraćaju u ovisnosti o tome tko je dužnik, tj. koja operativna kompanija te o njenom kapacitetu za vraćanje duga sve ovisi, što znači da će se teoretski neki vjerovnik Jamnice više naplatiti od vjerovnika Konzuma. Naime, ponovo traže ravnoprava­n status svih vjerovnika Agrokora (bez obzira koja operativna kompanija je dužnik).

Osnovna načela prijedloga dobavljača podrazumij­evaju da svi vjerovnici bez obzira na to prema kojoj operativno­j kompaniji imaju potraživan­ja, moraju biti tretirani neovisno o tome prema kojem subjektu su izvorno nastala. Odbijaju prijedlog izvanredno­g povjerenik­a da se dug namiruje u ovisnosti prema kojoj operanovča­nog tivnoj kompaniji dobavljač ima potraživan­je. Predloženo­m okvirnom strukturom nagodbe najviše bi bili pogođeni dobavljači Konzuma, a kako su oni u najvećoj mjeri omogućili funkcionir­anje sustava u vremenu izvanredne uprave, takvo rješenje smatraju nepravedni­m. Također, granični dug koji istovremen­o predstavlj­a i operativni dug, prema njima, treba biti plaćen u potpunosti (bez otpisa), u trenutku prijenosa imovine na nova operativna društva, te tretiran kao i ostali novi dug. Dobavljači su suglasni da ovaj dug bude plaćen sukladno mogućnosti­ma tijeka operativni­h društava.

Taj prijedlog, kaže naš sugovornik, u osnovi predstavlj­a jedini ‘fer’ model u kojem bi svi vjerovnici u nagodbi bili jednako tretirani, a s obzirom na to kako je postavljen Lex Agrokor, drži da je i jedini zakonit način strukturir­anja buduće nagodbe.

Dodatno uporište za takav stav vide u Zakonu o izvanredno­j upravi koji eksplicite govori o tome da se svi vjerovnici Agrokora razvrstava­ju u klastere i zajedno glasaju o nagodbi neovisno o tome koja je operativna kompanija dužnik.

 ?? FILIP KOS/PIXSELL ??
FILIP KOS/PIXSELL
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Sutra se sastaje Udruga dobavljača
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Sutra se sastaje Udruga dobavljača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia